24 mai – Ziua Europeana a Parcurilor


La 24 mai este marcată „Ziua Europeană a Parcurilor”. Data a fost aleasă în urmă cu zece ani, de Federaţia Parcurilor Naturale şi Naţionale din Europa, pentru a sărbători crearea primelor parcuri naţionale de pe continent, în Suedia, în urmă cu aproape un secol.
Evenimentul îşi propune să atragă atenţia asupra problemelor legate de protecţia mediului, de conservarea florei şi faunei.
În Chişinău sunt 19 parcuri. Doar unele din cele mai mari şi mai importante vi le prezentăm mai jos.
Havuz
Havuzul din centrul parcului
Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt este cel mai vechi parc conceput și amenajat în manieră clasică la Chișinău.  Se consideră că ar fi fost plantat în 1818. Lucrările principale au început a se efectua în 1825, când inginerul cadastral Bogdan Eitner a trasat aleile, au fost plantați arbori și arbuști, înclusiv 1000 de salcâmi. Forma definitivă Grădina Publică si-a căpătat-o în 1835. Mai târziu apar intrările, două fântâni arteziene cu o adâncime de 13 m, pavilioane de recreație, scrâncioburi, 2 orologii. Accesul în parc era cu plată. Până în 1863 parcul era înconjurat de un gard de nuiele, înlocuit de unul din lemn, apoi de un zid de piatră, la hotărârea Primăriei și, în sfârșit, de un gard din fontă, proiectat de Alexander Bernardazzi.

Alei

În 1885, aici a fost montat monumentul lui Aleksandr Pușkin, iar în 1928 — cel al lui Ștefan cel Mare. În 1958 a fost amenajată Aleea Clasicilor cu 12 busturi ale clasicilor literaturii române, cărora în anii 1990 li s-au alăturat busturi ale unor mari literați români din secolul al XX-lea.
În parc se numără 50 specii de arbori, câțiva dintre ei — duzi și salcâmi — atingând vârsta de 130–160 ani. În prezent parcul este un loc plăcut de odihnă, plimbări, întâlniri…o oază de verdeață în centrul orașului. Parcul  este situat in centrul orașului și se învecinează cu Piața Marii Adunări Naționale.
Aleea principala
Aleea principala
Parcul Dendrariu a fost creat în anul 1973 pe fostul teritoriu al Grădinii Botanice, care la rândul său fusese creată în anul 1950. Este un loc minunat pentru toţi cei care iubesc florile si plimbările. Parcul Dendrariu reprezintă suprafeţe terestre şi acvatice în limitele cărora sînt create în mod artificial colecţii de arbori şi arbuşti şi alte specii vegetale autohtone şi exotice ce prezintă interes ştiinţific aplicativ, semnificative din punct de vedere naţional prin valoarea lor ecologică, ştiinţifică şi estetică deosebită, combinate în diverse modele scenice, care conferă teritoriului respectiv un aspect deosebit de atractiv, fiind supuse unui regim de administrare special, scopul fiind protejarea şi conservarea
Dendrariubiodiversităţii. E de menţionat şi faptul că Dendrariul este unical şi prin aşezarea sa, cei 83 ha din inima oraşului fiind ca un rezervuar de oxigen şi un bun filtru natural al aerului. Pe bună parte poate servi ca un templu al naturii, loc de odihnă al locuitorilor municipiului. Reeşind din însemnătatea sa ştiinţifică şi practică Dendrariu a fost luat sub ocrotirea statului prin Legea Parlamentului RM Nr. 1538-XIII de la 25 februarie 1998 „ca arie naturală protejată de stat”.

Parcul Valea Trandafirilor

Parcul Valea Trandafirilor este situat în partea de sud-est a oraşului şi are o suprafaţă de 145 hectare. Cândva, pe locul parcului, era un masiv verde natural, ce conţinea plantaţii de trandafiri. Diguri vechi de pământ îngrădeau un râuleţ destul de vioi, formând o cascadă de heleşteie. La sfârşitul anilor ’60 a început amenajarea actualului parc. Digurile au fost întărite cu beton, lacurile au fost curăţate şi noi alei au fost create. Acum partea centrală a parcului este înfrumuseţată cu o cascadă de lacuri de cca 9 hectare. În parc cresc aproape 50 de specii de copaci şi tufişuri – stejari, pini ghimpoşi, salcâmi albi, mesteceni, sofora japoneza etc.

Scuarul  Catedralei este situat în centrul oraşului, din partea de sud-vest se alipeste Pieţei Marii Adunări Naţionale. Are o suprafaţă de 9 ha. A fost întemeiat în anul 1836. Parcul are 8 intrări, de la care pornesc alei drepte spre spaţiul liber din faţa catedralei. În parc întâlnim ulmi, mesteceni, brazi obişnuiţi si „albaştri”, arţari, tei, scoruşe, o mulţime de flori şi tufişuri decorative.

Lacul din „Valea Morilor”

Parcul Valea Morilor şi lacul din această zonă au fost construite în anul 1952. Suprafaţa întregii zone este de 102 hectare. Are 4 intrări. Lacul de o suprafaţă de 34 ha reprezintă centrul compoziţiei peisajului. În jurul lacului este o alee circulară de o lungime de 2,5 km. Aproape o jumătate din teritoriul parcului este acoperit de zone verzi. Speciile predominante sunt plopii piramidali canadieni, sălciile albe, caştani, câteva specii de arţar, tei, scoruşe, pini negri, sofora japoneza etc. Tot aici se află şi Teatrul de vara cu 5 mii de locuri, cinematograful „De zi”, Pavilionul de şah si joc de dame, orăşelul pentru copii „Andrieş”, plajă, atracţiuni. Pe teritoriul parcului este situată zona liberă de antreprenoriat „Moldexpo”.

Parcul „La izvor”

Parcul „La izvor” este situat în partea de nord-vest a oraşului şi are o suprafaţă de 150 ha. Compoziţia parcului este determinată de o cascadă de heleşteie, unite prin canale. Speciile principale de copaci sunt arţarii, salcâmii, mestecenii, plopii. În parc este un havuz (fântână arteziană), de la care pe alee puteţi ajunge la un pod deosebit, de unde se deschide o privelişte minunată spre „insula poveştilor”, creată pentru copii.

Text cules:
I. Sîrbu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.