Octavian Goga – 135 de ani de la naștere


Scriitori jubiliari

”Poezia lui Goga trăiește în noi astăzi cum a trăit ieri și va trăi mâine, fiindcă înainte de toate e cântecului unui poet adevărat, de o bărbătească putere de expresie și de o rară putere de sugestie, într-un grai poeticplin de sevă și de autentică savoare populară, valabil pentru un neam întreg”
Ion Pilat
     Poetul, dramaturgul și academicianul Octavian Goga (1881-1938) revine îm memoria noastră istorică, literară și culturală mai cu seamă acum când neîntrecutele sale creații au fața actualității nemiloase, în raport cu valorile care spune, că sunt lacrimi discrete, plânse în surdină, fără violență și fără protestări. În această lună al dezlănțuire primăvăratice, artistul ar fi împlinit 135 de ani de la nașteere. Scriitorul o fire vulcanică și profund meditativă, și-a construit un destin din lupta pentru consolidarea forțelor întru salvarea spiritualității românești, chemându-ne și astăzi, din vremuri neapuse, la fortificarea energiilor pozitive și mobilizare morală.
     Ce temei servește autorului acest îndemn direct și sincer? Înțelegem plenar esența zbuciumului său creator și civic doar citindu-i paginile remercabile de publicistică.
În opinia publicistului avântată și inspirată, în raport cu chestiunile de importanță majoră pentru reîntregirea și existența neamului românesc. Octavian Goga trăiește în coștiința noastră literară în primul rând ca un mare poet. O.Goga reprezintă cazul fericit al înbinării poeziei cu acțiunea, continuând tradiția scriitorilor pașoptiști din pilda cărora și-a hrănit propriile-i cazuri ideologice și artistice. Publicistica lui face parte integrantă din activitatea poetică, reflectându-i culmile și scăderile. Atitudinea etică și civică din jurnalistica lui derivă dintr-o concepție responsabilă și exigentă.

Aceste cărți le puteți împrumuta la filiala Alexandru Donici pentru a face cunoștință mai profundă cu viața, activitatea și opera scriitorului Octavian Goga

 Goga, Octavia. Poezii / Octavian Goga. – Chișinău, 1988. – 192 p. 

Această carte conține poezii care reprezintă și rezumă iubirea și ura, durerile și speranțele unui neam amenințat în existența sa. Octavian Goga întîiul poet mare din epoca modernă, sortit prin simplitatea aparentă a liricii lui să pătrundă tot mai dânc în sufletul mulțimii, poet național…

Goga, Octavia. Ideea națională/ Octavian Goga. – Chișinău, 2004. – 432 p. 

Opera și activitatea lui Octavian Goga sânt bogate și variate. Din ele se conturează imaginea poetului militatnt ”cu pieptul zbuciumat”.  El este poet național în toată puterea cuvântului, Goga s-a arătat totdeauna receptiv la contactul cu orizonturile largi ale culturii universale, introducând în poezia sa un sitem de referințe intelectuale. 
Goga, Octavia. Ne cheamă pământul / Octavian Goga. – Chișinău, 1997. – 263 p. 
Culegerea ”Ne cheamă Pământul” conține poezii  ce ține de structura poeziei lui Eminescu, dar astfel acoperită încât abia se bagă de seamă. Goga a intuit mai bine decît oricare geniul poetului Doinei și a știut să-l continue cu materie nouă. Și Eminescu și Goga cântă un inefabil de origine metafizică, o jale nemotivată, de popor străvechi, îmbătrânit în existența crudă a vieții, ajuns la bocetul ritual, transmis fără explicarea sensului. De aceea poezia lui Goga este greu de comentat, fiind cu mult deasupra goalelor cuvinte, de un farmec tot atât de straniu și zguduitor.

Lectură Plăcută !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.