Mihail Bulgakov (1891-1940) -125 de ani de la naștere


Scriitori jubiliari 2016

Mihail Bulgakov născut pe 15 mai  1891, a fostun  jurnlist, romancier și dramatmihail bulgakovurg rus. Unul dintre cei mai importanți scriitori ruși din toate timpurile, considerat astăzi, alături de Nabokov și Soljenițin, drept autorul rus care a influențațt cel mai mult literatura occidentală a secolului XX. Destinul lui Bulgakov pare guvernat de acelaşi amestec de satiră, fantastic şi tragism care e amprenta operei sale. La 3 mai 1891, la Kiev, în familia unui profesor al Academiei Teologice se naşte primul copil, Mihail Afanasievici Bulgakov (Михаил Афанасьевич Булгаков). În 1909 absolvă Gimnaziul nr. 1 din Kiev, şcoală de prestigiu, după care urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Kiev. După facultate, practică medicina pe front, în timpul Primului Război Mondial, apoi într-o comună de lângă Kiev. Peste un deceniu va publica Însemnările unui tânăr medic, în care evocă această perioadă. În 1920 renunţă la cariera de medic şi se dedică scrisului. Începe să colaboreze cu ziarele şi trupele de teatru locale. În 1921 se mută la Moscova. Editura moscovită Nedra îi publică nuvelele Demoniada şi Ouăle fatale. În revista “Rossia” apare primul său roman, Garda Albă. Din 1925 începe să colaboreze cu Teatrul Academic din Moscova. Transformă romanul Garda Albă în drama Zilele Turbinilor. După multe momente de tensiune şi incertitudine are loc premiera piesei, care constituie un adevărat triumf. În 1925 scrie nuvela satirică Inimă de câine. Se impune tot mai mult ca scriitor de excepţie. Odată cu faima lui creşte şi interesul criticii proletcultiste faţă de opera sa, care începe să fie ţinta unor atacuri de pe poziţiile ideologiei vremii. Puterea sovietică îl etichetează drept un autor antibolşevic şi un element „duşmănos. Mihail Bulgakov în 1926În 1928 înaintează prima cerere de plecare în străinătate şi primeşte primul răspuns negativ. Începe întâia schiţă a romanului Maestrul şi Margareta sub titlul Inginerul cu copite.

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă pentru a face cunoștință mai indetaliată cu viața și operelei lui Mihail Bulgakov:

Bulgakov, Mihail. Maestrul și Margarita / Mihail Bulgakov.  – Chișinău, 2006. – 504 p.

maestrul-si-margareta_1_fullsizeMaestrul și Margarita, e una dintre cărțile pe care fiacare o citește în felul său, o îndrăgește în felul său și o întelege în felul său”.

Komstantin Siminov

Opera   este una dintre cele mai captivante cărți pentru tineret, realizată în imagini care țin de închipuiri adolescentine, dezvăluindu-ne o dragoste pătimașă și înălțătoare dragoste atît de puetrnică, încât îi face fericit pe cei doi eroi și nimeni cu nimic nu e în stare să-i ajute, nici să le slăbească acest sentiment. Romanul cu acțiune foarte complexă este în principiu structurat pe trei planuri, primul plan este cel în care este prezentată elita Moscovei, unde își face apariția  un profesor expert în magie neagră pe nume Woland.Planul al doilea ne duce în trecut, în perioada în care Yeshua (Iisus) era judecat de Pilat, iar planul al treilea și cel principal  îi aduce în fața cititorului pe Maestru și pe Margareta. Cele trei planuri alternează pe parcursul romanului. Dacă vă întrebați ce gen este acest roman, vă putem spune că este psihologic, de dragoste, religios, de moravuri umane etc.

Bulgakov, Mihail. Cupa vieții / Mihail Bulgakov.  – Iași, 2006. – 504 p.cupa_vietii

Cartea Cupa vieții sunt niște povestirii și nuvele, în care se descriu o lume „nebună”, agitată, haotică, nesigură, unde agresorul poate deveni ușor victimă, o lume plină de confruntări, cînd comice, cînd tragice, o lume surprinsă la un moment de răscruce și trecută prin filtrul uneia dintre cele mai curate și cutezătoare conștiințe ale epocii.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.