Șapte cărți celebre interzise de-a lungul istoriei


Candide de Voltaire

Scrisă în cheiei sarcastică, cu tonuri de roman Candide, semnat de filosoful francez Voltaire, a fost publicat  în 1759, în plină epocă iluministă. Romanul spune voltairepovestea lui Candide, un tânăr care trăește o viață edenică pînă  când  începe să fie îndoctrinat  de către mentorul  său. Cartea a stîrnit valuri de critică , deoarece ridiculizează biserica, folosofia, arma și guvernarea franceză. La secole distanță de la apariția, cartea a fost interzisă temporara, în 1929, în Boston, Statele Unite, fiind considerată obscenă.

De veghe în lanul de secara de J.D.Salinger370244
De la publicarea sa, în 1951, și pînă la finalul anilor 90 cartea afost interzisă în mai multe state americane, detractorii lui Salinger susținând că romanul este imoral și
sexist. Cu toate acestea, devine imediat  bestesellerul săptămânii. A devenit popular în rândul cititorilor adolecenți pentru discursul  despre confuzie, teamă, alienare și revoltă. A fost tradus  în toate limbile importante și vinde anual 250 000 de exemplare. Protagonistul cărții, Holden Caulfield, a devenit simbolul revoltei adolescentine.

Decameronul de Giovanni Boccacio

În secolul al XIX-lea, cartedecameronula afost interzisă în Statele Unite, sub o lege antiobscenitate, fiind considerată și indecentă. Decameronul este o colecție de 100 de povestiri, scrisă în secolul al XIV-lea de italianul Giovanni Boccacio. Volumul este o alegorie medievală, tema esențială fiind iubirea, cu toate nuanțele ei, dela comedie la tragedie.

Confesiuni de Jean-Jacques Rousseau

Interzisă în Franța în secolul al XVII-lea până la Revoluția Franceză din 1789, pentru ideiile politice vehiculate. Publicată în 1872, la patru ani după moartea lui Rousseau, cartea este una dintre primele autobiografii. În  Confesiuni, Rousseau își face un portret deloc măgulitor și țese, în fundal, unul la fel de negativ și societății franceze contemporane.

Lolita de Vladimir Nabocov

Lolita-Între 1955 și finalul anilor 60 romanul a fost interzis pentru obscenitate în Marea Britanie, Argentina, Noua Zeelandă, Canada și Africa De Sud. Cartea Lolita a fost publicată pentru prima dată de către o editură din Franța, după ce fusese respinsă de alte patru agenții de publicitate, dar la scurt timp, a fost interzisă în Franța din cauza caracterului obscen. Romanul are un subiect controversant, prezentând povestea unui profesor de literatură obsedat de o fată de 12 ani.

Madame Bovary de Gustave Flaubert

Bovary-Gustave-FlaubertDin 1856 și pînă spre finalul secolului al XIX-lea, cartea a fost interzisă pentru ”ofensă adusă moralei publice”. Romanul este povestea Emmei Bovary, soția unui doctor, care are o relație în afara căsniciei. Flaubert, cunoscut pentru pornirea sa a găsi ”le most juste”, creează, fără intenție, un concept – bovarismul, care înseamnă dorința de a scăpa din golul vieții de provincie.

1984 de George Orwell

Romanul a fost interzis în 1950 de Uniunea Sovietică, Stalin interpretând c1984-orwell-webartea drept o satiră la adresa regimului său. De-abia din1990 volumul a fost pe punctul de a interzice cartea în anii 60. Romanul deschide Marea Britanie posterioară unui război nuclear ipotetic dintre Est și Vest, care ar fi avut loc în anii 50, care s-a instaurat un regim de tip totalitar foarte inspirat din ceea ce a fost stalinismul și din anumite elemente ale nazismului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.