Discuție/ dezbatere: 15 iunie- Ziua când Mihai Eminescu a devenit Luceafăr


Mihai-Eminescu1

Astăzi, se împlinesc 127 de ani de la moartea celui mai mare poet pe care l-a ivit pământul românesc, ”Luceafărul poeziei românești”– Mihai Eminescu.

”El e cel care a spus că teiul e sfânt. El e cel alcărui nume nu se cade să fie luat în deșert. (…) El e cel care oricâte desnădejdi ne-ar încerca ne dă temeiuri ca totuși să nu desnădăjduim” (Geo Bogza).

Eminescu a fost și rămâne preotul deșteptării românilor basarabeni  într-o vreme terorizată de istorie. Eminescu și-a clădit sinea în fiecare poem și rând. Este făclia rămasă din trupul omului: spiritul propriei existețe  care în chintesența  ei reflecta multiseculara perpetuare  a românității. Eminescu  este model moral , în ciuda tuturor speculațiilor  de altă natură. În Eminescu e dragoste și durere de dragoste… Arghezi povestea că, fiind copil, la văzut pe calea victoriei trecând în absetă visare. Arghezi era copil și ce face un copil? Un copil se uită cu ochii de copil, curioși, în ochii tuturor. Tânăr fiind m-am uitat cu ochii curioși și înfiorați de emoție în ochii ascuțiți de iteligență și sarcasm a lui Arghezi. Iată de apropiat e Eminescu de noi. Ochii mei s-au uitat în ochii lui Arghezi, care s-au uitat în ochii lui Eminescu.  Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Luceafărul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, dar și altele care cu siguranță au rămas în memoria oricărui iubitor de poezie și nu numai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.