Vladimir Beșleagă , romancier și eseist (1935) – 85 de ani de la naştere


Scriitori jubiliari 2016

448-besleaga-2

Romancier cu o vocaţie modernă şi profundă, preocupat de problemele majore ale existenţei umane, Vladimir Beşleagă se situează printre scriitorii reprezentativi ai literaturii din Basarabia.

     Vladimir Beşleagă s-a născut pe 25 iulie 1931, satul Mălăieşti, Grigoriopol.  Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1965). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (1994). Urmează şcoala medie în localiatatea natală, apoi facultatea de Istorie şi Filologie a Universităţii de Stat din Moldova (promoţia 1955), doctoratul aceeaşi instituţie, având ca temă de studiu „Liviu Rebreanu, romancier”. Pe parcursul anilor deţine diverse funcţii: redactor la revista Scânteia leninistă şi Cultura, secretar al Uniunii Scriitorilor (1971-1976), redactor şef adjunct la revista Nistru (1977-1982), director Muzeului Republican de Literatură „D.Cantemir” (1988), membru al Comitetului de Conducere al Uniunii Scriitorilor, deputat  în primul Parlament al Republicii Moldova. Ca traducător s-a realizat prin tălmăcirea celebrului roman antic pastoral Dafnis şi Cloe de Longos şi a nemuritoarei opere a lui Erasm din Rotterdam Laudă Prostiei. Este prezent şi în publicistică, semnând în ultimii ani numeroase tablete, eseuri, reflecţii şi note memoraliste în diverse publicaţii periodice. Premiul de Stat al R.S.S.M. (1978 pentru romanul Acasă), Premiul „George Bacovia” acordat de revista Ateneu din Bacău (1993). În 1991 i se conferă Titlul Onorific de Scriitor al Poporului, iar în 1996- Ordinul Republicii (returnat în 2003 în semn de protest împotriva decorării cu acest ordin a fostului lider comunist Ivan Bodiul). Vladimir Beşleagă este omul care îşi pune întrebări şi caută răspunsuri în scris. Integrând realitatea în text, el caută astfel s-o ia în stăpânire. O face în cunoştinţă de cauză şi cu energia şi ambiţia unui adolescent. E prezent în toate activităţile scriitoriceşti, la fel şi în toată claviatura literaturii: proză, eseu, poezie… Versurile lui Vladimir Beșleagă nu vrăjesc prin spectaculos, artificiu, manierism. Singura libertate în acest sens, pentru un poet cu ureche 66 muzicală, este predilecția pentru instrumentalism, așa cum fusese el aplicat de Macedonski sau Bacovia. Altfel, arta poeziilor sale consistă în doze de înțelepciune despre viață și moarte, realitate și destin omenesc, infuzate generos în materia lirică. Poemele sunt limpezi, de o simplitate căutată, în credoul că marile adevăruri se spun simplu, fără sofisticări gratuite. Sinceritatea poetului față de sine și de ceilalți produce tensiuni la scară înaltă, răsfrânte în cuvinte-nucleu.

Vladimir Beşleagă este cel mai important prozator al secolului al XX-lea, mai important pentru că e modern, mai tehnic şi mai complex decît Ion Druţă sau decît oricare alt scriitor al provinciei noastre de est”.

Ion Simuţ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.