Discuție/dezbatere: Hram de hram


chis1Prima atestare a Chișinăului ca așezare rurală a avut loc ca început de octombrie 1436. Hramul Chișinăului se sărbătorește la inițiativa Primăriei Municipiului. Ziua orașului marcată anterior în prima duminică a lunii octombrie. Această sărbătoare a fost alesă de Primăria Chișinău împreună cu reprezentanții Mitropoliilor Moldovei și Basarabiei drept hramul orașului din cele 3 hramuri a Catedralei Nașterea Domnului. n aceasta zi locuitorii capitalei sarbatoresc Ziua, sau cum o mai numesc ei Hramul Orasului. La această mare ăarbătoare vin nu doar localnicii, dar și mulți oameni din toate colțurile lumii. De asemenea la chis2această sărbătoare se invită oaspeți din țări străine: România, Turcia, Franța, Suedia s.a.Toate străzile și toate locurile publice în această zi devin locul exposițional, unde agenții economici își demonstrează cea mai bună producție din țară, de asemeni aici puteți admira lucrările meșterilor populari. Tot în această zi se desfășoară un complex program cultural, care include participarea celor mai renumiți artiști și a ansamblurilor folclorice nașionale. Chisinaul este unul dintre cele mai frumoase orașe, care este capital Republicii Moldova. Este unul dintre cele mai mari orașe ale țării, este imina și sufletul acesteia. Aici se află o multime de locuri și pitorești si parcuri deosebite. Chișinaul este romantic îndeosebi domna, cum se mai spune la moldoveni “Toamna de Aur”.

1996

La 560 de ani ai Chișinăului a fost deschisă linia de troleibuze spre porțile de sud-est a orașului. Ruta 18 leagă acest cartier al sectorului botanica în care locuiesc peste 120 mii de orășeni cu centrul urbei. În aceeași zi a fost dezvelit monumental poetului Mihai Eminescu în scuarul Teatrului Național. Sculptor Tudor Cataragă.

1997

Locuitorii de la Schinoasa Nouă au mers pentru prima oară cu troleibuzul până acasă. Primăria a investit în acest proiect peste 14 mln. lei. Rutele 17-9 nu numai că leagă cele 3 gări ale Chișinăului, dar și aproprie orașul Ialoveni de capitală. În fața Bibliotecii Naționale Președintele Petru Lucinschi, împreună cu Primarul Serafim Urechenu, dezvelesc monumental bardului de la Mircești – Vasile Alexandri. Autorul lucrării este Ion Zderciuc.

1998

Este reluată circulația pe fosta stradă Ismail,acuma bulevard. După modernizare artera are 22 de metri lățime, mai multe benzi de circulație, inclusive pentru transportul electic și una rezervată tramvaiului. Alocațiile de la bugetul municipal pentru acest proiect au fost de circa 20 mln. lei. Prentru prima dată, de ziua Hramului din 1998, au fost lansate imnul orașului Chișinău și drapelul urbei. Imnul este o versiune nouă a cîntecului ”Orașul meu” pe versurile lui Gheorghe Vodă și muzica lui Eugen Doga. Autorii drapelului sînt Dorina și Gheorghe Vrabie.

1999

Potrivit datelor statistice, în ultimii zece ani numărul unităților de transport din Chișinău s-a dublat. Pentru a facilitaaccesul spre și dinspre sectorul Botanic ape viaduct, Primăria Chișinău strda Ciuflea. Transportul circulă în două direcții pe 6 benzi.

2000

Peste 50 de mii de locuitori ai cartierului Poșta Veche au acess direct la transportul electric din Chișinău. Cu ocazia inaugurări rutelor de troleibuze numerele 25,26 au fost modernizată și strda Iazului din sectorul Râșcani.

2001

În anul 2001  primăria a făcut cadou chișinăuienilor o librărie și o bibliotecă. La intersecția bulevardului Dacia cu strada  Cuza Vodă a fost inaugurată librăria ”Pro Noi”, iar pe strada Alba iulia a fost deschisă biblioteca ”Maramureș”. Serafima Urecheanu a subliniat că de Hramul orașului Primăria municipiului este fidelă tradiției de a veni cu frumoase realizări.

2002

Către Hramul orașului, în anul 2002 în capitală va fi dată în explotare Gara de Nord. Primăria Chișinău a repartizat un teren de 2,17 hectare la intersecția străzilor Izmail și Calea Moșilor.

2011

Sărbătorirea Zilei Oraşului sau a Hramului Oraşului Chişinău a devenit deja tradiţie şi chiar una dintre sărbătorile preferate, la care participă tot mai mulţi chişinăuieni şi oaspeţi ai capitalei. Nici ziua de 14 octombrie 2011 nu a fost o excepţie în acest sens, în special pentru că Chişinăul a sărbătorit în acest an aniversarea de 575 de ani.

hramul-chisinaului-14-octombrie1

Vă invităm la Hramul Orașului și veți simți personal ospitalitatea moldovenească!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.