Revistă bibliografică: HIV/SIDA”Nu mi se poate întâmpla tocmai mie”


”A preveni boala este mai ușor decât a o trata”

hivGrandola2014_foto.jpgLa 1 decembrie comunitatea internațională a marcat Ziua Mondială de Combatere și Profilaxie a maladiei HIV/SIDA. Maladia HIV/SIDA se caracterizează de un ansamblu de semne şi simptome a bolilor care apar pe fondalul distrucţiei sistemului imunitar al persoanei infectate.

Simbolul internaţional al luptei împotriva SIDA este o panglică roşie – culoarea simbolizând sângele, iar  forma panglicii reprezintă infinitul care a fost întrerupt – undiţa şi poarta precum un „V” inversat, însă , în ziua când se va descoperi un remediu, acest „V” va însemnă „VICTORIE”

 Vă propunem o revistă bibliografică – o încercare de a vă cunoaşte şi familiariza cu documentele deţinute de Filiala „Alexandru Donici” la acest subiect. Vă propunem doar câteva cărți  pentru a vă lărgi spectrul Dvs. de cunoaştere.

658x0_jos-volumClausener-Petit, Magali. Sexualitatea explicată adolescenților / Magali Clausener-Petit. – Chișinău, 2009. – 107 p.

Încă o carte despre sexualitate! Între părinți și liceu, nu auziți vorbindu-se despre asta! Dar oare vă convine? Căci nu mai e cazul să negați, se știe că vă puneți astfel de întrebări! Sunt multe lucruri care vă frământă: corpul vostru în metamorfoză și micile griji pe care le angrenează acest lucru.  Această carte este un manual de educație sexuală. Veți regăsi aici informații de natură tehnică, dar și o reflecție, o analiză cu privire la aceste întrebări pe care, cu siguranță, vi le puneți. 

Hickling, Meg. Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex / Meg Hicce-le-spunem-copiilor-si-adolescentilor-despre-sex-editia-a-ii-a_1_fullsizekling.

–București, 2012. – 186 p.

Ghidul Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex este acordată părinților, profesorilor pentru a le explica copiilor, adolescenților despre bolile infecțioase. Părinților le este  nepotrivit, le este  jenă, nu ştiu cum să vorbească cu copiii lor despre sexualitate le propunem acest ghid. Acest  subiect este important, considerat de multe ori tabu în relația părinți – copii – școală, dar pentru care se pot găsi soluții prin educație. 

%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8fSontag,Susan. Boala ca metaforă SIDA și metaforele ei / Susan Sontag. – Cluj-Napoca, 1995. – 137 p.

 În 1978 Susan Sontag scrie Boala ca metaforă, o lucrare clasică, descrisă de Newsweek ca „una dintre cele mai eliberatoare cărti ale vremii sale.” Sontag demonstrează că metaforele şi miturile create în jurul bolilor terminale, cu precădere în jurul cancerului, contribuie considerabil la suferinţa pacienţilor şi, adesea, îi împiedică să urmeze tratamentul necesar. Demistificând descrierile aluzive ale cancerului, Sontag îl descrie exact ca ceea ce este: o boală. Cancerul, susţine ea, nu este un blestem, nu este o pedeapsă, în mod cert nu este o ruşine şi poate fi adesea vindecabil dacă este urmat un tratament bun. Aproape un deceniu mai târziu, odată cu răspândirea unei alte boli stigmatizate, supraîncărcată de mistificări şi metafore punitive, Sontag scrie o continuare pentru Boala ca metaforă şi extinde argumentele asupra pandemiei SIDA.

11Cușnir, L.A. SIDA: grupele de risc / L.A. Cușnir. – Chiținău. 1991. – 148 p.

”A trăi în mod activ înseamnă a trăi ținând cont de informație”.

N.Viner

Autorul făcând analiza fenomenelor antisociale ca, alcoolismul, homosexualismul, narcomania, bolile venerice, dezvăluite atât condiţiile şi cauzele ce le generează, cât şi consecinţele grave pentru om şi societate. Sunt formulate măsurile juridice concrete de luptă cu aceste fenomene şi direcţiile principale de profilaxie a lor. Cartea e destinată în special tinerilor, dar considerăm că ea va fi de un real folos fiecărui utilizator dornic de a cunoaște și de a se informa despre SIDA. În lucrare cititorul va găsi informația necesară pentru a evita molipsirea de SIDA, și ar fi regretabil, dacă va trece nepăsător pe lîngă ea.

%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-1Scott, C.Litin.  Ghidul sănătății familiei /C.Litin, Scott. –București, 2008. – 1424 p.

De la prima apariţie în anul 1990, Ghidul sănătăţii familiei a devenit o carte clasică de informaţii medicale pentru toată familia. Aflat acum la cea de a treia ediţie, acest volum complet revizuit şi generos ilustrat oferă cele mai noi cunoştinţe medicale, punând un accent puternic asupra autoîngrijirii. Cuprinde, de asemenea, un ghid al medicamentelor şi informaţii despre tratamentele chirurgicale, diferite metode de ameliorare a durerilor, precum şi informaţii despre medicina complementară şi alternativă. Despre Bolile infecțioase despre HIV/SIDA le găsiți în această carte la pagina 511.

Educația sanitară este foarte importantă!

Nu există vaccin împotriva bolii SIDA!!!

Pentru a opri răspîndirea bolii, toți trebuie să fim precauți!!!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.