Discuție/dezbatere: Drepturile nu se cer, nu se primesc, – se trăiesc


15439945_1226800254053556_4103887040673280481_nDrepturile omului reprezintă un domeniu al științei, strâns legat de filozofie etică, științele juridice, și politice. Ele presupun, pe deoparte, afirmarea egalității între indivizi, iar pe de altă parte, aspirația către recunoașterea libertăților fundamentale ale științelor umane. Crearea Consiliului Europei, în 1949, reprezintă concretizarea acestei aspiraţii. Statutul Consiliului Europei a fost semnat la 5 mai 1949 şi a intrat în vigoare la 3 august 1949. Dacă Consiliul Europei este recunoscut prin excelenţă ca organizaţie pentru drepturile omului, aceasta se datorează Convenţiei Europene a Dreptului Omului, semnată la 4 noiembrie 1950 la Roma şi intrată în vigoare la 3 septembrie 1953. Predecesoarea directă a Convenţiei este Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 10 decembrie 1948. Ce înseamnă drept? Dreptul poate fi definit ca ansamblu de reguli, comportament care reglează organizarea societăţii şi îşi are locul în raporturile sociale. Dreptul tinde să modeleze societatea pe care o reglementează. Drepturile omului sunt drepturi care sunt inerente fiinţei umane, odată cu naşterea sa şi în virtutea apartenenţei la specia umană. Ele sunt universale, aparţinând fiecărei om indiferent de spaţiul unde se află. Vorbind despre drepturile omului, urmează să conştientizăm, că conceptele legate de aceste drepturi pot şi trebuie să fie asimilate de către toţi cetăţenii. O societate democratică trebuie să-şi asigure şi un sistem de garanţii, capabil să determine promovarea drepturilor şi libertăţilor omului. 133 În Republica Moldova se depun eforturi semnificative pentru ca Drepturile Omului şi libertăţile sale să se transforme dintr-un ideal abstract într-o realitate pentru toţi cetăţenii ţării. Republica Moldova a ratificat majoritatea tratatelor şi convenţiilor internaţionale şi continuă procesul de edificare a cadrului legislativ naţional pentru protecţia drepturilor omului. Parlamentul Republicii Moldova a aprobat la 27 octombrie 2003 „Planul Naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2004-2008”, care prevede un şir de acţiuni menite să canalizeze eforturile puterii de stat în domeniul respectării, apărării şi promovării drepturilor omului. Diverse organizaţii neguvernamentale contribuie prin activitatea lor la o mai bună respectare şi apărare a drepturilor omului în Moldova.

Drepturile Copilului — Nota zeceYade, Rama. Drepturile omului pe înţelesul copiilor de la 7 la 77 de ani. – Ch. : Cartier SRL, 2009. – 128 p.

Data de 20 noiembrie este declarată Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. Sub acest pretext, dragii noştri cititori, vă propunem să lecturaţi cartea Drepturile omului pe înţelesul copiilor de la 7 la 77 de ani de Rama Yade. Un copil curios şi năzdrăvan vrea să înţeleagă drepturile omului. Cum să împaci interesele Franţei cu drepturile omului? La ce mai pot servi  aceste drepturi care pe scară largă nu sunt aplicate nicăieri în lume? Islamul este compatibil cu ele? Nu ar fi de preferat o dezvoltare în privinţa lor?Libraria SOPHIA - Drepturile omului pe înţelesul copiilor de la 7 la 77 de  ani :: Yade, Rama - Pret: 18.00 lei Franţa este cu adevărat ţara drepturilor omului? Cu graţia inocenţei, copilul îi pune întrebări fără drept de apel lui Rama Yade, Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Drepturile Omului. Despre momentul înâlnirii cu persoanele fără adăpost din Aubervilliers, în gestionarea crizei numită Arca lui Zoe, despre vizita colonelului Khadafi în Franţa şi cea a lui Dalai Lama, Rama Yade răspunde cu umor şi inteligenţă, tact pedagogic şi precizie, folosind exemple emblematice din acţiunile sale la guvernare. În paginile acestei cărţi, Rama Yade ne dezvăluie culisele, fără să ascundă nimic din constrângerile acestei misiuni exaltante care, din multe privinţe, vine să completeze cu un plus de pasiune acţiunile noastre pe plan extern.

Vă doresc lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.