Călătorind în timp (140 de ani ai Bibliotecii Municipale ”B.M.Hasdeu”)


(publicaţiile  filialelor…)

Dragi utilizatori ai bibliotecii „Alexandru  Donici”,  săptămânal pînă la aniversarea a celor 140 de ani ai Bibliotecii Municipale ” B. M. Hasdeu „ vă va informa cu date interesante din viața şi activitatea filialelor  și colaboratorilor ei .

02-coperta-1-biblioteca-municipala-portret-din-profil-culturalRață,Valeriu. Biblioteca Municipală: portret de profil cultural: / Valeriu Rață. – Chișinău: S.n., 2013. – 260 p.

Cu trecerea anilor, colegul nostru și-a lărgit marja de abordare diversificându-și impresionat de tematică, respectiv, genurile și speciile gazetărești cultivate. Domnul Rață se poate bucura de implinirile altora, în plus știe a scoate în evidență reșorturile acestor succese, respectiv, merite ale celor despre care își spune  cuvântul în BiblioPolis sau în alte reviste  de cultură de la noi. O fațetă esențială a activității desfășurate de Echipa  Hașdeu, pune pe masa cititorilor un volum de lucrări ce se conține în niște file documentare, antrenant scrise, de letopiseț cultural al unei instituții de prim rang al capitalei basarabene. File ce nu vor fi neglijate de autorii unei viitoare istorii a Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu” într-o epocă de afirmare deplină, ba chiar de incontestabilă ascesiune, așa cum ni se conturează acest început de secol și mileniu. Oamenii de litere, dar și cei care se dedică altor științe sau arte,  precum și majoritatea publicului cititor. Îl cunosc  pe Vlad Pohilă  ca pe un intelectual  de formație polivalentă–publicist de excepție. Scriitor, traducător, lingvist și pe deasupra om de omenie.   Prieten foarte bun cu toți cei ce își iubesc Țara și neamul, căriuia îi zic românesc nu din neștiință sau orgoliu, ci din mîndrie, demnitate, și desigur, în cunoștiință de cauză. Iar bibliografia, despre care am început să vorbim, această afirmație ne-o ilustreză din plin și ne ajută să intrăm în laboratorul de creație al omului ce trăiește în numele artei, științei și idealurilor  Neamului său. Nu sunt lipsite de interes nici versurile unor poeți dedicate aceluiași Vlad Pohilă,  vă reproduc și poezia Magul de Ionel Căpiță, care reflectă cu o precizie de  invidiat ceea ce face eroul ei :

“El merge și seamănă

Semințe de lumină ,

El nu caută-n spate

Cui luminează,

El merge și seamănă,

Pentru cei ce-o că vină. ”

Anume aceasta am vrut să evidențiem…Valeriu Rață adună o frumoasă recoltă de scrieri axate pe cultură-tematică ce reflectă o fațetă esențială a activității desfășurate de Echipa “Hasdeu”.  Aceste file nu vor fi neglijate de autorii unei viitoare istorii a Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu” într-o epocă de afirmare deplină, ba chiar de incontestabilă acensiune, așa cum ni se conturează acest început de secol și mileniu.

va urma în fiecare joi

 

Un comentariu la „Călătorind în timp (140 de ani ai Bibliotecii Municipale ”B.M.Hasdeu”)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.