Miguel de Cervantes – cel mai mare scriitor al Spaniei


 – 470 de ani de la naştere

Miguel de Cervanes

Miguel de Cervantes(29.09.1547-22.04.1616)

Romancier, nuvelist, poet şi dramaturg, Miguel de Cervantes reprezintă. Renaşterea spaniolă. Romanul Don Quijote de la Mancha este una dintre marile capodoperre literare ale tuturor timpurilor, primul roman modern, iar eroul său – una dintre cele mai splendide figurine artistice, căutător de valori, de adevăr şi frumos. Miguel de Cervantes Saavedra s-a născut pe 29 septembrie 1547, Alcalá de Henares. Băiatul şi-a petrecut o mare parte din anii copilăriei călătorind din oraş în oraş, urmându-l pe tatăl său, medic, chirurg, în căutare de lucru.  Cervantes a avut o viaţă foarte agitată: a fost, pe rând, student, soldat, rob, scriitor. Creaţiile lui Cervantes cuprinde un roman pastoral, versuri, drame, comedii şi farse, douăsprezece nuvele. Prima lucrare artistică remarcabilă este Galateea, scrisă între 1581-1583 şi publicată la baştina scriitorului, Alcalá de Henares. În 1805, la Madrid, au fost editate operele complete ale lui Cervantes, în 16 volume. Limba spaniolă este numită, prin parafrază, limba lui Cervantes, elogiu adus ilustrului scriitor –ambasador cultural, plenipotenţiar şi etern al Spaniei în toate ţările din lume.

Cervantes Savedra, Miguel DE. Don Quijote de la Mancha / Miguel de Cervantes Savedra. –Piteşti: Paralela 45, 2007. – 572 p.

434aa5117389585e53542b3ed5d3c9c5-7703345-400_400Romanul Don Quijote de la Mancha deşi fusese concepută ca o satiră la adresadon-quijote-de-la-mancha popularelor povestiri cavalereşti, povestea micului nobil Alonso Quixano (Don Quijote) din La Mancha care, influenţat de lecturile sale, ajunge să se creadă un cavaler în căutare de aventuri, devine o frescă a societăţii spaniole şi o reflexie asupra comportamentului uman. Don Quijote de la Mancha este o operă literară a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra. Prima parte a apărut în 1605 sub numele de El ingenioso hidalgo don Quijote de La Mancha şi s-a bucurat de un mare succes din partea publicului, fiind o capodoperă a literaturii spaniole şi a literaturii universale. A doua parte a apărut în 1615 sub numele de El ingenioso caballero don Quijote de La Mancha. Romanul este în prezent una dintre operele cele mai traduse din lume, depăşită fiind doar de Biblie. Dorim să vă spunem , că prin Don Quijote, Cervantes ne sugerează să nu citim cărți lipsite de valoare literară, şi ne învață să fim cititori raționali, și responsabili. Vă recomandăm să citiţi atât cu inima cât şi cu mintea, căci una fără alta nu fac carte bună.

2 comentarii la „Miguel de Cervantes – cel mai mare scriitor al Spaniei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.