Ioan Alexandru Brătescu-Voinești – un cultivator al sufletului


 -150 de la naștere

Bratescu-VoinestiPe 1 ianuarie se naște, la Târgoviște, Ioan Alexandru Brătescu-Voinești– prozator român, cunoscut în special pentru povestirile destinate copiilor. Copilăria o petrece în orașul natal și la moșia de la Brătești, îndrăgind natura și devenind un pasionat al pescuitului.  Înscris la Facultatea de Medicină (1889-1890), o abandonează în favoarea studiilor juridice. Paralel, audiază cursul de logică și istoria filosofiei predat de Titu  Maiorescu; intră în cercul, „Junimii” bucureștene. Începe colaborarea la “Convorbiri literare” (1890). După obținerea licenței (1892), judecător la București, Pitești, Craiova si Târgoviște, apoi avocat. Călătorii în Anglia, Franța, Italia, în tovărășia lui Maiorescu. Începând din 1892 optează numai pentru proză și publică în „Convorbiri literare” povestirile „Sâmbătă”, „Două surori”, „Microbul”, „Moartea lui Castor”; scriitorul face parte din comitetul de conducere al revistei. În 1906 îi apare volumul “În lumea dreptății”, pentru care a fost distins cu premiul Academiei Române. Printre premiile primite se numără și Marele Premiu Național pentru Proză, obținut în 1925. Este ales in 1910 vicepreședinte al Societații Scriitorilor Români, iar în 1912 îi apare al doilea volum de nuvele și schițe, intitulat “Întuneric și lumină”. Ioan Alexandru Brătescu-Voinești a fost director al Teatrului Național și membru al Academiei Române. Rămâne în literatură română și ca un admirabil nuvelist și autor de schițe pentru copii: “Puiul”, “Privighetoarea”, ”Bietul Tric”, “Niculaita Minciună”  numărându-se printre cele mai cunoscute scrieri ale sale.  În 1928 este sărbătorit cu prilejul vârstei de 60 de ani și elogiat călduros de Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Octavian Goga, Cămil Petrescu, fiind considerat un scriitor clasic al literaturii române.

Puiul_arcBrătescuVoinești, I.Al. Puiul/ I.Al. BrătescuVoinești.- Chișinău: Editura ARC, 2004- 16 p.

Povestirea “Puiul”, scrisă de Ioan Alexandru BrătescuVoinești, face parte din volumul “IÎn lumea dreptății” (1906). Acțiunea se desfășoară de-a lungul câtorva luni – din primăvara pâna la sosirea iernii -, în preajma unui lastăr, într-un lan de grâu și, mai târziu, într-un lan de porumb. Pe întreg parcursul povestirii se desprinde tema dragostei mamei pentru copiii ei, destinul unei vieți ce se prăbușește tocmai în momentul în care ar fi trebuit să pornească în marele zbor. În același timp lectura ne avertizează asupra urmărilor neplacute sau chiar tragice pe care le poate aduce neascultarea sfaturilor, a experienței de viata a celor mai vârstnici.,învățătura morală. Prepelița și puii reproduc în sine imaginea mamei și a fiilor. Ca personaj, prepelița este un simbol al dragostei materne cu toate nuanțele sale: hărnicie, iubire, grijă, chibzuială, veghe îndurerată la căpătâiul celui bolnav, echilibru, spirit de sacrificiu, capacitate de decizie în momentele cruciale ale vieții.

 

Ioan Alexandru BrătescuVoinești  a scris multe nuvele și povestiri care ajung până la suflet și care merită să fie citite sau recitite.

 

Vă dorim lectură placută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.