Emil Gârleanu- plecat devreme rămas pentru veșnicie


 -140 de ani de la naștere


Emil_GirleanuEmil Gârleanu –prozator, regizor, scenarit și jurnalist român, s-a nascut pe 5 ianuarie 1878, la Iasi.  Urmează școala primară și gimnaziul în Iași. Termină tot aici (în 1900) Școala de infanterie și cavalerie cu gradul de sublocotenent. În anul 1900 se înscrie la Facultatea de Litere a Universității din Iași. A debutat la 
revista ieșeană „Arhiva”, revistă condusă de A.D.Xenopol, în 1900 cu schița “Dragul mamei” și cu poezia “Iubitei”sub pseudonimul Emilgar. A colaborat la revistele“Arhiva, Evenimentul, Sămănătorul, Luceafărul, Albina, Convorbiri literare, Flacăra”, etc. Ulterior, a fost redactor la revista sămănătoristă „Făt-Frumos”, alături de George Tutoveanu si Dumitru Nanu, și colaborator la „Convorbiri critice”. A participat activ la înființarea Societății Scriitorilor Români în 1908, al cărei președinte a fost între 1911-1912. Reprezentant de frunte al Semănătorismului. Foarte apreciat de Nicolae Iorga, căruia îi dedică volumul de debut, apoi devine discipol al lui Mihail Dragomirescu. Opera lui Emil Gârleanu cuprinde în esență două mari arii sociale: pe de o parte lumea satului, a țăranilor , pe de alta, lumea maruntă, necajită a orașului: funcționari modești, actori nevoiți să ducă o viață în continuă peregrinare, publiciști; literați, mici burghezi, surprinși într-un loc caracteristic: la cafenea, în fața unei cești, discutând. Scenele ce aduc în prim plan razboiul nu stare asupra aspectelor de război propriu-zis, cât mai ales asupra modului în care aceste evenimente se rasfrâng în conștiința oamenilor. A debutat cu volumul Bătrânii (1905), în care sunt evocați boieri de viță veche, patriarhali și visători, superiori lumii noi, burgheze, care i-a ruinat, volumul este alcătuit din schițe publicate în revistele “Făt-Frumos” și “Sămănătorul”. Cel mai cunoscut volum a lui Emil Gârleanu este “Din lumea celor care nu cuvântă” (1910), în care a relatat întâmplări alegorice din viața gâzelor, păsărilor, animalelor și plantelor.

Gârleanu. Emil. Din lumea celor care nu cuvântă / Emil Gârleanu. – București: Editura Ștefan, s.a – 142 p.

din-lumea-celor-care-nu-cuvanta_1_fullsizeSub acest titlu minunat, “Din lumea celor care nu cuvântă , descoperim unele din cele mai interesante povestiri din literatura noastră. Emil Gârleanu a inaugurat în literatura română genul de povestiri inspirate din lumea plantelor, gâzelor și a animalelor. Creații de maximă concentrare denotând un subtil spirit de observație și analiză, ele sunt străbătute de o vibrantă notă de duioșie și blândețe, de delicatețe sufletească și omenie. Fiecare povestire crează imagini uimitoare, iar personajele sunt atât de diferite prin comportament și înfățișare. Scriitorului îi este dragă această lume necuvântătoare. Ne face şi pe noi, cititorii ei, s-o îndrăgim.

 

Lectură placută!

3 comentarii la „Emil Gârleanu- plecat devreme rămas pentru veșnicie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.