Nicolae Rusu- scriitorul care știe unde crește ploaia


-70 de ani de la naștere

NICOLAE_RUSUProzatorul şi eseistul Nicolae Rusu s-a născut pe 26 februarie 1948 în satul Risipeni, orașul Fălești. Studii superioare- facultatea de economie a Politehnicii din Chișinău (1970) și Cursurile superioare de literature de pe lîngă Institutul de literartură ”M.Gorkii”, Moscova (1985). A scris 12 cărți de proză pentru maturi și copii-povestiri, nuvele, romane. Premiul literar unional “N.Ostrovskii”(1986), și premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1992). Povestiri traduse în limbiile rusă, tătară, letonă, gruzină, ucraineană, mongolă ciuvață, kazahă. Nicolae Rusu este un prozator extrem de viu, cu un stil alert și captivant tocmai fiindcă nu e prizonierul unui sentimalism al locurilor. Cu ocazia împlinirii celor 70 de ani, echipa Bibliotecii „Alexandru Donici” îi urează maestrului Nicolae Rusu multă sănătate, inspiraţie şi noi izbânzi literare. În cele ce urmează, vă îndemnăm, să lecturaţi o parte din cărţile ce le deţine Biblioteca„ Alexandru Donici”.

oratie-de-ursitoare-de-nicolae-rusuRusu, Nicolae. Orație de ursitoare / Nicolae Rusu. – Chișinău: Prut International, 2004. – 104 p.

Culegerea de povestiri Oraţie de ursitoare sunt consemnări realiste bazate pe sondaje psihologice, în care Nicolae Rusu conturează diferite tipuri umane – dezrădăcinaţi, filistini, dar şi firi vizionare – tinzând spre o delimitare netă între valorile efemere şi cele perene.

Stăpân pe o frumoasă limbă literară românească, eliberată de capcanele pitorescului lexical zonal, prin  capacitatea  de evocare a unei întregi lumi într-un discurs epic de economie bine măsurată, Nicolae Rusu se dovedeşte înainte detoate a fi un redutabil povestitor în domeniul prozei, dramaturgiei şi eseisticii”.

Constantin Cublesan

Rusu, Nicolae. Al șaptelea simț/ Nicolae Rusu. – Chișinău: Prut, 2013. – 220 p.N_Rusu_Al 7 simt_copy

Acţiunea romanului începe în 1986 şi se încheie în 2009. Întinderii temporale, limitată la un interval de 23 de ani, îi corespunde unui spaţiu imens, de mii de kilometri părţi, din fosta Uniune Sovietică, dar cu nucleele principale ale acţiunii la Chişinău. Un loc important în acest sens îl deţine şi Moscova, cu preponderenţă Institutul de Literatură Maxim Gorki. Valentin Raru –personajul principal al cărții. Cunoscând personajul și urmărindu-i destinul, autorul descrie societatea dură, slăbiciunile din societate, viciile umane și efectele fenomenului migrării populației peste hotarele țării, evidențiind în special schimbarea destinului celor despărțiți de distanță.

1-257x374Rusu, Nicolae. Șobolaniada / Nicolae Rusu. – Chișinău: Litera, 1998. – 200 p.

În romanul Şobolaniada  fiecare tentativă, oricât de insinuantă, oricât de timidă, de literaturizare este amendată. Personajele create de Nicolae Rusu sunt “produse”, complicate, vii, contradictorii, ale unui marasm social, încurajat de vechiul regim, marasm mai rezistent decât am sperat, mai sinuos decât am crezut vreodată. Formula persuasivă, se pare, aleasa de către prozator, constă în a se angrena în aventura de a scrie, de a aborda epicul pur chiar pe marginea realităţii, unde “lucruri” neverosimile, situate dincolo de bine şi rău, devin prin atrocitatea lor perversă, inumană, mai mult decât poate părea că sunt: o lecţie, o şcoală, unde se învaţă, adeseori în lipsa modelelor, în lipsa profesorilor, cum să rămâi ceea ce eşti, cum să rezişti în dificila aventură de a fi om.

Aura Cristi

565Rusu, Nicolae. Hai la mere! / Nicolae Rusu. –Chișinău: Prometeu, 2005. – 156 p.

Cartea include, după cum specifică autorul în subtitlu : povestiri, schiţe, miniaturi … şi alte… mere sau m. r. adică m(omente) r(idicole) din viaţa noastră.

Rusu, Nicolae. Avem de trăit și mîine / Nicolae Rusu. – Chișinău: Hyperion, 1992. – 288 p.IMG_0003

Povestirile incluse în culegere prezintă o realitate concretă a timpului nostru, un șir de caractere plăzmuite de societate contemporană. Eroii povestiriilor își exprimă eterogen atitudinea lor față de probleme actuale unii în cheie dramatic, alții se refugiază în ironie și umor.

images

Rusu, Nicolae. Ploaia de aur/ Nicolae Rusu. – Chișinău: Ruxanda, 1997. – 288 p.

Volumul include trei nuvele:  Lia (prima ediţie în 1983), Răzbunarea şi Ploaia de aur. 
„Axate pe probleme morale, se înscriu  în „formula micului realism care dezvăluie lumea sufletească a omului mărunt cu fire ingenuă, dar înclinat să se contamineze lesne de maladiile sociale ale timpului”. 

Mihai Cimpoi

IMG_0002Rusu, Nicolae. Naufragiul / Nicolae Rusu. – Bucureşti : Viitorul Românesc, 2005. – 385 p.

Tabloul actualei Republici Moldova (…) este ţesut de Nicolae Rusu spre a vedea unde ne aflăm, cine sunt oamenii noştri şi cine trage sforile destinului nostru (…) E un roman despre cum să învăţăm din nou a citi. Să ne apărăm vederea, să vedem, să ne vedem…

Gh. Vodă

 

Surse:  Scriitorii Moldovei în lectura copiilor și adolescenților. Dicționar bibliografic. –p. 328

https://www.bncreanga.md/pdf/nicolae_rusu.pdf

Vă dorim lectură plăcută!

Un comentariu la „Nicolae Rusu- scriitorul care știe unde crește ploaia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.