„Did you know that?”( Știai că…?).


20180326_153108Nu toate oraşele din lume sunt gri şi posomorâte. Dimpotrivă, unele sunt atât de colorate, încât par desprinse din poveşti Astăzi  copii au făcut o călătorie virtuală, unde au vizitat o mulțime de orașe  multicolore. Utilizatorii sau bucurat de așa frumusețe, nemaivăzută până acum.  Chiar și cele mai vechi cartiere au prins viață cu puțină culoare. În aceste orașe au văzut toate culorile curcubeului, dar și cartiere cu arhitecturi diferite. O bogăţie de culori, menite să încânte atât locuitorii, cât şi turiştii. Locurile astea s-au inventat  pentru cei care s-au săturat să trăiască într-un oraș cenușiu și au nevoie de culoare, iar  toate aceste orașe merită să fie vizitate.20180326_153727

 

Dragi cititori vă invităm să faceți  o călătorie virtuală în cele mai aprinse locuri de pe pământ.

Cele mai colorate orașe din lume:

1.Copenhaga, Danemarca.copenhaga, danemarcaUn oraş unde culorile sunt atât de puternice, încât nici norii nu le pot diminua frumuseţea. Hyhavn din Copenhaga a fot la origini un port comercial extrem de aglomerat unde ancorau vapoare din întreaga lume. Astăzi, casele în culori de galben strident, portocaliu şi albastru, unele datând din 1681, au fost renovate şi împreună cu restaurantele de lux populează acest port străvechi.

2.Gamla Stan, Stockholm, Suedia.

StockholmNumele oraşului colorat se traduce prin „oraşul vechi”.

3. Wroclaw, Polonia.

dfWroclaw, Polonia.

4. Cinque Terre, Italia.

CinqueTerreItaly-MaranolaBlueNumele provinciei se traduce prin „cinci pământuri”, denumirea fiind dată pentru cele 5 oraşe atât de bine unite unul de altul, încât culorilor lor par că sunt părţi ale unui puzzel.

5. Procida, Italia.

procidaSatele urbane ale Cinque Terre sunt mult mai cunoscute decât Procida, însă această insulă din largul coastei Napoli este la fel de frumoasă. Străduţele înguste sunt acompaniate de clădiri în culorile şerbetului care se înalţă deasupra apei înspumate. Cele mai spectaculoase culori sunt în Marina Corricella unde pescarii şi-au pictat casele în culorii vii şi strălucitoare ca să fie uşor de recunoscut de pe mare.

6. Insula Burano, Italia.

venice-italy-venice-beachBurano Island, ItaliaFie pentru Instagram, fie pentru toţi turiştii, locuitorii din Burano îşi revopsesc casele o dată la doi ani. Este o tradiţie care a făcut această insulă din laguna veneţiană faimoasă. Legenda spune că pescarilor locali le-a plăcut să vadă casele vopsite în culori vii, în drumul lor spre oraş, iar locuitorii folosesc culori aprinse pentru a delimita proprietăţile.

7. Colmar, Franţa.

Colmar, Franţa.

8. Menton, Franţa.

colorful-houses-old-part-menton-france-added-paper-texture-toned-image-69935399Acest orăşel  de pe Riviera franceză ce numără doar 30 de mii de locuitori, se poate că nu are acelaşi farmec ca vecinii săi, însă clădirile sale colorate în auriu, roz somon şi roşu cireaşă, îl fac extrem de atrăgător. Urcă-te o dată pe un acoriş de teracotă şi s-ar putea să nu mai vrei să pleci.

9. Nuuk, Groenlanda.

Nuuk, Groenlanda

10. Scarborough, North Yorkshire, Anglia.

Colorful Beach Huts, Scarborough, North Yorkshire, England

11. Neal’s Yard, Londra.

Neal_s Yard, LondraDeparte de hoardele Londrei, pe o alee mică din Covent Garden, Neal’s Yard este o destinaţie uimitoare într-un oraş cel mai adesea caracterizat de culoarea gri. Într-o curte ascunsă vei găsi clădiri din cărămidă pictate, obloane portocali şi albastre şi picturi murale acompaniate de multă vegetaţie.

12. Brighton Beach, Melbourne, Australia.

Brighton_Beach,_Melbourne_2003_(91593941)

13. Puerto Vallarta, Mexic.

Puerto Vallarta, Mexicsgsd

14. Izamal, Mexic.

fhxfIzamal, MexicAcest mic oraş pietruit nu înfăţişează chiar fiecare culoare a curcubeului, însă clădirile sale de un galben vibrant au făcut să-şi câştige locul pe lista oraşelor colorate. Mânăstirea din secolul al 16-lea în culoarea canarului, din centrul oraşului, a fost construită pe un templu mezoamerican, iar culoarea galbenă continuă să acorde omagiu radacinilor maya din regiune.

15. Guanajuato, Mexico.

Guanajuato

O zonă intrată în patrimoniul UNESCO, Guanajuato reprezintă o sărbătoare colorată pentru ochi, cu clădiri vopsite în verde, roşu, galben şi portocaliu ce scot în evidenţă străzile din centrul oraşului şi dealurile din împrejurimi. Străduţele înguste, clădirile în stil Baroque şi neoclasic, dar şi catedrala Basilica Nuestra Señora de Guanajuato vopsită în nuanţe de roşi şi galben, fac din acest oraş unul dintre cele mai captivante din Mexic.

16. Old San Juan, Puerto Rico.

old-san-juan-puerto-rico-colourful-housesPlimbă-te prin Old San Juan şi vei constata că nu ai văzut aceeaşi culoare de două ori. De la movul lavandei şi până la verdele lime, clădirile reprezintă o combinaţie liniştitoare şi fotogenică a străzilor pietruite ale oraşului istoric şi a panoramei pitoreşti a litoralului.

17. Chefchaouen, Maroc.

Chefchaouen, MarocSituat în Munţii Rif din Maroc, acest oraş este foarte cunoscut de pe Instagram şi Pinterest ca fiind „oraşul albastru”. Străduţele pietruite şi pasajele  sunt fragmentate de clădiri istorice, toate pictate în diverse nuanţe de cyan, albastru şi brebenoc. Sunt o mulţime de teorii legate de motivul pentru care locuitorii au ales albastru, unii spun că pentru a combate ţânţarii, iar alţii spun că locuitorii evrei ce fugeau de inchiziţia spaniolă au folosit vopsea albastră pentru a simboliza cerul şi raiul.Chefchaouen, Marocryt

18. Jodhpur, India.

GettyImages-481776206-58fde26a5f9b581d59810c1dÎncă un concurent la categoria „o singură culoare”, oraşul indian Jodhpur este un labirint evaziv de case albastre, toate situate sub impunătorul fort Mehrangarh. Folosit odată pentru a indica statutul social, pigmentul indigo face un contrast puternic cu deşertul înconjurător şi arată magic în timpul nopţii.

19. Juzcar, Spania.

Juzcar, a village with blue buildings in Andalusia MalagaÎn timp ce alte oraşe au fost pictate în albastru din motive religioase sau practice, Juzcar a fost vopsit în întregime în albastru în vara lui 2011 în urma unei campanii promoţionale pentru filmul „Ştrumfii”. Deşi mişcarea s-a dorit a fi temporară, ideea a avut un aşa mare succes în atragerea turiştilor, încât localnicii au votat pentru păstrarea acestei culori distinctive a oraşului.

20. Jaipur, India.

Jaipur-kokongÎn timp ce multe oraşe din lume au fost vopsite în albastru, Jaipur este unul dintre acele oraşe în care predomină rozul. Conform doctrinei locale, regele Sawai Ram Singh a pictat oraşul în roz în anul 1876 pentru a pregăti vizita Prinţului Albert şi a reginei Victoria în India. De atunci, întregul oraş şi-a păstrat culoarea roz, în mare parte pentru încântarea celor care privesc pe Instagram pozele vizitatorilor.

21. Balat, Istanbul.

Balat, IstanbulPe drumul bătut din Istanbul, casele colorate din cartierele Balat şi Fener reprezintă exemple istorice ale comunităţilor de evrei şi greci. În anii 1960, 1970, aceste cartiere erau căzute în dizgraţie, însă, după ce au fost reparate acum au intrat în patrimoniul UNESCO.

22. Rainbow Village, Taiwan.

Rainbow Village, TaiwanFostă zonă rezidenţială pentru foşti membri ai armatei, Rainbow Village a devenit o aşezare ce trebuia redezvoltată. Dar înainte ca bilele să se prăbuşească, unul dintre localnici, Huang Yung-Fu a decis să transforme un cartier din beton într-un display colorat de artă publică. Eforturile acestui om au salvat acest cartier care a ajuns o zonă culturală vizitată anual de peste 1 milion de turişti.

23. Bo Kaap, Cape Town.

Bo-Kaap-AreaDispunând de un amestec dintre arhitectura Cape Dutch şi Cape Georgian, Bo Kapp este una dintre cele mai vezi zone rezidenţiale din Cape Town, Africa de sud. Astăzi, este de asemenea unul dintre cele mai fotografiate oraşe, mulţumită caselor sale în culorii strălucitoare şi străduţelor pietruite.

24. Little India, Singapore.

Little India, Singapore

Fie că vizitezi templu hindus Sri Veeramakaliamman sau Chinese House a lui Tan Teng Niah, Little India din Singapore este unul dintre cele mai colorate cartiere din ţară. Fiecare nunaţă de culoare poate fi găsită pe clădiri complicate sau pe micile statui colorate ce se găsesc la exteriorul templelor sfinte.

25. Santa Marta favela din Rio de Janeiro, Brazilia.

HT_favela_project_nt_131030_33x16_992Probabil cea mai veche mahala din Rio de Janeiro, Santa Marta se mândrelte cu picturi murale colorate ce acoperă peste 75 de mii de metri pătraţi. Designul înfăţişează o explozie de raze în culorile curcubeului ce se aşează peste mai mult de 35 de case. Este opera Favela Painting Foundation care speră ca în viitorul apropiat să picteze şi mai multe case.

20180326_153832

Fericirea are atâtea culori… -Andreea Marin

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Puțină culoare nu ar strica nici orașului nostru gri!

4 comentarii la „„Did you know that?”( Știai că…?).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.