MUZEUL- un infinit al timpului


Viaţa nu ne poate face perfecţi. Tot ce este perfect aparţine unui muzeu. -Erich Maria Remarque

În fiecare an, la data de 18 mai sau în jurul acestei date, muzeele şi alte instituţii culturale din întreaga lume sunt invitate să celebreze Ziua internaţională a muzeelor. Astfel vă propunem să faceți cunoștință cu Marile Muzee ale lumii.

1. Muzeul Metropolitan de Artă (SUA, New York)

Acest muzeu (poreclit „the Met”), este printre cele mai vizitate muzee de artă din toată lumea, dar și cea mai mare  locație de acest fel din Statele Unite. Cu peste 2 milioane de opere de artă în colecțiile permanente, o vizită aici poate dezvălui o mică parte dintr-o multitudine de culturi, cum ar fi egipteană, americană sau chiar europeană. Este un muzeu unde oamenii au lăsat comori pentru a fii văzute și peste ani de zile.

metropolitan

Asemenea adevărului, frumosul depinde de epoca în care se trăiește și individul care este capabil șă îl perceapă”

Gustave Courbet

2.Muzeul Orsay (Franța, Paris)

Muzeul Orsay este unul dintre cele mai mari muzee de artă din Europa și conține cea mai mare colecție de opere impresioniste și post-impresioniste din lume. Aflat în fosta Gară Orsay, acest muzeu oferă o selecție vastă de opere franceze, datate între 1848 și 1914. El reprezintă o instituție relativ nouă care are însă în spate o istorie îndelungată, ce datează din perioada artistică și culturală a Parisului secolului al XIX- lea.

musee-orsay

3.Muzeul Național Prado (Spania, Madrid)

Acest muzeu conține una dintre cele mai frumoase colecții de artă europeană, datând din secolul 12 până la începuturile secolului 19.  Este considerat unul dintre cele mai bune muzee de artă din lume, fiind concentrat în principiu pe sculptură și pictură.

muzeul-prado-obiective-turistice-madrid_242

4.Muzeul Louvre (Franța, Paris)

”Am impresia că în Muzeul Luvru se află totul și că, prin intermediul său, totul poate fi înțeles și îndrăgit”. Cuvintele lui Paul Cezanne exprimă starea de spirit care, în urma vizitelor sale la muzeu, se bucura de plăcerea estetică și găsește inspirație pentru propriile opere. Oricine vizitează acest muzeu enorm și extraordinar care găzduiește unsprezece milenii de civilizație și cultură are impresia că ” aici este totul”.

Poate cel mai cunoscut muzeu din lume, Louvre deține titlul de cel mai mare muzeu de pe pământ, și are  statutul de monument istoric. Aproape 35.000 de opere sunt situate în incinta lui, iar cei 60.000 de metri pătrați oferă suficient spațiu de plimbat și admirat. Este al doilea cel mai vizitat muzeu din lume, cu 9.26 milioane de vizitatori călcându-i pragul în fiecare an. Acest muzeu impresionează prin mărime dar și prin multitudinea operelor care nu pot fii admirate într-o zi.

652x450_093936-top-5-muzee-din-europa

5.Galeria Națională (Marea Britanie, Londra)

Fundată în anul 1824, Galeria Națională este un muzeu de artă situat în Piața Trafalgar din Londra. Cu o colecție de peste 2.300 de picturi datând din secolul 13 până în secolul 20, este una dintre cele mai lucrative carități din Anglia și unul dintre cele mai vizitate muzee ale lumii. National Gallery din Londra, nu își propune doar să ne prezinte cele mai renumite capodopere ale sale, ci și să povestească, urmând faptele celor mai importanți protagoniști, o parte din istoria artei figurative europene, de la sfârșitul secolului al XIV-lea la începutul secolului XX, ca într-un roman cu minunate ilustrații în culori.

800px-Thenationalgallery

6.Muzeul Van Gogh (Olanda, Amsterdam)

”Dragul meu Theo, nu am ce să fac dacă tablourile mele nu se vând… Dar va veni și ziua când își vor da seama că valorează mai mult decât simplele culori de pe pânză și decât toate viața mea.” Van Gogh- scrisoare trimisă fratelui său.

Acest muzeu este dedicat aproape în totalitate pictorului olandez Vincent van Gogh, conținând cea mai mare colecție a pictorului din întreaga lume. Este al doilea cel mai popular muzeu al Olandei și se clasează pe locul 35 din lume în topul muzeelor de artă.

van-gogh-museum-kurokawa-wing

7.Galeria Uffizi (Italia, Florența)

”Văd deschizându-se un vestibul, o tribună, o galerie, decorată cu o sută de statui antice ale celor mai renumiți sculptori, cu nenumărate povești și cele mai bune opere ale pictorilor, cu un număr mare de vase, de cristaluri, de agate, de lapislazuli și alte frumuseți, în sfârșit, plină de obiecte rare, prețioase, excelente”. Galileo Galilei, Note la opera lui Ariosto.

Astăzi, acest muzeu reprezintă cea mai mare pinacotecă renascentistă, în vreme ce secțiuni autonome ale acestuia, adăpostite în oraș, au adunat tot ceea ce, din colecția inițială,  nu se înscria în genul picturii.

145023565

 

8.Galeria Națională de Artă(Milano, Italia)

Acest muzeu a fost conceput după modelul Luvrului, pentru a documenta istoria picturii europene. Galeria Națională de Artă se deosebește de colecțiile aristocraților care fac parte dintr-o dinastie dominantă.

pinacoteca_brera-milano-zero

9.Egyptean Museum (Cairo, Egipt)

 În ultimii ani, cele mai importante colecții de origine egipteană din întreaga lume au fost supuse unor transformări și restaurări semnificative. Egyptean Museum din Cairo găzduiește cea mai bogată și prestigioasă colecție de antichități egiptene din lume.

The_Egyptian_Museum

Muzeul e arsenalul cel mai puternic cu care un popor îşi apără originea, identitatea şi tot ce a moştenit de la străbuni. -Iosif Sterca-Şuluţiu

Aceste sunt puținele muzee care există în lume, dar fiecare din ele păstrează câte o istorie aparte. Cu prilejul Zilei internaționale a Muzeelor, ”A. Donici„ , vă dorește să călătoriți cât mai mult pentru a vedea cele mai minunate locuri care nu aparțin timpului.

2 comentarii la „MUZEUL- un infinit al timpului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.