Nicolae Dabija – un poet al craiului și al neamului


-70 de ani de la naștere

Nicolae Dabija

Nicolae Dabija

Nicolae Dabija s-a născut pe 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimișlia, chiar în inima Moldovei. Marcat de geniul locului, Alexei Mateevici, reușește să continuie cântul întrerupt al scriitorului. Autor a peste 50 de volume de publicistică, eseuri, poezii. Poet,  scriitor, istoric literar, om politic, publicist. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1975).

Absolvent al Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (1972). După absolvire e angajat redactor la redacția tineret  a Televiziunii din Chișinău. Debutează în 1965 cu un ciclu de poezii publicate în ziarul „Tinerimea Moldovei”.  Ulterior lucrează șef al secției poezie și critică la revista „Nistru” (1975-1984), redactor șef al revisetei „Orizontul” (1984-1986) și al săptămânalului „Literatura și Arta” (din 1986 până în prezent), care devine flacăra Mișcării de Renaștere a conștiinței naționale, cea mai așteptată și critică revistă în istoria acestor locuri, una din publicațiile literare cu cel mai mare tiraj din Europa, ajungând la 260000, în 1990.

Întrucât a scrie poezie înseamnă, pentru el, și a scrie istorie, se consacră întocmirii unui ciclu de manuale „Daciada” destinate elevilor, deasemenea  și  unui manual de literatură română pentru clasa a IV-a. A fost deputat  în Parlamentul Republicii Moldova (1990-2000), unde susține o activitate permanentă pentru emanciparea natională a românilor basarabeni, pentru repunerea în drepturi a limbii române, a istoriei, a identității românești. Din 1991 este președintele al Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă din Republica Moldova. Cavaler al Ordinului Republicii, cea mai înalta distincție a Republicii Moldova (1995).

În anul 1998, în colecția Autograph, editată de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău, publică culegerea „Cercul de cretă”, conținând texte, autografe și desene de-ale autorului. Este laureat al unor prestigioase festivaluri internaţionale de poezie, precum şi al Premiului Academiei Române. 

„Orice om e o carte în devenire”
Nicolae Dabija

Dabija, Nicolae. În căutarea identităţii / Nicolae Dabija.- Chişinău: Litera, 2002. – 512 p.

300x300
Volumul  În căutarea identității (2002) reprezintă o istorie a neamului românesc din Basarabia repovestită pentru elevi. Autorul vorbește  despre istoria noastră, această modestă lucrare fiind una ce încearca să te facă să iubești neamul cărui aparții, pamântul cărui aparții, istoria cărei aparții. A facut loc larg momentelor înalțătoare ale istoriei noastre, ca lumina acestora – odată despusă  în sufletele tinerilor cititori – să-i poată însoți, ca un sprijin și un îndemn la demnitate, de-a lungul întregii lor vieți.

„Un om care cunoaște istoria universului, istoria lumii, dar nu-și cunoaste istoria Patriei, nu cred că poate fi considerat un om cult. A cunoaște istoria înseamnă a ne cunoaste strămoșii, precursorii, a ne cunoaște pe noi  înșine. Fara limbă, istorie, fară identitate o națiune- precum un trup fară suflet- nu există, ea este moartă, chiar dacă mai respiră”. Nicolae Dabija

Dabija, Nicolae. Doruri interzise / Nicolae Dabija.- Chişinău: Litera Internațional, 2004.- 436 p.

14584580446qUbMapteR{__}Nicolae Dabija - Doruri interzise
Lucrarea dată este o culegere de versuri, fiind împânzită nu numai de poezii, dar și de o colecție de desene de-ale autorului. Fiecare poezie este ruptă din suflet, și expusă pe filele cărții pentru pătimașii de poezii.

„Poezia poetului Nicolae Dabija e o poezie care vorbește de trăiri superioare. El nu se joacă cu cuvintele, ci scrie cu sentimente că face istoria” – Rayan Lahud, rector al Colegiului Lenoir – Rhyne din Hickory, Carolina de Nord, SUA, în  „Literatura și arta”, 1 noiembrie 2001.

Dabija, Nicolae. Cerul lăuntric / Nicolae Dabija.- Chişinău: Litera, 1998.- 320 p.

1-max-720


Cicluri de versuri

”Este o voce, o prezență, o personalitate nu numai a literaturii basarabene, ci pentru întreaga cultură română şi în condiţii egale de difuzare şi comentare, se
poate impune şi pe plan european.”

Viorel Dinescu

 

Dabija, Nicolae. Reparatorul de vise / Nicolae Dabija – Chişinău: Cartier, 2016 – 256 p.

scan10002

 

Nicolae Dabija promovează în scrierile lui esteticul, maximalismul etic şi afirmarea identităţii naţionale. Lucrarea reprezintă o antologie de versuri care cuprinde: Ochiul al treilea (1975), Apă neîncepută (1980), Zugravul anonim (1985), Aripă sub cămaşă (1989), Mierla domestic (1992), Dreptul la eroare (1993), Cerul lăuntric (1998), Doruri interzise (2003), Psalmi de dragoste (2014).

 


Dabija, Nicolae. Temă pentru acasă / Nicolae Dabija Iași: PRINCEPS EDIT, 2009. -378 p.

”Incitant și tulburător, romanul lui Nicolae Dabija vine să facă același lucru în sufletele noastre.” – Aurelian Silvestru

tema-pentru-acasa-nicolae-dabija
Subiectul cărţii abordează drama deportaților basarabeni, umiliţi în regimul comunist pentru că gândeau altfel. Reușește să transforme acest subiect damnat – într-o frumoasă poveste de dragoste. Profesorul Ulmu este arestat în timpul lecţiei de limba română, pentru că şi-a asumat vina de a arunca portretul lui I. Stalin. Imediat este ridicat de acasă şi expediat în Siberia. Una dintre liceene îl urmează, din admiraţie, din convinegeri naţionaliste, din iubire. Vor împărţi viaţa de deportaţi, și o dragoste de neuitat.


Dabija, Nicolae. Harta noastra care sângeră „Însemnări de pe front” / Nicolae Dabija.- Craiova: Fundația „ Scrisul Românesc”  2002. – 320 p.

9236484359_eef572c2d1_k
O carte care o citești și te cutremuri, autorul reușind să adune mai multe însemnări de pe front (Scrisori din Basarabia). Cartea a fost apreciată cu premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1999).

Opera acestui poet a fost tradusă în limbi de circulație internațională, mai concret în peste douazeci de limbi, mai mult ca atât Nicolae Dabija s-a manifestat și în arta traducerii.

„Personalitate complexă a literaturii românești din Basarabia (și nu numai), poet în vocația lui fundamentală, publicist formator de conștiință națională, povestitor și romancier de succes, eseist și creator de reviste de prim-plan, grafician romantic și orator de profundă rezonanță comunicativă, caracter dârz și cunoscător al tainelor limbii române…”

Theodor CODREANU

Astăzi Nicolae Dabija este considerat unul dintre comorile literare ale literaturii noastre, iar gloria a fost obţinută cu multă muncă, cultură, credinţă şi curaj literar. Astfel vă îndemnăm să vizitați biblioteca „A. Donici” pentru a face cunoștință cu operele care ne trezesc interesul, cu atât mai mult cu cât înaintăm în lectură. 

Cu ocazia jubileului a 70 de ani de la nașterea poetului Nicolae Dabija, colectivul bibliotecii  „A. Donici”  îi urează multă inspirație pentru a îmbogăți în continuare cultura neamului nostru. La mulți ani!

4 comentarii la „Nicolae Dabija – un poet al craiului și al neamului

  1. Foarte frumos articol!
    Astfel de oameni sunt liderii pe care îi vor căuta cu disperare românii și frații lor din Basarabia în zilele ce vin.
    Astfel de oameni există dar nu-și expun perspectivele și lucrările, căci minciuna și lașitatea sunt încă valorile acestei culturi.

    Apreciază

  2. Pingback: NICOLAE DABIJA – Transilvania la Chișinău

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.