Limba noastră


md_0Orice limbă e oglinda sufletului națiunii care o creează, în care se oglindește întreaga istorie a neamului, cu toate victoriile și înfrângerile trăite, cu toate bucuriile și tristețile simțite, visele și speranțele spulberate și cu toate greutățile prin care i-a fost sortit să treacă. În fiecare an, pe 31 august se sărbătoreşte Ziua Limbii Române. Ziua care unește o națiune, un popor, și ne amintește ca nu există nimic mai valoros decat graiul matern.
Peste 28 de milioane de oameni din toată lumea vorbesc româneşte. Limba română se predă în şcoli din 43 de ţări şi este vorbită oficial în 20 de state în care există comunităţi mari de români.

Întotdeauna m-am mirat cum poţi să rămâi un prost în mijlocul unei Limbi atât de frumoase şi înţelepte cum este Limba Română?
(Grigore Vieru)

Limba este coloana vertebrală a naţiunii (M. Eminescu)

Istoria sărbătorii

cms-image-000000661„Limba Noastră” s-a născut în vâltoarea mișcării de renaștere națională de la sfîrșitul anilor ’80 din RSSM. La Chișinău a avut loc Marea Adunare Națională, de la 27 august 1989, la care au participat circa 750.000 de oameni, când s-a cerut declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină. În urma unor discuții aprinse se votează cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet, iar poezia  „Limba noastră”, scrisă de poetul Alexei Mateevici (1888-1917), devine în 1994 imn al Republicii Moldova. 

În al limbilor tezaur
Pururea o să rămână
Limba doinelor de aur,
Limba noastra cea română.

„Limba noastră cea română” (Grigore Vieru)

Cu prilejul acestei sărbători biblioteca „A. Donici” vă provoacă să aflați niște curiozități despre limba română:

  • Cel mai lung cuvânt din limba română se află pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa, cu o lungime de 44 de litere. Pe primul loc se află un cuvânt german (79 de litere), iar pe locul 2 un cuvânt turcesc (70 de litere), ambele fiind cuvinte compuse, în timp ce cuvântul românesc este unul tehnic. Cuvântul este: “pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză“ (o pseudoboală a plămânilor, provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic).
  • Limba română este singura limba europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din 5 cuvinte care conțin doar vocale: “Oaia aia e a ei”. 
  • Și, în final, câteva palindromuri amuzante (grupuri de cuvinte sau cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga, fără să-și piardă sensul):
    „Ele ne seduc cu desenele”; „Era să pozez o pasăre”; „Era o tipă răpitoare”.

În contextul sărbătorii „Limba Noastră” ținem să amintim că nu există nimic mai de preț pentru un popor decât limba pe care o vorbește. În patrimoniul spiritual al neamului sînt multe daruri moştenite din moși strămoși, însă cel mai mare dar este limba naţională în care ne exprimăm identitatea şi comuniunea între generaţii. În ea se ascunde trecutul, bogăția noastră strămoșească. Astfel ea este un motiv demn de mândrie și admirație atât pentru generațiile actuale, cât și pentru viitorele generații. Strămoșii au șlefuit-o, i-au dat culoare și aripi, iar noi la randul nostru, trebuie să o păstrăm și să o cultivăm cu dragoste și respect. 

Ocupaţi-vă, vorbiţi şi scrieţi, junilor, în limba naţională; ocupaţi-vă a o studia, a o cultiva; şi a cultiva o limbă va să zică a scrie într-însa despre toate ştiinţele şi artele, despre toate epocele şi toate popoarele.
(Ion Heliade Rădulescu)

HorbotzicaSuntem copii unei limbi atât de melodioase, atât de frumoase, astfel cu prilejul acestei sarbatori: 

Iubește-o, Prețuiește-o și Vorbește-o corect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.