Ion Druţă un dramaturg valoros…


-90 de ani de la naştere

Ion Druţă

Opera druțiană a constituit – în anii totalitarismului – unul din pilonii decisivi ai verticalității noastre morale și naționale. Creația lui Ion Druță își are originile tot în folclor, în dialog menipeic, în carnavalescul nostru popular. Druță are darul de a se transpune în situația subiectivă a eroilor săi și de a vedea spectacolul vieții așa cum îl pot vedea și simți ei. Înzestrat cu o imaginație stufoasă, acest scriitor prezintă obiectele nu numai așa cum sînt ele percepute de oamenii din popor, ci și în felul cum poate modifica imaginația capricioasă popular dintr-un impuls comic sau dintr-o pornire tragică interioară. Ion Druță iubește oamenii, își iubește eroii săi –pe toți, chiar și pe cei negativi. Prozele și dramele lui Ion Druță se prezintă ca niște opere ale condiției umane, ale marilor crize de conștiință, care reacționează la anomaliile lumii contemporane , caută adevărul, binele și frumosul din perspective poeticului și a filosoficului. Într-adevăr, mai toate scrierile lui Ion Druță explorează din plin tot ce este poetic în viața din afară și dinlăuntru a țăranului, pentru a dezvălui dimensiunile condiției umane în totalitatea lor, prin intermediul poeticului sacralizează oamenii și realitățiile vieții, în timp ce în lumea modernă se produce un proces cu totul invers: de vădită desacralizare. Ion Druță este un mare Poet în sensul larg al cuvântului, poate cel mai mare după Mihai Eminescu.

Ion-Druta__Povara-bunatatii-noastre__Druță, Ion. Povara bunătății noastre: roman / Ion Druță. – Chișinău: Cartier, 2012. – 668 p.

Romanul „Povara bunătăţii noastre” ne povestește despre satul Ciutura din Câmpia Sorocii și destinul localnicilor sunt descrise în timpul regimului sovietic. Atunci când pădurile Basarabiei erau doldora de soldaţi, în satele Moldovei era secetă, foame şi colhozuri. Protagonistul Onache Cărăbuș încântă prin bunătate și înțelepciune. Acesta este prizonierul sistemului, dar cu gândurile şi ideile mereu la copii şi familie.

Druță, Ion.  Frunze de dor / Ion Druță. – Chișinău: Hyperion, 1990. – 144 p.скачанные файлы

O lucrare cu cele mai profunde semnificații etice și morale, menită să se păstreze integritatea sufletului. Romanul „Frunze de dor”  este pentru cei visători, propunem frumoasa poveste de dragoste dintre Gheorghe și Rusanda. Mugurii iubirii s-au înfiripat între cei doi în anul 1945, la sfârşitul războiului şi apariția primelor licăriri de pace. Memorii, aşteptări, frica războiului, teama de noul care vine, toate acestea se regăsesc în roman.

1478030707{__}Dorul-Ultima-Luna-de-ToamnaDruță, Ion. Ultima lună de toamnă / Ion Druță. – Chișinău: Bons offices, 2012. – 260 p.

„Ultima lună de toamnă” este nuvela despre rostul omului pe pământ, cuprinsă de un lirism profund. Tata, capul familiei aflat în toamna vârstei, plecă să-și viziteze copiii. El simte sfîrșitul vieții sale și hotărăște ca înaintea morții să – și mai vadă încă o dată copiii plecați prin lume.  Aceştia au cam uitat de casa părintească, iar bătrânul le duce dorul. Cei şase copii îşi trăiesc viaţa departe de părinte, iar tatăl prin acestă călătorie reuşeşte să viziteze toate locurile de care-l leagă soarta. Acțiunea are loc toamna – un timp semnificativ, deoarece toamna e și vremea musafirilor în Moldova. Copiii nu au venit la izvorul vieții lor și pe bătrîn îl macină, dacă nu cumva și-au pierdut valorile eterne, esențele cultivate de veacuri de către neam? De aici desprindem ideea  – rostul omului pe pămînt.

Druță, Ion.  Horodiște / Ion Druță. – Chișinău: Policadran , 2013. – 236 p.horodiste

Romanul autobiografic Horodiște oferă, netăgăduit, elemente prețioase în documentarea acelora care se angajează la realizarea unei priviri monografice asupra scriitorului Ion Druță, dar romanul se impune, dincolo de acestea, ca o construcție literară în sine, ca un roman al copilăriei, în rând cu oricare altă asemenea creație din patrimonial universal, ilustrând tocmai particularitățile  de manifestare umană specifice locului evocat și propunând un personaj, un erou inedit în felul său de a-și trăi viața, capabil să trezească astfel interesul oricărui cititor de oriunde și de orice vârstă.  Nuvela „Horodişte” scoate în evidență imaginea tatălui, care este tipicul țăran dornic de pământ. Naratorul îşi admiră tatăl găsindu-l dur, voinic, dar, în același timp, enigmatic. Acesta lasă și obiceiul de a juca cărți pentru a nu-și pierde averea, dar deprinderea de „a-i înțepa” pe oameni îi rămâne.

clopotnita-ion-druta-29594-1000x1000Druță, Ion. Clopotniţa  / Ion Druță. – Chișinău: Policadran , 2013. – 236 p.

Dintre operele bogate în proză sub aspectul problemelor abordate de autor și incitante prin modaliatățile artistice exploratoare de acesta se remarcă și nuvela de proporții Clopotniţa. Nu e doar o construcție medievală de cult, sechestrată de autorități și arsă, chipurile, de fulger. Horia este protagonistul operei, fiind un bun gospodar şi un soţ iubitor. Din cauza Clopotniţei ajunge a fi duşman cu Balta, deoarece acesta are un rol esenţial în viaţa lui.

Druță, Ion. Păsările tinereţii noastre  / Ion Druță. – Chișinău: Cartier , 2017. – 1450186952128p.

Opera „Păsările tinereţii noastre” este o dramă care ne vorbește despre suflet, pledează pentru sensibilizarea lumiii interne a omului, pentru spiritualitate, piesa e plină de mult adevăr omenesc, dat și de durere, „plânsul interior” fiind o altă marcă a originalității lui Ion Druță.   Pavel Rusu este un sclav al timpurilor, iar mătușa Ruța – păstrătoarea de tradiții. Aceștia și-au trăit drama vieții în satul Valea Cocorilor, au agonisit multe, au avut bucurii, dar şi tristeţi. Mătuşa este femeia cu experinţă, acea bunicuţă ce ştie toate „datoriile”. Ciocârliile şi cocorii sunt păsările îndrăgite ale amândurora, aceasta relevând temperamentul visător al peronajelor.

Biblioteca ” Alexandru Donici ” îi urează scriitorului:

Viață îndelungată, iubite maestre! Sănătate de stejar să aveți și să nu duceți lipsa niciodată de interpretări clar văzătoare!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.