Cartea de pe noptieră (1)


Dulcea poveste a tristului elefantAdamek, Diana. Dulcea poveste a tristului elefant / Diana Adamek. – București: Humatinas, 2017. – 352 p.

Ai pictat un elefant? Tresare Roro. Nu râde din nou Arcimboldo, doar un copac, un trunchi ars, pare înghețat, dar crengile și nodurile lui sunt vii și se întind în toate părțile ca și când ar căuta ceva. Ce? Ce altceva decât un alt loc, un nou drum?”

Diana Adamek

Dulcea poveste a tristului elefant este un amplu și captivant roman, scris în manieră estetizantă, și totodată o parabolă ce trimite la o reflecție asupra alternității ori asupra magnetismului pe care îl exercită diferitul, exoticul. Romanul are o dinamică specială, chiar dacă, paradoxal, este o sumă de descrieri minuțioase, dar maniera în care autoarea a rescris basmul, păstrându-i miezul fidel, face din această lectură una aparte. Cartea este o poveste stilizată, înțesată de artificii stilistice, care, la drept vorbind, au adăugat scrierii un farmec șarmant, chiar dacă unele pasaje mi-au dat de furcă, deoarece o încărcătură prea mare de emoții poate duce la dezlânarea firului narativ, consecință care, din fericire, nu a survenit în cazul acestei lecturi. Romanul Dulcea poveste a tristului elefant este o fabulă cu morală despre căutare, despre regăsire, fericire și tristețe, dar și un basm, o alegorie istorică în care se regăsesc toate condimentele necesare pentru o scriitură de calitate. Cu toate acestea, cartea debordează de simplitate, de sinceritate și trăiri oneste, nevoalate de confort scriitoricesc, fapt pentru care autoarea Diana Adamek merită tot respectul.

victoria-aveyard---colivia-regelui_c1Aveyard,Victoria. Colivia regelui / Victoria Aveyard. – București,2018. – 608 p.

”Să nu te îndoiești niciodată că ești importantă și puternică și că meriți toate șansele și oportunitățile din lume ca să-ți urmezi și să-ți împlinești visurile”

Hillary Rodham Clinton

Cartea Colivia Regelui este construită prin alternarea perspectivelor a trei personaje. Perspectivele predominante aparținând lui Mare și Cameron – o fată recrutată de către Mare.  Prin alternarea perspectivelor celor două cititorul observă atât acțiunea din palat cât și cea din interiorul Gărzii Stacojii. Spre finalul cărții acestora li se adaugă și perspectiva lui Evangheline astfel încât în ciuda împărțirii evenimentelor pe mai multe planuri cititor nu este lăsat pe dinafară. O temă dezbătută mai pe larg în acest volum este iubirea familiei, și mai precis iubirea dintre frați. Astfel, acest tip de iubire este prezentat din perspectiva unei fete care și-a pierdut fratele, unei fete care încearcă cu disperare să îl salveze și a alteia care face tot posibilul să îl protejeze. Cu siguranță vă recomanăm Colivia regelui. Citiți seria și creați-vă propria părere despre povestea din spatele coperților.

 Pârvulescu, Ioana. Inocenții / Ioana Pârvulescu. – București: Humanitas, 2016. – 340 p.1072091

Inocenții e al treilea roman publicat de Ioana Pârvulescu și un roman autobiografic, a obținut Premiul uniunii Europene pentru literartură, romanul este tradus în peste zece limbi europene. Romanul Inocenții descrie copilăria unui grup de copii din Braşov. Totul pare atât de autentic, încât tind să cred că poveștile relatate aici chiar s-au petrecut în realitate sau, cel puțin, au pornit de la un substrat real. Naratoarea stă undeva pe muchia dintre copilărie și maturitate, privind spre trecut prin ochii fetiței de odinioară, dar percepând totuși lucrurile cu mintea de adult. În schimb, „Inocenții” te atrage de îndată ce ai aflat că poveștile sunt istorisite din perspectiva unui copil. Știți sentimentul acela contradictoriu când îți vine să citești o carte pe nerăsuflate, dar în același timp n-ai vrea să se termine? „Inocenții” e genul acesta de carte: sărind din poveste în poveste, nici nu îți dai  seama cum ajungi la ultima pagină, când și noi, asemenea Anei, suntem izgoniți din raiul unei copilării extraordinare, populate de figuri și întâmplări memorabile.

Vă dorim lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.