Aventurile tale preferate


Precum la fabrica lui Willy Wonka unde bomboanele, caramelele magice, acadelele şi râul de ciocolată caldă nu se termină niciodată, așa și la biblioteca „Al. Donici” marea de cărți îți va alimenta mereu sufletul.

Dahl, Roald. Charlie și fabrica de ciocolată/ Roald Dahl. –București: Editura Arthur, 2012.-189 p.

Dacă ai gânduri bune, ele îți vor lumina fața precum razele de soare și vei arăta întotdeauna minunat.” Roald Dahl

            charlie) Charlie Bucket, personajul principal, era un băiețel sărac din Anglia care locuia împreună cu numeroasa lui familie. Charlie iubea mult ciocolata. Casa în care locuia el era amplasată lângă cea mai mare fabrică de ciocolată din lume a cărui patron era domnul Willy Wonka. Într-o zi, un articol dintr-un ziar spunea că dl. Wonka va prezenta fabrica unor copii. De aceea a pus în cinci ambalaje de ciocolată niște bilete aurii.
Charlie și bunicuțul Joe au încercat de două ori să câștige un bilet, dar nu au reușit.
Într-o zi, Charlie a gasit un dolar pe trotuar. După aceea, s-a dus la un magazin sa-și cumpere un baton de ciocolată. În ambalajul celui de-al doilea baton era un Bilet de Aur. Vă invit sa pășiți împreună cu cei cinci copii în fabrica de ciocolată Wonka, unde o să descoperiți întâmplările minunate, hazlii, dar mai ales veți afla cum domnul Wonka îi oferă lui Charlie fabrica de ciocolata împreună cu toate secretele sale. „Charlie și fabrica de ciocolată” este o lectură ușoară și plină de evenimente cu mult umor, poate să fie pe placul oricărui pasionat de cărți…sau de ciocolată!
Charlie-and-the-chocolate-fact-charlie-and-the-chocolate-factory-466443_1024_768Dahl nu ascunde faptul că lumea poate fi un loc sumbru și nedrept. Charlie, trăind o viață deprimantă a sărăciei la începutul romanului, reflectă această viziune sumbră. Dar, și în cea mai bună tradiție de basm, Dahl apelează la simțul puternic al dreptății naturale la copii și îi invită să se bucure într-o lume minunată, imaginată, în care oamenii, atât buni cât și răi, obțin exact ceea ce merită. Este, de asemenea, un loc în care fac „perne comestibile de marshmallow”, „înghețată fierbinte pentru zilele reci”, „băuturi fizice de ridicare” care te fac să plutești și „picături de curcubeu” care te lasă să „scuipi în șase culori diferite”.
          Și, în cele din urmă, este doar locul pentru Charlie. „Charlie și fabrica de ciocolată” este o lectură ușoară și plină de evenimente cu mult umor, poate să fie pe placul oricărui pasionat de cărți…sau de ciocolată!

Kruss, James. Timm Thaler sau râsul vândut/ James Kruss. –București: Editura Arthur,2017.-262 p.

            res_e798af8ce2d0085fdb16e497a426606d_fullTimm Thaler sau râsul vândut  este poveste simplă, dar extrem de dinamică, cu răsturnări de situație ce ar putea încânta chiar și mintea desensibilizată a unui adult blocat între două zboruri pe un aeroport oarecare; așa aș descrie pe scurt cartea lui James Krüss. Tânărul Timm Thaler își găsește alinarea în tribunele hipodromului la care obișnuia să meargă în fiecare duminică cu tatăl său. Un domn binevoitor, care îl luase în vizor de ceva timp, atras de râsul său curat, magnetic, îi înmânează câteva săptămâni la rând bilete completate cu pariuri câștigătoare. Dar Timm nu știe să umble cu banii; îi pierde, se lasă furat; acasă îi sunt confiscați de o mamă hapsână. Așa că atunci când domnul misterios, mereu serios, îi propune să-i dea lui râsul său molipsitor în schimbul puterii de a câștiga orice pariu, Timm bate palma cu așa-zisul binefăcător fără să stea pe gânduri. Însă nu peste mult timp Timm desoperă că viața e mult prea searbădă dacă nu poți măcar să zîmbești, așa că pleacă de acasă în căutarea baronului, hotărât să-și recupereze râsul cu orice preț.
             Urmăriți cu noi aventurile lui Timm în căutarea râsului pierdut. Thaler sau râsul vândut este ușor de urmărit chiar și pentru cititorii fără experiență. De fapt ar putea fi una din acele cărți cu ajutorul căreia, copil fiind, treci pe neobservate de la povestiri și basme la orele nesfârșite dedicate romanelor. 

Brown, Peter. Insula roboților/ Peter Brown.- București:Editura Arthur, 2017.-239 p.

            insula-robotilor-cover_mobilInsula roboților este o poveste despre o roboțică care descoperă lumea din jurul ei, și anume insula. Așa se face că roboțica Roz se trezește singură-singurică pe o insulă pustie după ce nava în care se afla cu ceilalți roboți a naufragiat iar ea este unica supraviețuitoare.
Un fel de Robinson Crusoe modern, povestea este refăcută după calapodul vremurilor moderne. Și dacă ne cam putem imagina cum reacționează un om care se trezește singur pe o insulă, în ceea ce privește un robot, nu putem decât să speculăm. Are ea sentimente? Se simte singură? Care este primul lucru pe care îl face? Și mai ales, cine se dovedește mai puternic tehnologia sau natura?
      Este într-adevăr o carte deosebită care nu numai captivează, dar și ne învață principalul- orice ar fi, trebuie să trăim.

Vă îndemn să călătoriți împreună cu eroii principali în lumea lor fascinantă și plină de peripeții. Numai la biblioteca “Al. Donici” veniți și descoperiți cărți pentru fiecare gust!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.