În lumea fantastică a copiilor


Sunteți pasionați de cărți fantastice și de aventură? Doriți să călătoriți și voi în lumi noi și nemaivăzute? Veniți la Biblioteca Alexandru Donici și citiți aceste noi achiziții. 

Ende, Michael. Punci cu porunci/ Michael Ende.-București:Arthur, 2016.-258 p.

 • Traducere din limba germană de Nora Iuga
 • – Ilustraţii de Regina Kehl
 • Domenii:Beletristică 7-10 ani, Beletristică 10-12 ani

„S-ar putea ca, dintre toate cărţile mele, aceasta să fie cea mai veselă.“

– Michael Ende

res_200046a5a5893edd34c2464514a2def4_full

Revelion. Consilierul secret în treburi vrăjitoreşti Beelzebub Erezinus şi a sa tante, vrăjitoarea expertă în chestiuni financiare Tyrannja Vamperl, au o problemă. Nu şi-au realizat planul anual la capitolul „Fapte rele“ şi a venit scadenţa; iată că acum se află, în adevăratul sens al cuvântului, în ceasul al doisprezecelea! Doar un plan scelerat ar mai putea să-i ajute, în ultima clipă, să-şi recupereze întârzierea…

Cartea însumează o luare-n răspăr constantă a tuturor stereotipurilor care circulă despre rău, vrăjitorie, lumea întunecată a spiritelor malefice. Numai că acest univers demonic este dinamitat constant de sarcasme mușcătoare și sfârșește prin a imploda într-un hohot de râs suveran. Avem dinaintea ochilor o distopie neagră atât de caraghioasă, încât niciun copil care o va citi nu se va mai teme de magii, lucruri înfricoșătoare sau, mai rău, de metafizico-misticul „bau-bau“. Michael Ende demonstrează că, atunci când nu sunt luate în serios, fricile de orice fel pălesc, iar cea mai bună metodă de a pune capăt oricăror angoase e o porție de râs zdravăn pe seama lor. Lumea lui Erezinus și a Tyrannjei e mică, egocentrică, rămasă undeva-n urmă de tot, imposibil de adaptat la nou, amuzantă prin tarele și tiparele ei, previzibilă până-n cele mai mici detalii.

Punci cu porunci e un minunat prilej de evadare ludică, un exercițiu de stil și sarcasm bine temperat, un roman pentru copii din care-ar avea și adulții multe de învățat, dar mai presus de toate este o pledoarie fermecătoare pentru literatura de bună calitate.

Clements, Andrew. Povestea frindelului/ Andrew Clements.- București: Editura Arthur, 2016.- 116 p.

 • Ilustrații de Brian Selznick
 • Traducere din engleză de Florentina Hojbotă
 • Domenii:Beletristică 7-10 ani, Beletristică 10-12 ani
povestea-frindelului-cover_mobil

Nicholas Allen e cel mai faimos puşti din şcoală: de pildă, toţi elevii ştiu cum, în plină iarnă, Nick a transformat sala de curs într-o insulă tropicală, iar profesorii se străduiesc să lupte cu talentul său vestit de a trage de timp la finalul orei, care-i face să uite de tema pentru acasă.Însă clasa a cincea vine cu o mare provocare: doamna Granger, sobra profesoară de limba engleză, maestra absolută a dicţionarelor, are şi ea talentele ei. Aşa că Nick se hotărăşte să dea culoare orelor plictisitoare, iar doamna Granger crede că poate să facă faţă şuvoiului de idei năstruşnice ale băiatului.Nick nu se dă bătut şi se foloseşte chiar de armele temutei profesoare, aşa că născoceşte un cuvânt. Însă mica sa invenţie ia o amploare de nebănuit…

După zece ani de când inventase cuvântul „frindel” Nick s-a putut bucura pe deplin. De ce? Veţi afla citind cartea „Povestea frindelului”, pe care o găsiţi la Secţia pentru copii a Bibliotecii ¨Alexandru Donici¨.

Simon, Francesca. Nic Năstrușnic. Francesca Simon.- București: Editura Arthur, 2017.- 87 p.

Nic Năstrușnic este primul volum din serie.

 • Traducere din limba engleză de Andreea Caleman
 • – Ilustrații de Tony Ross
 • Pentru copii, Ilustrată
 • Domenii:Beletristică 7-10 ani, Beletristică 10-12 ani
1194356

Nic e mare năstrușnic. Mama și tatăl lui sunt atât de obișnuiți cu năzdrăvăniile pe care le face, încât nici nu-l observă atunci când e cuminte. Fratele lui, Robert, e copilul perfect. Ajută la treburile casei, vorbește politicos. Mama și tata sunt atât de obișnuiți cu perfecțiunea lui, încât dau din principiu vina pe Nic pentru orice boacănă.

 Ce dacă în vacanță Nic face focul cu țărușii care susțin corturile turiștilor sau că la școală strică tot spectacolul de dans al domnișoarei Tutu? Petru Nic, năstrușnicia e un mod de viață, iar când se hotărăște într-o zi să fie cuminte ca fratele lui, se întoarce toată casa pe dos!

Simon, Francesca. Nic Năstrușnic și clubul secret./ Francesca Simon.- București: Editura Arthur, 2017.- 80 p.

Nic Năstrușnic și clubul secret este al doilea volum din serie.

 • Traducere din limba engleză de Andreea Caleman
 • – Ilustrații de Tony Ross
 • Pentru copii, Ilustrată
 • Domenii:Beletristică 7-10 ani, Beletristică 10-12 ani
1194357

Nic e atât de năstrușnic, că n-ai cum să nu-l placi. Cele patru povestioare din volum ni-l prezintă în ipostaze care mai de care mai amuzante: la cabinet face orice ca ă scape de injecție, în clubul secret al Icăi cuvintele au valoare mare, așa că Nic trișează și află parola, iar la petrecerea pentru ziua lui iese haos.

Dar ce face Nic când fratele lui, Petre Perfect, se hotărăște să fie la rândul lui năstrușnic? Ordinea lucrurilor e răsturnată, părinții celor doi băieți sunt nedumeriți – pe cine trebuie să certe? Pe cine trebuie să laude?

Jansson, Tove. Cometă în momilandia/ Tove Jansson.București: Editura Arthur, 2017.-183 p.

 • Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman.
 • – Ilustraţii de Tove Jansson.
 • Pentru copii, Ilustrată
 • Domenii:Beletristică 7-10 ani, Benzi desenate
cometa-in-momilandia-paperback-cover_mobil

Să descoperim împreună Momilandia, un univers aparte, autonom, plin de imaginaţie, încântător atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Tove Jansson, unul dintre cele mai importante nume ale literaturii pentru copii şi cea mai tradusă scriitoare finlandeză din toate timpurile, apare acum în limba română. Prin deja clasica serie Momin, scriitoarea şi ilustratoarea finlandeză a reuşit să consacre câteva personaje memorabile, recunoscute de copiii de pretutindeni: Smiorc, Domniţa Fandosica, unchiaşul Puftabac. Faimosii si simpaticii momini au venit tocmai din Tarile Nordice ca sa ne incante pe toti cu umorul si optimismul lor. 
Toate sunt bune si frumoase în Valea Mominilor: Momitata termina de construit podul peste rau, Momi si Smiorc pleaca singuri o zi la plaja si descopera tot felul de comori ascunde, iar Momimama isi ingrijeste straturile de flori, fluierand fericita. 
Cu umor, calm si bunatate, mominii fac fata oricarei situatii – si oaspetilor sositi pe nepusa masa, si cometei aleia buclucase care pare ca indreapta fix spre pamant

        În acest prim volum, Momi şi Smiorc află că o cometă se apropie de Pământ şi nimeni nu ştie ce să facă! Va fi Momilandia distrusă?

Selden, George. Greierul de la metron./ George Selden.- București: Editura Arthur, 2017.-183 p.

Traducere din limba engleză de Mihaela Buruiană
Pentru copii
Ilustrator:Garth Williams
Domenii:Beletristică 7-10 ani, Beletristică 10-12 ani

greierul-de-la-metrou-cover_huge

Într-o zi de vară, Greierul Chester face un gest necugetat: atras de mirosul de lebăr, intră într-un coș de picnic și rămâne blocat sub niște sendvișuri. Închis în coș, e purtat departe de pajiștea lui din Connecticut, până în marele și aglomeratul New York.Singur și speriat, Chester țârâie de sub un morman de ziare și funingine de pe scările din stația de metrou Times Square. Atras de zgomotul acela atât de neobișnuit, Mario îl salvează pe micul greier și îl adăpostește în chioșcul de ziare al familiei. Chester își face repede noi prieteni și împreună cu Șoarecele Tucker și cu Motanul Harry cutreieră orașul, dau petreceri, dar și intră într-o grămadă de încurcături.

Vă dorim o lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.