Holocaustul – tragedia secolului XX


180124-holocaust-survivors-nazi-soldiers-01

Holocaustul – cel mai tragic și cutremurător eveniment ce a avut loc în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în urma politicii antisemite de exterminare a minorităților, promovate de Adolf Hitler. Xenofobia și intoleranța față de evrei și-a găsit rădăcinile într-o societate lipsită de conștiință morală și socială. Acest trecut dezastruos fiind ireversibil poate fi depășit doar prin comemorarea victimelor și aprofundarea în studierea acestor evenimente tragice. Conștientizarea consecințelor devastatoare a acțiunilor nechibzuite atât naționale, cât și general umane, dezvoltă o societate condusă de valori și crează ipoteza conform căreia istoria nu trebuie repetată.

Boyne, John. Băiatul cu pijamale în dungi/ John Boyne. -București: Editura RAO, 2013. -218 p.

res_9a4b4c9db88e7db2bd3a8cb7562a8b60_fullBăiatul cu pijamale în dungi este o ficțiune istorică bazată pe ororile din Al Doilea Război Mondial, mai exact pe chinurile îndurate de evreii închiși în lagărele de muncă din cauza fanatismului conducătorului nazist. Cei care au văzut filmul ( de un succes răsunător, asemeni cărții) știu deja că aceasta este povestea cutremurătoare a unui băiețel naiv de nouă ani pe nume Bruno, care nu dorește decât să-și facă prieteni și să înțeleagă lumea din jurul lui.  Pornește așadar sa exploreze împrejurimile și întrezărește un punct care devine o pata și pata, un băiat. Scrisă într-un limbaj simplu, copilăresc, aceasta carte este mult mai mult decât o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul în care Bruno își va pierde inocența copilăriei și va începe sa întrezărească adevarul, dar poate ca lucrurile vor evolua și mai rău și el nu va descoperi deloc adevarul. John Boyne este un scriitor irlandez, născut la Dublin în 1971. A scris nenumărate cărți și povestiri pentru copii. Cartea sa Băiatul cu pijamale în dungi s-a vândut în lumea întreaga în peste 2,5 milioane de exemplare și a fost ecranizata de curând de Miramax.

 

Styron, William. Alegerea Sofiei Vol 1./ William Styron.- București: Adevărul Holding, 2011. -312 p. 
Styron, William. Alegerea Sofiei Vol 2./ William Styron.- București: Adevărul Holding, 2011. -426 p. 

William-Styron__Alegerea-Sofiei-vol-II__606-539-885-6-785334240324adevarul-38-alegerea-sofiei-vol-1„Alegerea Sofiei” povestea tulburătoare a unei femei puse în fața unei alegeri, pentru mulți dintre noi, imposibile. Cartea este povestită de Stingo, un tânăr angajat al unei edituri, care își dorește să devină un scriitor cunoscut. După ce este concediat, Stingo se refugiază in Brooklyn, stând cu chirie într-una dintre camerele casei unei bătrâne. Printre alții, vecini îi sunt Sofia (o poloneză supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz) și Nathan (un evreu intelectual pasionat de știință), doi îndrăgostiți care îi tulbură, prin pasiunea lor, liniștea tânărului. În cele din urmă, cei trei ajung să se cunoască, devenind buni prieteni. Stingo se va transforma, în timp, în confidentul Sofiei, aflând povestea tulburătoare a femeii, presărată cu adevăruri înjositoare, cutremurătoare și, în același timp, greu de imaginat pentru un tânăr neinițiat precum el. Stingo descoperă, astfel, toate compromisurile și chinurile la care a fost supusă Sofia pentru a se salva, printre care și alegerea incredibilă pe care a fost obligată sa o facă în lagărul morții.

 

Tot ce respectă omul pe pământ dureaz-o clipă sau poate o zi…

Este un roman tulburător și, in același timp, captivant care surprinde cititorul prin destăinuiri, întâmplări și personaje nebănuite. Introspecția, rememorarea unor episoade semnificative destinului personajelor, cât și modalitatea de construcție în detaliu a fiecărui tip uman oferă autenticitate operei lui Styron, recomandând-o drept o carte de referință, cred eu, a literaturii universale.

Mandelstam Osip. Tristia/ Osip Mandelstam. – București: Editura Libra, 1994. – 216 p. 

7d5f74f3854d1bd4d8dd4a32e91cd4dc-5512043-1000_1000_11Osip Mandelstam nu a fost poetul marilor dimensiuni; el n-a scris poeme sau romane lungi. Dar întreaga sa creație artistică este de fapt o entitate, o formă densă: o viziune poetică unică asupra lumii sau -în termenii mai moderni – modelul poetic original al lumii create de el. Multe teme și imagini apar atât în poezia cât și în proza sa. A fost un poet de mare reflecție, considerând că un creator își are locul lui precis în viața spirituală.

 

Atât timp cât rațiunea ființei umane va fi completată de emoții și sentimente, teme precum Holocaustul vor rămâne inepuizabile și actuale, întrucât doar sintetizarea acestor lecții din istorie, sistează repetarea ororilor ce au curmat viața la mai mult de 6 milioane de evrei .

„Și astăzi mă încearcă durere pentru cele întâmplate cu poporul evreu, a căror amintire trebuie să ne ajute ca astfel de orori să nu se mai întâmple.”

Papa Benedict al XVI-lea

 

Un comentariu la „Holocaustul – tragedia secolului XX

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.