Lansarea programului de lectură”Chişinăul citeşte” 2019


imagesProgramul de lectură Chişinăul citeşte promovează şi încurajează lectura ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă, valorifică experienţa de lectură a comunităţii chişinăuiene, orientează cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone. Pe parcursul anului  se organizează diverse activităţi cu publicul: prezentări de carte, întâlniri cu autorul/autorii volumului lecturat, discuţii/dezbateri, ore de lectură, înscenări teatralizate, activitate expozițională etc. Pentru a cuprinde mai mulţi cititori Programul, iniţial conceput doar pentru un singur titlu de carte, s-a extins pentru mai multe categorii de utilizatori: copii, adolescenţi şi adulţi. Programul se desfăşoară în cadrul BM din anul 2004, utilizatorii lecturând mai multe publicaţii.

La cea de-a XVI ediţie au fost popuse următoarele cărţi:

Eugen DogaEugen Doga este un simbol. Atunci când asculți celebrul vals al lui Doga din filmul Dulcea și tandra mea fiară ai impresia că e muzică cosmică, parcă-i venită de pe altă planetă, pe care Doga a ascultat-o și a pus-o pe note. Muzica lui vine de undeva, din alt spațiu. Eugen Doga a scris multă muzică pentru copii, împreună cu Grigore Vieru au editat chiar niște culori de muzică pentru copii. De astfel, copiilor le place mult muzica lui, învață cântecele foarte repede, pentru că sunt frumoase și melodioase. Eugen Doga  este unul dintre cei mai mari compozitori contemporani, este un artist de mare talent și un om de aleasă omenie. Una din vituțile lui Eugen Doga : un muzician își apropie literatura și astfel merge mai sigur pe calea marilor izbânzi artistice.

Dragi cititori, vă așteptăm cu drag la bibliotecă să lecturați cartea scrisă de Eugen Doga , cel mai iubit și renumit dintre compozitori pe care i-a dăruit lumii, această parte răsăriteană a românimii, numită Republica Moldova, personalitate emblematică a Neamului, care a demonstrat, prin frumusețea, curățenia și sublimul muzicii sale, că Raiul, ca stare de spirit, poate fi creat și pe pământ.

prietenii-600x600Doga, Eugen. Prietenii mei dragi / Eugen Doga. – Chişinău: Prut Internaţional, 2018. – 80p.

Celebrul compozitor Eugen Doga s-a lansat şi în literatură. Maestrul a publicat o carte pentru copii intitulată Prietenii mei Dragi, care conţine două poveşti despre o pisică şi un câine. Cele două poveşti sunt intitulate Amur şi aventurile lui amoreşti şi Joe şi aventurile lui câneşti. 

„Am reunit între copertele acestei cărți două cicluri deEugen-Doga-carte-Prietenii-mei-dragi-1 povestiri despre doi dintre prietenii mei patrupezi, care mi-au adus clipe de bucurie și tandrețe de care doar animalele pot da dovadă, atât de sincer și aproape dezinteresat. Îmi amintesc cu nostalgie de anii când mă întorceam acasă din turnee și la ușă mă așteptau prietenii mei Joy și Amur. Fiecare dintre ei își manifesta în felul său dragostea și dorul față de stăpânul iubitor, gudurându-se voioși pe la picioarele mele. Amur era mai rezervat, lingușându-se mai delicat, pisicește, iar Joy dădea energic din coadă și sărea în sus de bucurie. Nu am putut să nu înșir pe hârtie frumoasele momente petrecute alături de acești doi prieteni dragi și cu adevărat devotați, Joy și Amur. Sper să vă placă aceste povestiri despre ei, pe care vi le ofer cu drag și din tot sufletul.”

 Eugen Doga

Citiți-o cu plăcere, împărtășiți-vă impresile prietinilor și nu ezitați să le-o împrumutați pentru lectură.

Volumul este  disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu„ filiala ”A.Donici„ . Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii : 

https://catalog.hasdeu.md/cgi-bin/koha/catalogue/detail.pl?biblionumber=331896

Date bibliografice: Dumbrăveanu, Luminița. Eugen Doga: Muzica este prima și ultima mea iubire/Luminița Dumbrăveanu. – Chișinău, 2012. – 296 p.

Vă dorim lectură plăcută și vă aștetpăm la conferința anuală!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.