Eu citesc (2)


Bătălia cărților este un concurs de lectură pentru copii de 11-14 ani și adolescenții cu vârsta între 15 și 18 ani, care sunt îndemnați să citească 10 cărți recomandate din literatura română și universală.

Scopul concursului este de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenților, de a promova cărţile de valoare destinate acestor categorii de vârstă. Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului. Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului.

Vă recomandăm cartea pentru copii (10-14 ani) din concursul de lectură Bătălia Cărților: 

146682,OEleanor Hodgman Porter a devenit o femeie remarcabilă a istoriei și a obținut o distincție rară la nivel internațional în secolul 20 ca și romancier american. Eleanor H. Porter nu numai că a creat cea mai optimistă eroină literară – Pollyanna, veselă și iubitoare de viață – ea a creat un cuvânt în limba engleză care a modelat apoi noțiunea de fericire a lumii . Încă din copilărie, ea a fost apreciată pentru vocea ei și adesea a fost invitată ca vocalist pentru evenimente sociale  ale bisericii. A urmat școli locale și a fost învățată acasă din cauza unor probleme de sănătate. Într-o epocă în care femeile erau în mod special definite ca fiind gospodine, Eleanor H. Porter și-a urmărit interesele și talentele într-o carieră în domeniul artelor. A studiat la New England Conservatory of Music și a devenit parte a societății corale din Cambridge (Boston). În 1892, s-a căsătorit cu un om de afaceri local pe nume John Lyman Porter și în cele din urmă s-a mutat în Massachusetts. Eleanor H. Porter a scris primul său roman, Cross Currents, în 1907. Au urmat alte scrieri, cu peste 200 de povestiri și 15 romane, însă cel mai bine amintit este Pollyanna. Eleanor H. Porter a primit recunoașterea națională și statală ca femeie notabilă din New Hampshire, în anul 1990 de către Organizația Națională a Femeilor. A murit la Cambridge, Massachusetts pe 21 mai 1920 și a fost îngropată în Cimitirul Mount Auburn.

David și vioara lui

Porter, Eleanor. David și vioara lui/ Eleanor Porter. -București: Editura Sophia: Metafraze, 2017. -286 p. 

788a3c8ac4f5bb0f0ddbfb995a26daf9d204833bScrisă de Eleanor H. Porter, autoarea minunatului roman pentru copii Pollyanna, această carte -David și vioara lui – este povestea unui băiețel orfan, David, care își află calea în viață înfrumusețând prin bunătatea, inocența și talentul său viețile tuturor celor pe care îi întâlnește și câștigându-le astfel dragostea.

Povestea începe cu introducerea unui băiat carismatic de zece ani, David, care împreună cu tatăl său trăiesc în munții liniștiți și izolați de lumea exterioară. Crescut pentru a găsi pace și bucurie în împrejurimile sale naturale, David este neștiutor de viața în afara casei sale idilice. De altfel, își are vioara iubită sa-i țină de companie, pe care o interpretează în concordanță cu natura, ținând cont de învățăturile modeste ale tatălui său, printre care se include – aprecierea și dragostea pentru muzică. Cu toate acestea, atunci când tatăl lui David este cuprins de boală și eventual moare, băiatul curajos este împins într-o lume destul de diferită de ceea cu care se obișnuise până acum, fiind luată în grija lui Simeon Holly și a soției lui. Cuplul este surprins să afle că băiatul nu-și cunoaște numele de familie, numele tatălui sau dacă are vre-o rudă. El se prezintă ca fiind „doar David”. Inițial, cuplul ezită să-l ia pe băiat, dar în cele din urmă acceptă, deoarece David le amintește de fiul lor înstrăinat. Văzând realitatea vieții,  departe de învățăturile cultivate ale tatălui său, inclusiv cinismul, cruzimea și suferința, David rămâne în continuare fidel princiipilor sale de bun-simț. Singura lui consolare în viață este vioara lui, prin intermediul căreia, se exprimă. Un băiat cu adevărat admirabil, David este capabil să vadă tot ceea, ce e mai bun în lume  și lasă urme de optimism oriunde ar merge. În plus, el îi inspiră pe alții să-și urmeze pașii și să profite din plin de viață, deoarece este prea scurtă pentru a o irosi pe detalii inutile și nesemnificative, care, la rândul lor, aduc mizerie.

Cu toate acestea, o piesă rezonantă emoțional care a rezistat mâinilor timpului, David și vioara lui cu siguranță va inspira atât cititorii tineri, cât și cei bătrâni, să-și regândească atitudinea față de viață, descoperind totodată adevărata sursă de fericire. Inutil să spun că Eleanor Porter creează cu succes un simbol al bunătății și nevinovăției, așa cum romanul ei clasic lasă posibiltate de meditare, mult timp după încheiere. 

„Lumea e frumoasă, David, să nu uiți niciodată asta! Și, dacă uneori te simți îndemnat să crezi că nu-i frumoasă, aminteste‑ți doar că tu, dacă vrei, o poți înfrumuseța.” Așa suna cel din urma sfat al lui David

Volumul este  disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu„ filiala ”A.Donici„ . Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii- https://catalog.hasdeu.md/cgi-bin/koha/catalogue/detail.pl?biblionumber=330821

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.