Eu citesc (4)


Bătălia cărților este un concurs de lectură pentru copii de 11-14 ani și adolescenții cu vârsta între 15 și 18 ani, care sunt îndemnați să citească 10 cărți recomandate din literatura română și universală.

Scopul concursului este de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenților, de a promova cărţile de valoare destinate acestor categorii de vârstă. Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului. Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului.

Vă recomandăm cartea pentru copii (10-14 ani) din concursul de lectură Bătălia Cărților: 

Carl_Hiaasen_Credit_Tim_ChapmanCarl Hiaasen s-a născut la 12 martie 1953 în statul Florida și este unul dintre cei mai importanți jurnaliști și scriitori americani contemporani. După ce a absolvit Universitatea din Florida, Carl Hiaasen s-a alăturat echipei cotidianului The Miami Herald ca reporter. Din 1985 semnează propria sa rubrica și a obținut ca jurnalist mai multe premii, printre care și Damon Runyon Award. De asemenea, Carl Hiaasen este un faimos autor de romane polițiste, dar și un maestru al literaturii de suspans pentru adolescenți, fiind tradus în peste treizeci și trei de limbi în jurul lumii. Primul sau volum pentru tinerii cititori este bestsellerul mondial Bufnița, încununat cu douăsprezece premii internaționale și ecranizat în 2006. Dintre romanele sale, mai amintim: Striptease (1993, ecranizat în 1996), Croco-deal (2005), Operațiunea Chinta Royala (2005) sau Goala pușca.
De asemenea, Carl Hiaasen este un faimos autor de romane polițiste, dar și un maestru al literaturii de suspans pentru adolescenți. Cărțile lui prezintă probleme ale mediului înconjurător și diferite subiecte, pline cu aventuri captivante pentru tinerii cititori. Printre toate

Bufnițe, primul roman al lui Hiaasen pentru tinerii cititori, a primit numeroase premii, inclusiv prestigioasa distincție Newbery. Versiunea cinematografică a Bufnițe a lovit teatrele din S.U.A. mai 2006.

Bufnițe

Hiaasen, Carl. Bufnițe/ Carl Hiaasen. -București: Booklet Fiction, 2017. -238 p. 

1194636Personajul principal Roy Eberhardt se mută de la Montana la Florida, în orașul Coconut Cove, unde în clasa a 7-a, Dana Matherson, începe să-l lovească. În autobuz spre școală, Roy vede un băiat care iese afară desculț. Roy încearcă să părăsească autobuzul, dar Dana îl apucă de gât și îl sufocă. El scapă după ce l-a lovit pe Dana în față, i-a rupt nasul și apoi a ieșit din autobuz. Dar Roy nu poate să-l prindă pe băiatul care alergă. Vice-directorul Viola Hennepin îl suspendă din autobuz timp de două săptămâni și îi ordonă lui Roy să-i cere lui Dana. Roy cere un armistițiu, dar Dana refuză să accepte. Roy observă un băiețel misterios – Mullet Fingers – care trece prin cartier. El cunoaște totul despre animale și viața lor în sălbăticie. Descoperă curând că băiatul protejează bufnițe mici sub o dezvoltare comercială planificată. Roy și Mullet Fingers doresc să oprească construcția unui restaurant în locul unde trăiește o specie rară de bufnițe de vizuină. Patronii fac eforturi să țină povestea departe de ochii presei, dar bufnițele au câțiva aliați nesperați: niște șerpi, niște aligatori și trei copii cu multă, multă imaginație. În povestea lui Roy, Carl Hiaasen explorează teme despre dezavantajele dezvoltării industriale, luând decizii dificile și cum adulții nu au întotdeauna dreptate.

„Un roman cu un puternic mesaj ecologic, in care cititorii vor regasi excentricitatea si umorul savuros pentru care Carl Hiaasen este atat de indragit.” Publishers Weekly

           Cititorii sunt îngrijorați, deoarece Roy descoperă mai multe detalii, cum ar fi lipsa de adăpost a băiatului și pasiunea sa pentru bufnițe. Bufnițe este, de asemenea, intrigantă din cauza răsturnărilor neașteptate, cum ar fi escapadele de pe șantier, interacțiunile cu aligatorii, răpirile prietenoase și rularea cu șerpi otrăviți. Hiaasen folosește umorul pentru a echilibra suspansul, dând poveștii un ton jovial. Tonul cărții ține atenția tinerilor cititori de la început până la sfârșit. Tonul cărții ține atenția tinerilor cititori de la început până la sfârșit.

Volumul este  disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu„ filiala ”A.Donici„ . Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii- https://catalog.hasdeu.md/cgi-bin/koha/catalogue/detail.pl?biblionumber=331993

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.