Apa-o poveste fără sfîrșit


ziua-mondială-a-apei (1)

Motto :

,, Apă , tu eşti nu numai necesară vieţii, ci eşti însuşi viaţa ; eşti bogăţia fără seamăn pe Pământ, tu eşti cea mai delicată, cea mai pură, tu eşti sufletul Pământului “

Antoine de Saint – Exupery

Dacă există ceva care a străbătut planeta Pământ în lung și în lat, atunci fără îndoială acel ceva este apa. Acest hoinar incurabil se află în permanentă mișcare. Fie o găsim sub formă de picături umplând mările și oceanele globului, fie luând aerul înfierbântată de razele Soarelui, purșisimplu evaporându-se. Apa este esențiala vieții, asigură o varietate largă de habitate pentru animale și plante acvatice de la râurile cu flux rapid până la pârăiele reci, înguste și de la elesteele liniștite bogate în hrană. Râurile contribuie la formarea reliefului, erodează pământul, mută bolovani și depun pietre și nisip în matca pe arii inundate. Ele pot schimba traseul prin saparea unei căi mai scurte între cotiturile albiei originale, lăsând în urma lacuri de apă dulce. Viața din apele dulci a evoluat atât în ceea ce privește flora cât și fauna. Apele dulci pot fi împărțite în 2 tipuri: ape dulci sau moi și ape calcaroase sau dure. Există mai multe căi sau modalități prin care apa poate ajunge în râuri. Sursa principală o reprezintă izvorul, acel loc în care apa iese la suprafață de sub roci. Apele de pe teritoriile înconjurătoare, provenite din ploi se alătură pârâurilor provenite din izvoare.

Știați că…

  1. În stare pură, apa este o substanță compusă din 2 părți hidrogen și 16 părți de oxygen.
  2. Fără apă , omul nu poate crește, deoarece mușchii au 3/4 apă, sângele conține4/5 apă. Celulele nu pot trăi dacă nu conțin apă sau dacă nu sunt într-un mediu lichid.
  3. Consumul de apă al unui om a crescut în medie de la 5-25 litri pe zi, în zilele noastre.
  4. Vaporia de apă sunt concentrați în proprție de 90% în primii 5 km înălțime din troposferă.
  5. Durata de generare a apei durează cca. 16 zile, ceea ce înseamnă că, pe un an, apa reface acest traseu de aproximativ 23 de ori
  6. Dacă, după condensare, apa ar fi repartizată în mod unform pe suprafața globului, ar forma o peliculă groasă de 25 mm și ar reprezenta rezerva de apă dulce a Terrei pentru 10 zile.
  7. Pe continente, cea mai mare cantitate de precipitațiio primește America de Sud(1550mm/an), iar cea mami mica Antarctida(169mm/an).

   Curiozități…

    1. Oceanul Pacific ocupă 705 din suprafața Oceanului Planetar și concentrază 50% din volumul de apă al Terrei.
    2. Cea mai mare insula a ocenului pacific este Noua Guinee(831.000km2), a doua ca suprașață pe de Glob, după Groelanda.
    3. Activitatea seismică din profunzimea oceanului produce valuri puternice (tsunami), de peste 35 m înălțime, ce fac ravagii pe țărmul Asiei.
    4. Oceanul Pacific a fost descoperit de spaniolul vasco da Balboa, în anul 1513, dar străbătut pentru prima oară de potughezul Fernando Magellan. V

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă pentru a face o mai amplă informație despre Ziua mondială a apei:

Papaghiuc, Lidia; Papaghiuc, Vasile. Pământul pintre planete / Lidia Papaghiuc, ;            Vasile Papaghiuc. – Iași : Casa Editorială Regina, 2003. -192 p.

 1. CU TOŢII SUNTEM RĂSPUNZĂTORI DE VIITORUL PLANETEI !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.