Teatrul Național din Chișinău


Chisinau_Teatrul_National_postcardTeatrul Național din Chișinău (1920-1935), înființat din inițiativa fruntașilor vieții publice basarabene Șt. Ciobanu, Pan. Halippa, Ion Inculeț, Sergiu T. Niță, Nicolae Alexandri etc. În 1920-1921 denumirea oficială: Teatrul Popular din Chișinău. Trupa era formată din actori invitați de la Iași, București și din alte orașe românești. Director de scenă și director general al trupei: Gh. Mitu-Dumitriu. Inaugurat în clădirea fostei Adunări a Nobilimii la 10 noiembrie 1920 cu drama Fântâna Blanduziei de V. Alecsandri, montată de Gh. Mitu-Dumitriu cu Șt.Braborescu (Horațiu), N. Bădescu-Reigler (Geta), Constantin Momuleanu (Hebro) etc. În decursul stagiunii au fost prezentate 25 montări, inclusiv 12 după piese originale. După încheierea stagiunii, trupa, împărțită în două echipe, pleacă în turneu prin Basarabia. 
           În vara lui 1921 cu concursul lui Octavian Goga, pe atunci ministru al artei, trupa este reorganizată cu statut de teatru național și completată cu noi actori, printre care tragicianul Vasile Leonescu. Actorul Constantin Mărculescu este și codirector al teatrului. 
           Inaugurarea Teatrului Național din Chișinău are loc la 6 octombrie 1921. După dezvelirea bustului lui B. P. Hașdeu, în holul teatrului , are loc spectacolul Răzvan și Vidra cu V. Leonescu și Maria Severeanu. 

     8804c-eminescuPrintre premierele stagiunii s-au evidențiat Othello cu V. Leonescu în rolul titular și Hamlet de W. Shakespeare, Bolnavul închipuit de Moliere, Patima roșie de M. Sorbul și alte piese, printre care unele lipsite de valoare reală. După încheierea stagiunii trupa se destramă, iar cei rămași se întrunesc în companii particulare conduse de Valeria Salater și Gh. Mitu-Dimitriu, care evoluează atât la Chișinău, cât și în alte orașe basarabene. 
           Lipsit de trupă constantă în stagiunile 1922-1923 și 1923-1924, Teatrul Național din Chișinău își oferă scena pentru spectacole de operă, operetă și dramă, încheindu-se pentru aceasta și un contract general cu trupa condusă de renumitul cântăreț de operetă român N. Leonard, care joacă aici periodic. 
         În 1924, noul director al T.N.C. , scriitorul Ludovic Dauș, a organizat din nou o trupă stabilă, din care fac parte V. Leonescu, M. Cosmacevschi, C. Mărculescu, Gh. Mitu-Dimitriu, Al. Economu etc., regizorul Gh. Dinescu, pictorii A. Baillayre, T. Kiriakoff, B. Nesvedov. În cursul stagiunilor 1924-1925 și 1925-1926 activitatea Teatrului cunoștea o dezvoltare ascendentă. Trupa joacă și în alte localități din Basarabia, precum și la Iași, Cernăuți și în alte orașe din Moldova din dreapta Prutului și Bucovina. În primăvara lui 1926 L. Dauș demisionează, ceea ce provoacă o criză directorială. La 7 mai 1926 în locul lui este numit George Topârceanu, care însă curând demisionează. La 27 septembrie este înscăunat ca director cu titlu definitiv cunoscutul actor Ion Livescu, profesor la Conservatorul bucureștean. 
          Activitatea trupei continuă în același făgaș al valorificării dramaturgiei naționale, precum și a celei europene, deși într-o formă mai tradiționalistă. S-au jucat în turnee și la sediu piese de V. Alecsandri, I. L. Caragiale, A. Davila, M. Sorbul, precum și o serie de piese din dramaturgia clasică și cea contemporană franceză, rusă, etc. Spectacolele montate de A. I. Maican împreună cu scenografii A. Baillayre și Teodor Kiriakoff – Teatrul în castel de F. Molnar, RUR de K. Capek, Omul cu mârțoaga de G. Ciprian și altele au adus un suflu nou de artă modernă, unde concepția regizorală metaforică juca un rol decisiv. Se miza în primul rând pe calitățile dramatice ale textului și pe măiestria actoricească, arta regizorală având un rol auxiliar. Decorul era asigurat de Auguste Baillayre. Activitatea T.N.C. capătă o vizibilă amprentă comercială, mai ales după ce la 1 august 1930 teatrul este concesionat de către guvern prin contract de Ion Livescu. 
            Prin decizia Guvernului T.N.C este închis la 1 aprilie 1935. 

Sursa: Chișinău: Enciclopedie. -Chișinău: Editura Museum, 1997. -p. 508

Volumul este  disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu„ filiala ”A.Donici„ . Disponibilitatea titlurilor poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii- https://catalog.hasdeu.md/cgi-bin/koha/catalogue/detail.pl?biblionumber=164996

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.