Descoperă magia lecturii


220px-Mary_Norton_PortraitMary Norton (n.10 decembrie 1903 – d. 29 august 1992, Devon, Marea Britanie) este o scriitoare britanică pentru copii. Mary s-a născut într-o familie de medici. S-a căsătorit cu Robert Norton în 1927 și a dat naștere la patru copii, 2 băieți și 2 fete. Al doilea soț a fost Lionel Bonsi, cu care s-a căsătorit în 1970. A început să scrie în timp ce lucra pentru Comisia britanică în New York în timpul celui de-al doilea război mondial. Prima ei carte a fost The Magic Knob sau Cum să devii o vrăjitoare în zece lecții ușoare, publicată în 1943. Această carte și continuarea sa, au devenit baza filmului produs de Walt Disney „Head and Broom”.

Cea mai faimoasă poveste a lui Norton – „Mining” (sau „Împrumutații”) a fost prezentată de mai multe ori: în 1973, de către NBC (film TV), în 1992 de BBC (mini-serie) și studio Ghibli în 2010, în 2011 – „Ghosts” (film). În 1952, pentru povestea „Minerit”, Mary Norton a primit medalia Carnegie.

Norton, Mary.Omuleții sub cerul liber/ Mary Norton. -București: Litera, 2018. -272 p.

„Magia și farmecul acestei scrieri vor convinge și copiii, și adulții că prumutătorii există cu adevărat.“
– School Library Journal

omuletii__1Sub podeaua bucătăriei trăiesc „prumutătorii“ – Pod și Homily Clock, și fiica lor, Arrietty. În locuința lor minusculă, cutiile de chibrituri funcționează pe post de comode încăpătoare, iar pe pereți atârnă, ca niște tablouri, timbre poștale. Membrii micuței familii „împrumută“ toate lucrurile de care au nevoie de la „oamenii mari“ care locuiesc deasupra lor și duc o viață confortabilă, la adăpost de lumea de afară. Până-ntr-o zi, când ascunzătoarea lor este descoperită și ei trebuie să plece în căutarea unui nou cămin… înfruntând pentru prima oară necunoscutul, frigul, foamea, nopțile întunecate și animalele.

Norton, Mary.Omuleții de sub casă/ Mary Norton. -București: Litera, 2017. -224 p.

Roman distins cu Medalia Carnegie (1952), cea mai importantă distincţie britanică a literaturii pentru copii și adolescenți și unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume.

omuletii_sub_cerul_liber-frontSub podeaua bucătăriei trăiesc „prumutătorii“ – Pod și Homily Clock, și fiica lor, Arrietty.  Membrii micuței familii „împrumută“ toate lucrurile de care au nevoie de la „oamenii mari“ care locuiesc deasupra lor și duc o viață confortabilă. Confortabilă, dar plicticoasă atunci când ești copil. Numai Pod are voie să se aventureze în casa de deasupra, pentru că pericolul de a fi văzut de oameni este prea mare: prumutătorii care au fost „văzuți“ dispar fără urmă. Dar Arrietty nu ascultă de sfaturile părinților. În casa cea veche locuiește în ultima vreme un băiat, iar ea își dorește tare mult un prieten…

„O carte rară și încântătoare […] Își merită locul printre textele nemuritoare ale literaturii pentru copii.“
– Louisville Courier-Journal

LECTURĂ PLĂCUTĂ!!

Un comentariu la „Descoperă magia lecturii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.