Dincolo de realitate…


Noile achiziții pentru maturi impresionează până în adâncul sufletului şi rămân în memoria oricărui cititor. 

Binder, Irina. Străinul de lângă mine/ Irina Binder. -Bucureşti: For You, 2018. – 283 p.

Străinul de lângă mine este noua carte semnată de autoarea bestsellerelor: Fluturi si Insomnii, Irina Binder.

M-am gandit la un moment dat sa nu exagerez, dar o voi scrie asa cum simt, fara cenzuri… Sunt sigura ca o sa va placa si ca veti indragi mult personajele. Povestea este inspirata din realitate. Sper sa reusesc sa va transmit emotiile personajelor, dar si mesajele pe care le ofera povestea.” – Autoarea

73155517-0Noul roman are ca eroine trei prietene, “de vârste diferite, cu poveşti diferite, demente, dar reale sută la sută”.Cartea este inspirată şi de această dată din realitate şi promite poveşti picante, fără cenzuri.
Privirea pătrunzătoare a Irinei Binder şi scriitura ei puternica şi delicată în acelaşi timp urmăresc in Străinul de lângă mine volutele unor destine reale, familiare multora dintre noi. Autoarea caută în toate pliurile existenţei Adevărul despre sine şi despre ceilalţi. Întrucât viaţa are o consistenţă instabilă, identităţile şi adevărurile par şi ele inconsistente, după cum descoperă personajele din Străinul de lângă mine, după cum descoperim şi noi cu fiecare om întâlnit pe Cale.
În disperarea celor două personaje, ambii își deschid un cont de Facebook, acolo unde, deși cu niște poze false, se îndrăgostesc unul de celălalt, în cel mai frumos mod, pentru că niciunul din ei nu s-a îndrăgostit de fizic, ci de ceea ce se află sub ambalajul frumos aranjat al unui om, două suflete bune, disperate după iubire s-au găsit și s-au îndrăgostit. Toată povestea, deși una frumoasă, a fost doar una virtuală, pentru că, în viața reală, un singur complex a reușit să strice cu adevărat două destine, a reușit să sfărâme două suflete și tot ce a mai rămas după asta, a fost doar două inimi ciobite ce, cândva, erau alimentate de speranțe false și minciuni nenumărate. Dar totul poate fi reparat, cu ajutorul iubirii ce unește și șterge multe lucruri.

Băiatul cel nou: Othello de William Shakespeare reimaginat

Chevalier, Tracy. Băiatul cel nou/ Tracy Chevalier. -Bucureşti: Humanitas Fiction, 2018. -230 p. 


Băiatul cel nou
 face parte din seria Hogarth Shakespeare, care propune unor apreciați scriitori contemporani să reimagineze capodoperele marelui Will și a fost demarat în 2015, la 400 de ani de la moartea lui Shakespeare.


Baiatul_cel_nou
„Am ales să reimaginez Othello fiindcă aceasta este prin excelență povestea unui outsider și, într-un fel, sunt și eu un outsider, de vreme ce-am trăit o mare parte a vieții mele ca americancă în Marea Britanie. Nu am avut parte de același fel de discriminare de care are Othello, dar sunt fascinantă de felul în care oamenii îi tratează pe cei care sunt altfel decât ei. Am decis să plasez Băiatul cel nou într-o școală americană din anii 1970, adică perioada în care am crescut eu. Am mers la o școală în care cei mai mulți elevi erau negri, deci am putut să aflu ce 

înseamnă să fii judecat după culoarea pielii tale.“ Tracy Chevalier

Viața unui elev nou-venit nu e niciodată simplă. Dar dacă pielea lui are altă culoare decât cea a colegilor săi, lucrurile devin și mai complicate. Osei Kokote, fiul de 11 ani al unui diplomat din Ghana sosit la Washington, are noroc: Dee, una dintre cele mai frumoase fete, îl simpatizează imediat. Ian nu vede cu ochi buni sentimentul spontan care se naște între cei doi și nici faptul că Osei excelează la sport, punându-i astfel în pericol statutul de stăpân absolut al curții școlii, adjudecat pe parcursul anilor prin agresivitate, șantaj și intimidare. Cu o abilitate psihologică uimitoare, el începe să țeasă ițele unei intrigi prin care îi manipulează pe toți ceilalți. Până la sfârșitul zilei, viețile protagoniștilor – elevi și profesori deopotrivă – se vor schimba pentru totdeauna.
Este o lectură bună despre discriminare pentru elevii de gimnaziu și început de liceu, care vor regăsi aici prototipul unor colegi, a unor profesori și chiar a unor părinți.

 

Kawabata, Yasunari. Ţara zăpezilor/ Yasunari Kawabata. -Bucureşti: Humanitas Fiction, 2018. -182 p. 

9789736899836-2932785Frumusețe, vremelnicie, liniște, zădărnicie, căldură, sclipire, ademenire, fărâmițare, jocul ireal al realului – sunt doar o parte dintre cuvintele-așchii în jurul cărora se încheagă universul aparte al existenței din literatura lui Yasunari Kawabata. Un scriitor ce nu încetează a surprinde prin strania artă de a smulge din amestecul vieții fărâme de frumusețe ce sclipesc mai ales în timpul trecerii lor triste.
În Țara zăpezilor apare mai pregnant poate decât în alte romane relația halucinant de dureroasă dintre zadarnic și frumos. Shimamura este un tânăr care trăiește în Tokyo, e căsătorit, specialist în arta baletului și a dansului. Numai că el nu știe să danseze, în ciuda faptului că știe poate mai bine ca oricine ce este dansul. Frumusețea și iubirea vor fi pentru el tot un fel de dans.
Shimamura este fascinat de misterul feminității a două tinere întâlnite cu prilejul vacanțelor petrecute într-un sat plasat într-o fantastică țară a zăpezilor (regiune din Japonia în care, iarna, zăpezile pot atinge trei-patru metri). Este locul în care timp de trei ani va evada din lumea agitației, sperând să se întâlnească cu el însuși, cel smuls din tăvălugul alienant al cotidianului.
Carte frumoasă, senzuală, Țara zăpezilor oferă, printr-o scriitură de o uimitoare simplitate, multe împletituri ale frumosului și zadarnicului în care se ascunde tristețea vulnerabilităților propriilor emoții și a neputințelor trăite. Frumusețea e acoperită de zăpadă. Singurătatea e acoperită doar vremelnic de iubire. Dar și vremelnicia zăpezii și a iubirii sunt frumoase prin ele însele. Contrapunctic, frumoase și triste.

„Peisajul montan surprins în toată frumusețea schimbării anotimpurilor ne dă măsura viziunii unui poet asupra a ceea ce înseamnă dragostea în viață.“ (The Times)

Foer, Jonathan Safran. Extrem de tare şi incredibil de aproape/ Jonathan Safran Foer. -Bucureşti: Humanitas Fiction, 2018. -430 p.

9789736894909-1955238Ai încercat vreodată să vezi lumea prin ochii unui copil? Lumea, în toată complexitatea ei. Cu bucurii, dar şi cu mari drame. Pierderea unui părinte în circumstanţe atât de bruşte, zguduirea siguranţei şi-a spaţiului familiar, sentimentul singurătăţii absolute, generează în sufletul copilului comportamente obsesive, care-i permit să simtă că scopul vieţii lui nu s-a pierdut.
Oskar Schell este inventator, francofil, explorator, pacifist, astrofizician amator, bijutier, admirator al lui Stephen Hawking şi fan Beatles. Are nouă ani. Şi o misiune secretă: să străbată New Yorkul în căutarea încuietorii la care se potriveşte o cheie misterioasă, găsită printre lucrurile tatălui său, victimă a atentatului de la 11 septembrie. Din specia inocenţilor inspiraţi care s-au mai făcut „auziţi“ în literatură de la William Faulkner la Kurt Vonnegut, Oskar filtrează lumea prin lentilele lui de copil supradotat, poate autist, poate doar dureros de precoce. Are o voce uneori exasperantă, alteori nemaipomenit de duioasă, de cele mai multe ori hipnotică – şi un umor involuntar de zile mari. Ceilalţi doi povestitori, la fel de enigmatici, sunt protagoniştii unei iubiri mutilate, puse sub semnul unei alte tragedii a lumii moderne, şi astfel ia naştere ruta narativă World Trade Center – Dresda – Hiroshima, ca o punere în abis a durerii mai multor generaţii.
Cu toate că Jonathan Safran Foer taie în carnea istoriei recente, nici un rând din roman nu reverberează apocaliptic, dulceag sau tendenţios. La catharsisul emoţional pe care îl provoacă această carte contribuie şi componenta ei vizuală, un alt fel de text, crescut din carnea celui present în litere, un alt fel de poveste.

Roman despre cele două extreme ale pierderii, a fi părăsit şi a părăsi, Extrem de tare şi incredibil de aproape se recomandă a fi citit cu precauţie, pentru evitarea hazardurilor emoţionale.

Vă dorim o lectură plăcută a noilor cărți, pe care le puteți găsi la biblioteca ¨Alexandru Donici¨!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.