Cartea Copiilorecc_logoEditura Cartea Copiilor
este una dintre cele mai iubite edituri de cărți pentru copii. De la început, Cartea Copiilor s-a dovedit a fi o deschizătoare de drum prin inițiativa curajoasă de a publica pentru prima dată în limba română unele dintre cele mai valoroase titluri din literatura universală pentru copii. 
De altfel, Cartea Copiilor îşi propune să traducă cât mai multe titluri din literaturi mai puţin cunoscute copiilor de la noi, cum ar fi cea suedeză, finlandeză sau japoneză.

Prin alegerea cu grijă a titlurilor, autorilor și ilustratorilor, Cartea Copiilor încurajează lectura de la o vârstă fragedă, educarea gustului literar și construirea unei culturi vizuale complexe, alături de stimularea creativității și a spiritului critic, dezvoltarea capacității de a gândi liber și formarea unei atitudini deschise și tolerante. 

Pătrașcu, Victoria. Ziua în care a fugit Somnul/ Victoria Pătrașcu. -Bucuresti: Cartea Copiilor, 2017. -36 p.

cu ilustrații de Ágnes Keszeg


ziua_in_care_a_fugit_somnulDoi copii, Alex și Ana, frați gemeni, își sărbătoresc ziua de naștere. Împlinesc patru ani. La această vârstă nu poți să-ți pui o dorință oarecare când sufli în lumânările de pe tort. Trebuie să-ți dorești ceva foarte-foarte important. De pildă, să nu mai dormi niciodată. Gata cu somnul, cine are nevoie de el? N-ar fi nemaipomenit să te poți juca tot timpul?

ziua_in_care_a_fugit_somnul_pag

O poveste ideală înainte de somn pentru cei mici, și de ce nu și pentru cei mari. Din povestea celor doi frați ce-și pun o dorință zurlie de ziua lor, înțelegem că uneori se poate să primim ce vrem în viață, însă trebuie să avem grijă ce ne dorim pentru că s-ar putea să rămână pentru totdeauna. Cumva consecințele sunt rezultatul dorințelor noastre asumate. Mai departe, cartea explorează tărâmul imaginației și conturează personaje precum: Somnul, sora lui Lenea și Oboseala.
Când Oboseala își face de cap suficient, frații îi cer ajutorul bunicii să adoarmă, chemând somnul înapoi, cu ajutorul unei porțiuni magice numită ceai și o incantație: adică o poveste.

E o carte din care învățăm ceva, și mi se pare ca e potrivita și pentru părinți nu doar pentru copii. Înțeleg de ce această carte, care imediat împlinește 10 ani de la prima ediție, este foarte iubită de cei mici. În primul rând, subiectul îi vizează direct: când se apropie ora de culcare, începe lupta cu somnul. Ce copil nu ar vrea să știe cum să îl păcălească pe cel care le fură din orele de joacă? În al doilea rând, ilustrațiile realizate de artista Agnes Keszeg sunt de-a dreptul încântătoare. Somnul este imaginat ca o ființă nemuritoare care locuiește între Lună și Carul Mare. În loc de papuci de casă, poartă două perne moi, iar părul îi e moale și miroase a flori. El iubește foarte mult copiii, oferindu-le cele mai frumoase și colorate vise. Dar, într-o zi, somnul hotărăște să se întoarcă în ținutul lui magic și cine știe dacă se va mai întoarce vreodată.

O poveste minunat făurită, cu dragoste și înțelegere față de cele mai năstrușnice și ascunse dorințe ale copiilor.

Iordan, Iulia. Călătorie printre ierburi și luminăIulia Iordan. -Bucuresti: Cartea Copiilor, 2018. -48 p.

cu ilustrații de Cristiana Radu

Cartea ne prezintă, într-o manieră interactivă, universul aparent banal al câtorva plante cu care ne întâlnim zilnic

calatorie_ierburi

Dacă vei ști să privești bine o plantă, îți va spune singură povestea ei.
Faceți cunoştinţă cu Luli, o fetiță care iubește natura și secretele acesteia. Azi a primit o misiune importantă de la mama ei – să culeagă tot felul de flori și frunze de prin grădină și din împrejurimi. Hai să o urmăm!

Colindând câmpii, fâneţe, lanuri, păşuni şi grădini, Luli şi Norocel, căţelul său jucăuș, îţi vor împărtăşi din tainele plantelor şi florilor. Vei afla lucruri interesante despre cântece, jocuri sau obiceiuri lăsate de bunici și străbunici.
• Informații și fișe botanice
• Jocuri, ghicitori, zicători, rețete

Busuiocul – Cicoarea – Sânzienele – Floarea-soarelui – Pătlagina – Urzica – Păpădia – Trifoiul

Învățăm despre cicoare și rostul ei sub soare, ne jucăm cu un trifoi fără prea mult tărăboi și povestim despre sânziene, busuioc, urzici și păpădii, de te miri, la sfârșit, câte ai învățat și știi.

catalog_pag_ierburi2

Călătorie printre ierburi şi lumină este prima carte publicată, inedită prin felul în care îmbină latura educativă cu povestea. Găsim informaţii folositoare despre utilizarea lor, idei de diverse activităţi sau jocuri pentru copii şi ne sunt amintite, într-un mod captivant şi jucăuş, semnificaţiile din cultura populară românească ale fiecărei plante în parte.


catalog_pag_ierburi


„Aventurile lui Peter în Țara Afinelor”, un bestseller suedez al tuturor timpurilor

Editura Cartea Copiilor lansează „Aventurile lui Peter în Țara Afinelor”, carte scrisă şi ilustrată de Elsa Beskow (1874—1953), unul dintre clasicii literaturii suedeze pentru copii. Cartea, care i-a adus faima scriitoarei scandinave, a fost tradusă în premieră în limba română de Cartea Copiilor.

Beskow, Elsa. Aventurile lui Peter în Țara Afinelor/ Elsa Beskow. -Bucuresti: Cartea Copiilor, 2018. -32 p.

elsa_beskow_afinePentru un copil, o poveste se poate naște simplu și firesc din aproape orice împrejurare. Cum ar fi, de pildă, o hoinăreală prin pădure după afine. Dacă nu găsești nici o boabă, nu începi să te întrebi de ce? Poate că pădurea e fermecată. Dar trebuie să fie vreun spiriduș pe acolo care să te ajute.

Într-o zi, Peter porneşte la drum, sperând să adune afine și merișoare pentru ziua mamei lui. Caută în lung și-n lat. Până la urmă, se trânteşte istovit pe o buturugă şi puțin îi mai lipseşte să înceapă să plângă. Însă pădurea este fermecată, iar un pitic cu o barbă de-un cot îi sare în ajutor.

Caldă și senină ca o zi de vară, această poveste în care un băiețel vrea să-i facă un dar mamei sale ne aduce aminte cât de important este să le arătăm mereu celor dragi că-i iubim.

elsa_beskow_afine_pag

Datorită cărţii „Aventurile lui Peter în Țara Afinelor”, lansată în 1901, renumele Elsei Beskow a crescut atât în Suedia, cât şi la nivel internaţional. În 1903, aceasta a fost prima sa carte tradusă în altă limbă – în limba germană. De atunci, cărțile ilustrate ale Elsei Beskow au devenit extrem de populare și au fost traduse în 14 limbi, printre care engleză, franceză, olandeză, arabă, japoneză și coreeană.


downloadELSA BESKOW
(1874—1953) a fost o scriitoare și ilustratoare suedeză, autoare a numeroase cărți cu care au crescut de mai bine de 100 de ani generații întregi de copii din Suedia. 
A locuit în apropiere de Stockholm, într-o casă veche din lemn înconjurată de o grădină uriașă și la câțiva pași de pădure. Propria viață, locurile unde a trăit și familia i-au fost mereu sursă de inspirație. Cărțile sale combină în mod natural realitatea cu imaginația, copiii întâlnesc zâne, elfi și troli, animalele vorbesc, totul într-o atmosferă senină care transcende timpul și spațiul. Stilul ilustrațiilor sale a dominat cărțile pentru copii din literatura suedeză timp de o jumătate de secol și a devenit o sursă de inspirație pentru mulți artiști.

În 1952, Elsa Beskow a fost răsplătită în Suedia cu premiul Nils Holgersson Plaque pentru întreaga activitate.

Beskow, Elsa. Oul soarelui/ Elsa Beskow. -Bucuresti: Cartea Copiilor, 2016. -32 p.

elsa_beskow_oul_soarelui_m
Oul Soarelui este despre o mică zână care găseşte într-o zi, prin pădure, o portocală sau cum îl numește ea un „ou al soarelui”. Așa spune ea, iar prietenii săi n-au nici un motiv să n-o creadă. Ce altceva ar putea fi lucrul acela mare, rotund și galben-strălucitor? Dar dacă e fierbinte? Dacă iese din el un pui de soare?

Într-o bună zi, într-una dintre hoinărelile ei, micuța zână a dat peste ceva mare și rotund în mușchiul din pădure.
— Oho, ce ou mare! și-a spus. De unde ar putea fi? S-a uitat drept în sus și a văzut în înaltul cerului, chiar deasupra ei, un nor cu o spărtură în mijloc prin care treceau razele soarelui.
— Aha! a spus zâna. Bietul soare și-a scăpat oul pe pământ și nu-l mai poate găsi! Firește, pentru că norul îi stă în cale.
Ce întâmplare nemaivăzută! Trebuie să i-o povestească bunului ei prieten, Kotte. Chiar acum. Așa că a luat-o la fugă.

elsa_beskow_oul_soarelui_pag

O poveste frumosă, cu ilustraţii color pe dreapta şi schiţe alb-negru pe stânga (care pot fi şi colorate de copii). Coperţile sunt cartonate şi, răsfoind, cartea, înţelegi de ce ilustraţiile ei sunt deseori tipărite şi înrămate – sunt mici tablouri de natură care pot împodobi o clasă sau o cameră de copil într-un mod mai discret şi mai frumos decât imaginile cu animaţii celebre.

Scarry, Richard. Cartea cu te rog și mulțumesc/ Richard Scarry. -Bucuresti: Cartea Copiilor, 2018. -32 p.

Imagini pentru cartea cu te rog si multumescÎn lumea cea veselă a lui Richard Scarry toate personajele (ei, nu chiar toate) spun mereu (hm, nu chiar mereu) „Te rog” și „Mulțumesc”. Micule cititor, faci și tu la fel?

Ne-ar fi foarte greu sa trăim fără regulile de politețe pe care le urmam zi de zi, de aceea e important să-i deprindem pe copii de mici cu ele. Și cum am putea face acest lucru mai bine dacă nu în joacă? Este exact ce ne propune Richard Scarry în această carte construită cu mult umor în jurul unor scene familiare din viața copiilor. Cum e bine și frumos să ne purtăm acasă? Dar la scoală? Dar cu prietenii? Dar la joacă sau la o aniversare?

Te_rog_si_multumesc_pag

Sunt tot felul de scriitori. Cei mai buni scriu cărți pentru copii. – Richard ScarryRichard

Scarry (1919–1994) este unul dintre cei mai mari autori americani de literatura pentru copii. Cele mai cunoscute cărți ale sale sunt cele din seria „Lumea cea vesela”, o lume în care personajele – numai animale, de toate felurile – sunt șoferi, zidari, polițiști, profesori sau savanți, locuiesc în case, conduc mașini, trenuri sau avioane, merg la munte, la mare sau la muzee – totul povestit cu foarte mult umor.

Te_rog_si_multumesc_pag2

Nu ma interesează sa scriu o carte care sa fie citita o data, apoi uitata pe raft. Sunt foarte fericit când oamenii îmi arată cum mi-au învelit cărțile în hârtie sau cum le-au lipit cu banda adezivă.

În întreaga sa carieră, Richard Scarry a scris și ilustrat peste 150 de cărți, iar cele mai multe dintre ele încă se publica în toată lumea. Generații de copii au petrecut ore în șir cu cărțile sale bogat ilustrate în care și-au regăsit, ca în oglindă, lumea în care trăiesc, povestită și desenată pe înțelesul lor.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.