Generații la rând de copii au crescut cu basmele Fraților Grimm, dar timpurile se schimbă și chiar și basmele se adaptează. Cum rămâne însă cu Cenușăreasa, Albă ca Zăpada, prințul-broscoi și toate celelalte personaje alături de care am călătorit cu toții pe tărâmuri fermecate? Și-au pus straie noi și astăzi au devenit personajele basmelor moderne. Prințesele au devenit domnișoare independente puse pe fapte mari, iar broscoii nu se mai transformă în prinți, dar învață să înfrunte viața de la înălțimea lor de broscuțe.
Kemp, Anna. Sir Nufărel / Anna Kemp.- București : Arthur, 2018. -32 p.
Însă e mic-mititel, iar el ar vrea să fie mare. O, dacă ar salva o prințesa…Dar să găsești o prințesă nu-i lucru ușor. Și ce te faci când prințesa e însoțită de un dragon?
„Sir Nufărel”, îl aduce în actualitate de această dată pe broscoiul visător. Vă amintiți poveștile în care un broscoi este sărutat de o prințesă și devine ca prin farmec un minunat prinț? Ei bine, se pare că aceste povești au ajuns și în lacul cu broaște, iar acum orice brotăcel visează uneori să devină peste noapte prinț. Sir Nufărel, un broscoi ca oricare altul nu-și dorește altceva decât să devină voinic și înalt iar pentru asta e gata să înfrunte orice, chiar și căpcăunul care păzește vrejul de fasole fermecat. Nimic nu se întâmplă însă în basmul nostru așa cum ne-a obișnuit lumea poveștilor, și după o serie de aventuri mai mult haioase decât spectaculoase, deznodământul este unul cât se poate de neașteptat.
Colfer, Chris. Copacul strâmb/ Chris Colfer.- București : Nemi, 2018. -32 p.
În fiecare pădure, există câte un copac strâmb…
A fost odată ca niciodată o fetiță care nu reușea să se integreze. Ceilalți copii râdeau mereu de ea, iar asta a făcut-o, într-o bună zi, să fuga în pădure. Acolo a descoperit un copac cu totul diferit de toți ceilalți pe care-i mai văzuse: rădăcinile sale erau răsucite, trunchiul îi era ondulat, iar crengile i se înălțau în spirale spre cer.
Împreuna, Copacul Strâmb și fetița, au învățat ca sa fii unic este un lucru cu totul special, de care trebuie să te bucuri. Copacul strâmb a învățat să își iubească unicitatea, și este mândru și recunoscător că este diferit. Cuvintele lui o încurajează pe copilă să își observe și să își aprecieze calitățile.
Chris Colfer, autorul celebrei serii TĂRÂMUL POVEȘTILOR (#1 bestseller New York Times), a scris aceasta minunata poveste despre individualitate și prietenie pentru cititorii de toate vârstele.
Cititorii, atât cei mici, cât și cei mari, o să fie fermecați de ilustrațiile colorate ce însoțesc Copacul strâmb și de legătura care se formează între cele două personaje, simboluri pentru maturitate, inocență și copilărie. Pe lângă mesajul empatic și cuvintele frumoase, cartea are niște ilustrații deosebite, realizate de Brandon Dorman. Ilustrațiile din Copacul strâmb au ceva aparte – reamintesc cumva de vechile cărți pentru copii, care îmbinau povești minunate cu desene deosebite, menite să vrăjească cititorii prin acuratețea și profunzimea detaliilor.
„– Poate că te crezi altfel și te simți singură, dar într-o bună zi te vei face mare și vei afla că poți găsi mulți prieteni dacă privești în depărtare, i-a explicat copacul. Nu are niciun rost să plângi căci, după cum vezi, fiecare pădure își are propriul copac strâmb.”
CHRIS COLFER este actor, câștigător al Globului de Aur. A fost inclus în TIME 100, lista anuală a revistei Time a celor mai influenți oameni din lume.
Copacul strâmb este o lectură fermecătoare și sensibilă.
Rosen, Michael. Mergem la vânătoare…/ Michael Rosen.-București: Cartea copiilor, 2018. -32 p.
cu ilustrații de Helen Oxenbury
Ce te faci când vine ora de culcare, dar cheful de joacă nu trece cu una, cu două? Ar prinde bine o poveste, dar nu una obișnuită, ci o aventură, că doar ești mare de acum. Cum ar fi să prindem un urs? Va trebui să mergi printr-o iarbă deasă, deasă. Fâșșș! Foșșș! Printr-o apă adâncă și rece. Pleosc! Pleasc! Prin noroi! Lipa! Lip! Prin pădure. Trosc! Trasc! Poți să cânți, dacă vrei, poți să bați din palme, să dansezi.
Până la grota ursului și înapoi acasă. Cu urs cu tot. Somn ușor!
Smarties Book Prize 1989
„Suspans și umor… O bijuterie șlefuită perfect, o carte deja clasică.” –The Independent on Sunday
- Pentru că implică întreaga familie.
- Pentru că poate ajuta la învingerea fricii de întuneric.
- Pentru că stârnește râsete, iar acestea vindecă orice rană.
- Pentru că este atât de greu să găsești un joc care să poată fi jucat de frați împreună, fără să se certe, să se lupte pe o jucărie sau pe atenția părinților.
Sper că v-am inspirat! În final, vă urez spor la vânat urși!
O fetiță, un copil din cărți, pornește într-o călătorie pe o mare de cuvinte și ajunge la casa unui băiețel. Îl invită să o însoțească într-o aventură în lumea poveștilor… unde, cu doar un strop de imaginație, orice se poate întâmpla. Personajele minunate create de Oliver Jeffers călătoresc prin fascinantele ținuturi tipografice ale lui Sam Winston în acest omagiu extraordinar adus magiei și puterii poveștilor.