Poeții reintegrării neamului românesc


mdlarge

-27 AUGUST | Ziua Independenței

 

În perioada evenimentelor istorice cruciale ce au avut loc în Republica Moldova la finele secolului al XX-lea – lupta pentru eliberarea națională, pentru recunoașterea limbii române, cu grafie latină, drept limbă de stat – marii noștri poeți s-au avântat în iureșul evenimentelor, urcând pe baricade, dar și ascuțindu-și pana de poet și publicist, apărând cu vehemență dreptul de secole al poporului nostru la identitate și libertate. Să ne amintim de câțiva dintre acești bravi luptători…

 

Leonida Lari

700x526_201612110108  –Luptătoare temerară 

 

 

 

Leonida Lari este, neîndoios, una dintre cele mai importante poete ale literaturii române. În memoria noastră, rămâne sufletul viu al Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, un tribun al poporului, o luptătoare temerară, femeia enigmatică, îmbrăcată mereu în negru, cu ochi mari, pătrunzători și cu bentița nelipsită pe creștet, purtată ca o aură încă în timpul vieții. 
S-a născut la 26 octombrie 1949 și a părăsit această lume mult prea repede, în 11 decembrie 2011. 

 

Grigore Vieru 

grigore_vieru_2-Simbolul conștiinței noastre naționale

 

 

 

La sfărșitul anilor ’80, Grigore Vieru participă activ la Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia. Textele sale, inclusiv cântecele pe versurile sale, inclusiv cântecele pe versurile sale, au un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. În 1989, Grigore Vieru și Spiridon Vangheli au realizat varianta în grafie latină a Abecedarului. 
Născut la 14 februarie 1935, decedat la 18 ianuarie 2009. 

 

Ion Vatamanu

250px-Vatamanu - копия-Poetul-tribun

 

 

 

Între 1989-1991, împreună cu poeta Leonida Lari asigură conducerea ziarului „Glasul”, primul ziar în grafie latină din perioada postbelică în Republica Moldova. În 1990 este ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Este considerat, alături de Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Leonida Lari, Ion Druță un nume-simbol pentru mișcarea de eliberare națională din Basarabia în anii 90, era numit, pentru versurile sale patriotice, de mare actualitate și forță sugestivă, poetul- tribun. 

S-a născut la 1 mai 1937, s-a stins din viață la 9 august 1993.

 

Dumitru Matcovschipiese-pe-versuri-semnate-de-poetul--2010124222

-Luptător înflăcărat 

 

 

A fost unul dintre cei mai înflăcărați luptători pentru eliberarea națională. În anul 1988, în calitatea sa de redactor-șef al revistei „Nistru”, are curajul să publice istoricul articol „Veșmântul ființei noastre”, de Valentin Mândacanu, care a aprins flacăra conștiinței națioanale în lupta pentru alfabetul latin. În 1986 scrie poemul „Basarabia”, care, pus pe note de compozitorul Mihai Dolgan, devine unul dintre cele mai înălțătoare și mai cântate imnuri neoficiale. S-a născut la 20 octombrie 1939, a trecut la cele veșnice la 26 iunie 2013. 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.