Bunele maniere


Codul bunelor maniere nu a apărut ca o invenție a unui om excentric sau ca niște reguli impuse de aristocrația vremurilor (cum mulți oameni ar crede), el a apărut ca un răspuns firesc, natural, la probleme cotidiene ale societății.

Bazele sale își au originea în antichitate, în spațiile civice, cum ar fi agora, teatrul sau forumul, fiind utilizat des în arta oratorică, prin care oamenii erau învățați cum să conviețuiască, fără a avea comportamente deranjante pentru cei din jurul lor. Sunt reguli care stau la baza oricărei societăți sănătoase, civilizate.

Без названия (1)

Cine este un om manierat?

Omul manierat este un om cu bun-simț, un om care își respectă cu sfințenie cuvântul dat, are principii morale ferme, noblețe sufleteasca, stimă față de sine și de ceilalți, este blând, răbdător, conciliant și lista poate continua. Un astfel de om este, în adevăratul sens al cuvântului, agreat de toată lumea.

Întotdeauna un om cu o purtare agreabilă este primit în casă cu mai multă bucurie decât un necioplit; este firesc că o persoană zâmbitoare să fie acceptată mai ușor în societate decât una posomorâtă, ca un om îngrijit inspiră mai multă încredere decât unul cu o ținută neîngrijită.

Garcia de Castro, Arantxa. Codul bunelor maniere pentru adolescenți și părinți/ Arantxa Garcia de Castro. – Chișinău: Prut, 2012. – 288 p. 

res_6c10c1ffedc7e45a17a14f1cd4a27526_fullAstăzi, universitatea bunelor maniere este educație, politețe, urbanitate. Aceste noțiuni pe care toți îi cunoaștem și nu s-a schimbat sensul cu trecerea anilor. Educația este un proces de lungă durată, care începe de la naștere. Ea se reflectă în comportamentul nostru, în gesturile noastre, în felul de a vorbi, în tonul vocii, în aspectul fizic, în respectul pentru semenii noștri… și presupune însușirea bunelor maniere. Pentru a conviețui cu restul speciei noastre, trebuie să respectăm o serie de reguli, de norme, care, din păcate, nu sunt îndeplinite în destul de multe cazuri de către cei mici sau cei mari. Cu toate acestea, bunele maniere se deosebesc și ne definesc ca persoane. Politețea și comportamentul adecvat trebuie să ne însoțească permanent: acasă (cu familia), la școală, la serviciu, sau în relațiile de afaceri. Cartea de față este un rezumat al celor mici detalii, pe care trebuie să le luăm în seamă pentru a face posibilă conviețuirea. 

Marinescu, Aurelia. Codul bunelor maniere astăzi. Aurelia Marinescu. -București: Humanitas, 2008. – 312 p. 

aurelia-marinescu-codul-bunelor-maniere-astazi-humanitas-2005-a-1149478-510x510Codul bunelor maniere astăzi este scris cu inteligență, umor și îngăduință, bunelor maniere astăzi este un veritabil bestseller național. În multe școli e folosit ca manual pentru orele de dirigenției: ” Avem nevoie de o asemenea carte ca să redevenim oameni normali și fără complexe”. Această carte este ideea scrierii, care va fost sugerată ca pe vremuri lui Lewis Carol, autorul celebrei Alice în țara minunilor, de către o foarte tânără domnișoară, care m-a rugat să-i împrumut un cod al manierelor elegante. 

 

Cara, Angela. Bunele maniere/ Angela Cara. – Chișinău: Univers Pedagogic, 2005. – 127 p.

Bunele-maniere21-371x530Scopul oricărui om este sa aibă o viață frumoasă și de aceea trebuie sa avem maniere, chiar și cel mai neconformist dintre noi va ajunge în cele din urma la această concluzie. Este important să nu credem că o persoană care dovedește în societate că este bine-crescut, iar în casă este cu totul altfel, este o persoana manierată; chiar și atunci când se afla în casă trebuie sa fie ordonat.

2_14_17Cara, Angela. Bunele maniere/ Angela Cara. – Chișinău: Cartier, 2010. – 63 p.

A avea bune maniere înseamnă să știi cum să te adresezi, cum să te prezinți și cum să te saluți, cum să întreții o conversație, cum să te îmbraci pentru orice ocazie…
Mai înseamnă să fii în stare să acorzi același respect  persoanelor cu handicap ca și celorlalți oameni.
Cert însă este că, indiferent de situație baza bunelor maniere o constituie bunăvoința și respectul față de ceilalți. 

Chatelet, Sylvie-Anne. Ghidul bunelor maniere/ Sylvie-Anne Chatelet. – București: Niculescu, 2008. -157 p. ghidul_bunelor_maniere

Acest ghid vă va ajuta pe de o parte să vă reîmprospătați memoria și, pe de altă parte, vă va aduce la cunoștință și alte uzanțe pe care le puteți adăuga bagajului vostru de bune maniere. Multe dintre regulile cuprinse în acest ghid sunt stabile și s-au perpetuat din generație în generație, dar, cu timpul unele dintre ele încep să se uite. 

Voinescu, Carmen. Codul bunelor maniere/ Carmen Voinescu. -București: Semne, 2013. – 111 p. 

codul_bunelor_maniere_carmenComportarea trebuie să reflecte gradul fiecăruia de cultură și de civilizație, naturalețea și sinceritatea gesturilor fiind mereu apreciate. 
Bunele maniere reușesc a uni omenirea. 
Ele reprezintă un limbaj comun, egal înțeles pe orice continent.
Atunci când ești amabil, ești răsplătit cu amabilitate.
Nu este niciodată târziu pentru a învăța…

-Carmen Voinescu

 

Lectură plăcută!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.