Familia- elementul natural şi fundamental al societăţii


“Familia este aceea care face ca omul să treacă de la egoism la altruism.”

Auguste Comte


res_3e3a429ed9e9487f67b47fffde0781a5_450x450_4rb4Nichols, Michael P. Ascultă-mă ca să te ascult. – București: Trei, 2009. -463 p.

Ascultă-mă ca să te ascult este împărțită în patru secțiuni. Prima parte explică de ce ascutatul este atât de important în viețile noastre-mult mai important decât ne dăm seama- și cum , pentru mulți oameni, lipsa unei atenții empatice, nu a stresului sau oboselii, este de vină pentru absența entuziasmului și a optimismului în viață. Partea a doua explorează presupunerile ascunse, nevoile inconștiente și reacțiile emoționale, care reprezintă motivele reale ale faptului că oamenii nu ascultă. În partea a treia cum îți poți înțelege și controla reactivitatea emoțională, astfel încât să devii un ascultător mai bun. Și se explică cum te poți face auzit, chiar ți în cele mai dificile situații. În partea  a patra  se desfășoară ascultatul în diferite tipuri de relații, inclusiv în cele intime, de familie, cu copii, între  prieteni și la serviciu. La sfârșitul fiecărui capitol vei găsi un set de exerciții proiectate pentru a te ajuta să devii un ascultător mai bun. Sperăm că această carte să vă ajute să faceți un pas spre exprimarea preocupării pe care o simțim pentru cel de lângă noi.

Caron, Gerard. Îndrumarea copilului, la școală și acasă, în funcție deindrumarea-copilului-la-scoala-si-acasa-in-functie-de-temperamentul-sau_1_produs temperamentul său / Gerard Caron. – București: Lucman. 2001. -344 p.  

Dragă cititorule,

Deschizând această carte, te pregătești să trăiești o călătorie minunată, o expediție palpitantă în Lumea Copilului, dar orice asemănare cu Disneyland va fi o pură coincidență! Vei fi invitat să cercetezi viața, pentru că un copil simbolizează tot ceea ce este mai viu. Din întâmplare, nu este nevoie să fii părinte sau profesor pentru a citi această carte, deși se adresează în primul rând acestor două grupe de cititori. Orice persoană care-și rezervă dreptul de a avea o inimă de copil, care-și face timp să trăiască și să se amuze în jocul cunoașterii de sine va descoperi rațiunea acestei cărți practice: de a recunoaște în sinea sa mica ființă care cere să trăiască, să fie liberă, care dorește să exploreze toate forțele ce o vor antrena în hazardul împrejurărilor, să experimenteze ceea ce, din necesitate lăuntrică, îi comandă calitățile și defectele sale. Această operă vrea să fie o pledoarie în favoarea descoperirii aspirației copilului. La fel ca și această ființă însetată de acțiune, toți simțim nevoia să ne realizăm printr-o lucrare, activitate profesională practică, artistică, ludică sau de orice natură. Spre finalul vieții ne vom simți frustrați, chiar sfâșiați pentru că n-am îndeplinit ceea ce dorea copilul din noi.

dolto-francoise-ce-sa-le-spunem-copiilor-1-638Dolto, Francoise. Ce să le spunem copiilor / Francoise Dolto. – București: Trei, 2005. -190 p.

 Ce să le spunem copiilor

Când sunt foarte mici

Când sunt bolnavi

Când se bucură

Când sunt triști

Cartea de față are, dimpotrivă, mai degrabă menirea de a ne aminti că o teorie nu își probează valabilitatea decât în măsura în care se în scrie în lumea faptelor, în speță a faptelor psihoeducative și sociale. Cei care lucrează în domeniul educaţiei, învăţământului sau asistenţei acordate copiilor şi tinerilor cu probleme fizice, psihice, afective, familiale sau sociale ştiu cât de importante sunt cuvintele rostite sau nerostite în legătură cu unele evenimente care marchează viaţa unui copil, de cele mai multe ori fără ştiinţa lui şi, uneori, chiar fără ştiinţa celor din jurul lui. Bazându-se pe experienţa nenumăraţilor ani de practică psihanalitică alături de copii, adolescenţi, părinţi sau tutori, F. Dolto oferă în această carte sfaturi şi îndrumări pentru interacţiunile de zi cu zi cu copilul. Copiii au nevoie de adevăr şi au şi dreptul de a-l auzi. Deşi adesea dureros, acest adevăr le permite să se construiască şi să se umanizeze.

va urma…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.