Capodopera literaturii ruse – Război și pace


„Moartea nu este altceva decât o schimbare de misiune.”
132d4-lev2bnicolaevici2btolstoispune autorul seriei „Război și pace”

Lev Nicolaevici Tolstoi (1828-1910).  A fost un romancier rus, considerat pe bună dreptate drept unul dintre cei mai mari scriitori din occident şi din literatura mondială. Cele mai faimoase opere ale sale sunt „Război şi Pace” şi „Ana Karenina”, şi sunt apreciate ca fiind apogeul realismului. Ideile sale despre „non-violenţa activă”, expuse în opere precum „Împărăţia lui Dumnezeu este în voi”, au avut un profund impact asupra unor mari personalităţi, precum Gandhi şi Martin Luther King.

„Adevărata iubire presupune mereu renunțarea la propria comoditate.”

190px-Tolstoi_levVăzând contradicţia dintre viaţa sa cotidiană şi ideologia sa, Tolstoi a decis să renunţe la lux şi să se piardă printre ţăranii din Iasnaia Poliana, unde a crescut şi trăit. Cu toate acestea, nu şi-a obligat familia să îi urmeze idealurile, și a continuat să trăiască alături de ei pe o întinsă bucată de pământ, loc în care de multe ori nu ajungea decât să doarmă, el petrecându-şi cea mai mare parte din zi în atelierul de cizmărie. A fondat în sat o şcoală pentru copiii ţăranilor şi a devenit profesorul lor, autor şi editor al manualelor pe care le studiau. Preda inclusiv gimnastică şi prefera grădina ca sală de clasă. A creat o pedagogie fondată pe libertate, ale cărei principii cultivau respectul faţă de sine şi faţă de semeni. Operele sale Război și pace și Anna Karenina au avut o influență hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iar credințele și ideile sale religioase, filozofice și estetice, propovăduite de-a lungul vieții prin celelalte opere, sunt reunite și cunoscute sub denumirea de „tolstoianism”. Creația sa epică se impune prin capacitatea de cuprindere, adâncimea viziunii, acuitatea observației sociale și psihologice, sentimentul tragicului și omenescului

 

CARTEA JUBILIARĂ –RĂZBOI ȘI PACE,

– 1869, 150 DE ANI DE LA PUBLICARE

Tolstoi, Lev. Război și pace/ Lev Tolstoi. – București: Adevărul Holding, 2011. – 476 p.

Război și pace este un roman scris de Lev Nikolaevici Tolstoi, publicat pentru prima dată între anii 1865-1869.  Nici un alt scriitor nu se compară cu Tolstoi în amploarea viziunii epice, ce cuprinde stările sufletești prin care trec orașe întregi, mișcările armatelor, prevestirile de rău augur ce planează asupra întregii societăți.

Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.

          Tolstoi n-a ajuns dintr-odată la concepția romanului. Într-una din variantele prefaței la „Război și pace, scriitorul spunea că în 1856 a „început să scrie o nuvelă cu o orientare precisă, al cărei personaj trebuia să fie un decembrist ce se înapoia cu familia sa în Rusia.” Mai târziu, Tolstoi spunea că:

„Având de gând să scriu despre un decembrist ce se inapoia din Siberia, m-am întors mai întâi până la epoca insurecției de la 14 decembrie, apoi la copilaria și tinerețea oamenilor care au luat partea la această acțiune, m-a pasionat „Războiul Patriotic din 1812” și, întrucât războiul din 1812 era în legătură cu anul 1805, mi-am început întreaga lucrare cu această perioadă.”
—Tolstoi, Jurnalul său

          adevarul-colectia-completa-lev-tolstoi „Război și pace” de Lev Tolstoi este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune zece romane din istoria literaturii universale. Este un roman extrem de lung, ținând cont de faptul că cele 4 volume au în jur de 1780 de pagini.
Evenimentele istorice care constituie subiectul acestui roman sunt războaiele purtate împotriva lui Napoleon, de la campania premergătoare bătăliei de la Austerlitz (1805) până la invadarea Rusiei de către francezi (1812), incendierea Moscovei și dezastruoasa retragere a invadatorilor.

Pe de o parte, sunt prezentate realitățile războiului, iar pe de altă parte, cele ale perioadei de pace: lumea saloanelor din Petersburg și Moscova, intrigi, iubiri, dezamăgiri etc.
 Dintre cele peste 500 de personaje care apar în roman, un loc aparte este ocupat de prințul Bolkonski, contele Bezuhov și contele Rostov – reprezentanți ai familiilor aristocrate. Bolkonski este un fel de om al „Secolului luminilor” (tendința raționalistă este puternică la această epocă în spiritul tolstoian), în timp ce Bezuhov pare a fi-asemeni scriitorului-un discipol al lui J.J.Rousseau (o ușoara înclinație spre idilic este des perceptibilă în creația tolstoiană). Natașa (una din cele mai realizate personaje feminine din întreaga literatură universală) reprezintă idealul feminin tolstoian: spontană și simplă, delicată și afectuoasă, devotată familiei și compătimînd pe țăranii obidiți. Pierre Bezuhov este  moștenitor al unei mari averi, voinic, miop, fără simț practic, aplecat spre visare, preocupat de dreptatea sociala și incapabil de compromisuri. Silit să se căsătorească cu frumoasa și ușuratica Helene, Pierre va suferi numeroase decepții în plan familial.thumb__865x450_0_0_crop
Rămas în Moscova ocupat cu intenția de a-l asasina pe Napoleon, Pierre Bezuhov este arestat de francezi și îl cunoaște în captivitate pe soldatul Platon Karataev – simbol al înțelepciunii și voinței poporului rus.

„Iubirea? Ce-i iubirea? Iubirea stă în calea morţii. Iubirea este viaţa. Tot, tot ce înţeleg, înţeleg numai pentru că iubesc. Tot ce există, există pentru că iubesc. Totul e legat numai de iubire. Iubirea este Dumnezeu şi, când mori, înseamnă că tu, o părticică din iubire, te întorci la izvorul veşnic al tuturor lucrurilor.”

      Sochinenie_obraz_tolstogo_v_romane_voyna_i_mir_obraz_avtora_1-6Prințul Andrei Bolkonski, un om inteligent și cult, generos și sincer, dar sceptic, conștient de declinul clasei căreia îi aparține, trăiește fără a avea un sens precis al existenței, în afara sentimentului datoriei, până în momentul în care, rănit la Austerlitz, are revelația adevăratului sens al vieții.

,,Ce să fac dacă nu iubesc nimic altceva, ci numai gloria, admiraţia oamenilor?”

           Rămas văduv și nemaigăsindu-și un alt țel în viață, Andrei Bolkonski se va simți regenerat prin iubirea pe care i-o poartă Natașei Rostov. Amânarea căsătoriei celor doi cu un an (lucru impus de tatăl-lui Andrei) va face ca fata să se îndrăgostească de Anatoli Kuraghin; fuga lor este zădărnicită, dar Andrei Bolkonski n-o va ierta decât pe patul de moarte. Rănit la Borodino, Andrei, îngrijit cu devotament de Natașa, va muri cu seninătate, regăsindu-și sensul vieții în iubire.
voyna-i-mir-analizÎmpăcarea lui Pierre cu sine însuși se realizează, pe de o parte, datorită influenței lui Platon Karataev și pe de altă parte, datorită dragostei pe care i-o poarta Natașei, care îi va deveni soție, imediat după moartea lui Andrei Bolkonski.
Simpatia scriitorului pentru nobilimea rurală, care duce o viață patriarhală, în mijlocul țărănimii, se întrevede prin intermediul personajului Rostov. Rostov întruchipează o serie de virtuți, precum: simplitatea, ospitalitatea, generozitatea față de țărani. Tolstoi îl prezintă pe acest reprezentant al nobilimii în opoziție cu aristocrația petersburgheză.
           În acest roman, Tolstoi nu ne prezintă doar o cronică amănunţită a unui război ce a schimbat cursul istoriei, ne vorbește atât de frumos despre viață și moarte, despre acceptarea propriului destin și dorința de a aduce la suprafață tot ce este mai bun în fiecare dintre noi, indiferent de situație.

„Dacă este să admitem că viaţa omenească poate fi condusă de raţiune, atunci se nimiceşte însăşi posibilitatea vieţii.”

Nu este doar o poveste de dragoste sau una de război ci o poveste despre o generaţie care a încercat să se obişnuiască cu o lume nouă şi necunoscută. Dacă vrei să aflii cum s-au descurcat va trebui SĂ CITEȘTI CARTEA!! LECTURĂ PLĂCUTĂ!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.