Familia- elementul natural şi fundamental al societăţii


”Prin familie viață individului se eternizează. Precum se cufundă în trecut prin strămoșii săi, tot așa ia în stăpânire viitorul prin descendenții săi.” 

Joseph Athanase Paul

542_ninja_1Comșa, Gheorghe. Cunoașterea copilului la intrarea în clasa întâi / Gheorghe Comșa. Târgoviște: Pandora M, 2006. -92 p.

Cartea Cunoașterea copilului la intrarea în clasa întâi conține un set de probe psihologice cu ajutorul cărora se poate realiza o cunoaștere complexă și obiectivă a personalității copiilor în perioada debutului școlar, profilul psihologic al copilului de 6-7 ani. Probele sunt selectate din diverse materiale de specialitate. Pentru fiecare probă autorii au creat un model de fișă de înregistrare a răspunsurilor.

Clerget, Stephane. Criza adolescenței / Stephane Clerget. –București: Trei, 2012. -256 Stephane-Clerget__Criza-adolescentei-cai-de-a-o-depasi-cu-succes__973-707-575-8-785334223245p.

Cartea Criza adolescenței descrie foarte clar ”simtomele” și cauzele schimbării în perioada adolescenței, le explică părinților cum să-și sprijine adolescenții să iasă din această perioadă special și cum să gestioneze mai bine momentele de criză.  Schimbările comporatamentale ale adolescentului ocupă prim-planul scenei familiei. Din cauza lor, copilul de odinioară a rămas o amintire. Părinții nu-și mai recunosc propriul copil și adesea impresia că au în față un străin. și ăe bună dreptate, fiindcă transformările fizice sunt însoțite de schimbări ale personaltății. Modificările de conduită apar în registre varíate.

res_a7749af3a510401aec628933354e5550_fullWilson, Jim. Terapia centrală pe copil / Jim Wilson. – Iași: Polirom, 2011. – 231 p. 

Autorul descrie o abordare a terapiei  de familie în care terapeutul se concentrează asupra experienței copilului, observând în același timp întreaga familie, conform abordării sistemice. Cartea combină tehnici ale psihoterapiei copiilor cu cele ale terapiei de familie – două abordări care par să nu aibă puncte comune. Această carte își dezvăluie calitățile cu fiecare pagină parcursă. E o plăcere să citești acestă carte care, odată parcursă, merită să i  se acorde un răgaz de meditație. 

Cosma, Traian. Ședințele cu părinții în gimnaziu / Traian Cosma. -Iași: 2008. -176 p.res_9f1b83ad78ba724ab4004ac210f29e65_full

Un îndrumar adresat diriginților de la clasele gimnaziale care propune câteva repere metodologice esențiale în consilierea psihopedagogică și în educarea părinților.
Susținând o dată în plus importanța parteneriatului familie-școală, lucrarea se adresează în mod direct părinților, pentru a le oferi un ghid metodic și un mic dicționar de termeni, idei și obiective specifice politicii educationale. Astfel, colaborarea dintre diriginți și părinți, dintre școală și familie se va eficientiza, valorificând la maximum întâlnirile colective cu părinții.

Idei-suport pentru dirigintele angajat în consilierea psihopedagogică și în educarea părinților;

Repere metodice în susținerea întâlnirilor colective cu părinții;

Rolurile familiei și ale școlii ca parteneri în educația copilului/tânărului;

Îndrumar pedagogic pentru părinți;

Mic dicționar de termeni, idei și reglementari legislative din sfera învățământului.

În final, nu uitaţi: copiii învaţă ceea ce trăiesc, pentru că, mai târziu, când vor deveni independenţi, să trăiască ceea ce au învaţat. Creşte-ţi copilul în prezent aşa cum vrei să trăiască în viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.