Aurelian Silvestru-un pedagog stăpânit de fiorul creaţiei


– 70 ani de la naştere

Aurelian Silvestru (n. 1 octombrie 1949, Cușelăuca) este un scriitor, psiholog, publicist și pedagog român din Republica Moldova. El este fondatorul și directorul Liceului de Inventică și Creativitate „Prometeu-Prim” din Chișinău, lider al Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova și editorialist la Vocea Basarabiei.

Aurelian_Silvestru__Ma_consider

Ca scriitor și publicist, a tradus mai multe monografii și manuale de psihologie, a publicat numeroase eseuri, broșuri și cărți pentru copii. Este autorul unei cărți de aforisme și al unei cărți de cântece pentru copii.
În 1991 a devenit președinte al Asociației de Creație TOCONO și a fondat Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu”, primul liceu particular din Moldova. A debutat cu proze scurte în ziarul „Tinerimea Moldovei”. A publicat articole și eseuri în diverse ziare și reviste. A tradus monografii și manuale de psihologie din limba rusă. Ulterior publică manualele de psihologie: „Cunoaște-te pe tine însuți” (1983), „Vârsta barierelor” (1987); iar mai apoi cărți de istorie pentru copii: „Daciada”, „Noi și biografia omenirii”; culegeri de aforisme, de cântece, precum și romane. În curtea Liceului „Prometeu”, a înălțat o biserică, unde au loc lecțiile de religie. 
În prezent Aurelian Silvestru este editorialist la Vocea Basarabiei și lider al Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova. De asemenea, este redactor la revista „Litere”, subredacția Chișinău. Membru al Societății Scriitorilor Târgovișteni (2010). În cărțile sale Aurelian Silvestru tratează diferite teme, printre care istoria, spiritualitatea și moralitatea.

 

Silvestru, Aurelian. Şi tu eşti singur/ Aurelian Silvestru. –Chişinău: Prut, 2014. – 283 p.

Credeam că voi scrie o poveste de iubire. Dar eroina principală s-a opus. Am intrat în lumea ei m-am înspăimântat: era o lume a durerii, cu oameni părăsiţi şi trişti, adeseori neînţeles de cei apropiaţi.

-Autorul

aureliu_silvestru_situestisingurCea mai lungă, pasională, zguduitoare  și frumoasă poveste se scrie în sufletele oamenilor.
Un univers infinit unde se nasc și mor fericiri, izvorăsc râuri de lacrimi, se-mprăștie și se-adună dunele de nisip ale nesiguranței.
Când soarele mângâietor al speranței pare că se stinge, umblă legată la ochi singurătatea, lovindu-se de pilonii fericirii, ca apoi, rănită și obosită să-ți spele rănile în apele iubirii, acolo unde orice tânguire și singurătate se deșteaptă.
Doar în fața iubirii singurătatea lasă mâinile jos și îngenunchează. Dar tu, ai avut curajul să-ți îngenunchezi singurătatea vreodată? sau ”Și tu ești singur?” ?
Romanul ” Și tu ești singur? ” al lui Aurelian Silvestru ne deschide porțile împărăției sufletului de unde izvorăsc marile povești ale lumii.
Chinuit de războaie grele și arșițe ucigătoare, sufletul continuă să plouă cu lumină și să înece întunericul.
Cu întunericul  luptă și sufletul Anei, protagonista romanului, care poartă încrustată adânc în inimă durerea întregului neam. Trăind o copilărie chinuită, lipsită de afecțiune, iubirea a fost capabilă s-o smulgă de pe scaunul trenului ce-o ducea rapid spre stația în care era gata să accepte ideea că viața fericită e un dar frumos, de lux, ce nu e oferit oricui, mai puțin ei.

Dar dragostea vine când te aștepți mai puțin, așteaptă pitită pe undeva, găsind momentul oportun când tu aproape uitasei că mai există o copiliță ștrengăriță ce-ți iese-n cale, îți zâmbește șăgalnic, apoi te face s-o tot aștepți zile la rând, în cale și-n vise.

 

Silvestru, Aurelian. cel rătăcit/ Aurelian Silvestru. –Chişinău: Prut, 2009. – 356 p.

sdc12197Volumul „Cel rătăcit” al scriitorului şi eruditului psiholog Aurelian Silvestru, înainte de a fi un roman de aventuri, o poveste de dragoste, o „arenă” a emulaţiilor intelectuale rafinate, este un sondaj analitic al existenţei basarabene postsovietice, având în centru Omul, Credinţa, Biserica, relaţia Biserică-Politică-Putere şi fiind o pledoarie pentru Bine, Adevăr, Demnitate: „Nu-L supăra pe Dumnezeu. Lumea este imperfectă. Contează, însă, nu cum o găseşti când vii, ci cum o laşi când pleci… Încearcă să laşi în urma ta lucrurile un pic mai bune decât le-ai găsit! Şi nu uita că Binele şi Adevărul au fost şi trebuie să rămână împreună…”

Misterul pune la îndoială nu raţiunea, ci limitele ei… Ne place să credem că le ştim pe toate. Dar viaţa ne plasează uneori în centrul unor evenimente incredibile, pe care raţiunea nu le poate explica, şi atunci, ca să nu fim ridicoli, ne prefacem că analiza lor e sub nivelul demnităţii noastre sau, în genere, că ele nu există, de parcă realitatea s-ar compune doar din fenomenele pe cae suntem în stare să le înţelegem.

-Autorul

 

Silvestru, Aurelian. Îngerii dispar în ploaie/ Aurelian Silvestru. –Chişinău: Prut, 2017. – 148 p.

aHR0cDovL2Nkbi5saWJyYXJpdXMubWQvaW1nL2NhdGFsb2cvaW5nZXJpaS1kaXNwYXItaW4tcGxvYWllXzE1NDc5NzcxMjkucG5nPornind de la convingerea că viața însăși este literatură, Aurelian Silvestru ne propune un nou volum de nuvele- Îngerii dispar în ploaie, care se citește dintr-o respirație, dar te va marca pentru mult timp înainte. Cititorii atenți vor afla răspuns la întrebările pe care orice om și le-a pus, măcar o dată: unde îl găsim pe Dumnezeu, de ce nu trebuie să renunțăm la visele noastre și cine, dacă nu suferința este cel mai bun învățător (?). O carte trăită, un cadou minunat pentru cei care vor cât mai repede să crească mari, dar și pentru cei care ar da totul, numai să fie, măcar pentru o zi, copiii de altădată.

 

3-Medium
Îngerii dispar în ploaie, dar revin în soare”, precum viața maestrului Aurelian Silvestru, un creator al unei lumi de basm, proiectată în realitate, pentru generațiile următoare, pe mai departe…

 

Silvestru, Aurelian. Pragul sau alte fărâme de suflet/ Aurelian Silvestru. –Chişinău: TOCONO, 2014. – 409 p.

BNICOmul e slab…
Cine nu este? Cine se crede fără de prihană? 
Totuşi, ca Om, e Purtător de Suflet, iar asta înseamnă că are, de la naştere, puterea de a învinge răul, inclusiv -răul din sine. 
Dacă porţile Raiului s-ar deschide doar în faţa oamenilor care nu au avut nici un păcat, atunci Raiul ar fi, probabil, un loc pustiu…

Aurelian Silvestru

 

Silvestru, Aurelian. Cu gândul la tine/ Aurelian Silvestru. –Chişinău: TOCONO, 2015. – 405 p.

Volumul Cu gândul la tine cuprinde o serie de proze scurte (eseuri/povestiri) cu referire la momentele remarcabile din viaţa unor mari personalităţi ale lumii. Scrisă într-un stil simplu şi accesibil, cartea este plină de învăţăminte. Este foarte captivantă, se citeşte uşor şi poate fi o sursă bună pentru îmbogăţirea culturii generale a tinerilor cititori.

156Nu trebuie să fii numaidecât talentat, ca să munceşti eficient. Dar este absolut indispensabil să munceşti eficient, ca să devii talentat. Culmea pe care te poate înălţa un astfel de efort se numeşte celebritate. …
Paginile ce urmează nu sunt biografii complete, nici analize critice sau cercetări. Sunt mai degrabă impresii despre măreţie şi talent. Citite în ansamblu, te vor ajuta să conştientizezi mai bine pentru ce s-au răstignit aleşii nemuririi. 

-Autorul

 

Silvestru, Aurelian. Femeia alege/ Aurelian Silvestru. –Chişinău: TOCONO, 2017. – 473 p.

femeia-alege_corectFemeia alege – două romane într-o singură carte: „Cel rătăcit” şi „Şi tu eşti singur?”

Refuz să cred că putem trece prin viaţă fără să ucidem un vis, o floare, o speranţă sau o dragoste nevinovată. Ne-am sinucide sau ne-am da seama cât de cruzi suntem. Zilnic, iluziile muşcă din noi câte o fărâmă de suflet, până când îl mistuie aproape de tot. Atunci, fulgeraţi de adevăr, constatăm cu uimire că, fără suflet, nici moartea nu are nevoie de noi…

-Aurelian Silvestru

Silvestru, Aurelian. Poveşti pentru adulţi/ Aurelian Silvestru. –Chişinău: TOCONO, 2016. – 327 p.

35568174._SR1200,630_Cartea „Povești pentru adulți” de Aurelian Silvestru, ca și celelalte cărți ale acestui minunat scriitor, îndeamnă la meditație și analiză. Citind-o, te întrebi: cine sunt, de unde vin și încotro mă îndrept, care este rostul meu pe această lume și ce trebuie să fac pentru ca la sfârșitul vieții să pot spune că am trăit frumos?
„Povești pentru adulți” conține peste 150 de povestiri și parabole, toate având un singur scop: de a ne îndemna pe noi, cititorii, să fim mai buni cu cei din jur, mai iubitori, mai harnici, mai înțelepți, să ne trăim viața din plin, fără a face rău celorlalți și să ne ascultăm inima. Însuși autorul spune despre ea: „O carte bună prezintă realitatea ca pe o poveste, iar povestea – ca pe o realitate”.

În toată lumea există nenumărate povești mirifice, cu întâmplări și snoave nemaipomenite, cu sfaturi și idei de toată frumusețea. Citindu-le, devii mai fericit, mai optimist, mai pregătit să treci cu bine dincolo de imposibil. Parte din ele le-am inclus în paginile acestei cărți. Pe unele le-am ajustat. Pe altele le-am îmbrăcat în haine noi. Ici – colo, am dat frâu liber fanteziei. Prin toate însă, ca un fir al Ariadnei, am lăsat sp curgă nestăvilita înțelepciune populară. E cartea sentimentelor și aspirațiilor pe care le trăim ca pe un basm zi de zi”, scrie Aurelian silvestru în Prefața cărții „Povești pentru adulți”.

 

Silvestru, Aurelian. A doua şansă/ Aurelian Silvestru. –Chişinău: Prut , 2011. – 58 p.

1-max-720„Se spune că odată, demult, un potop a pustiit un continent întreg. Puţinii supraveţuitori s-au strâns la un loc şi au prins a-şi plânge de mila. Erau singuri. Singuri în tot Universul…” – Aurelian Silvestru

„Aurelian Silvestru este un scriitor fericit datorită cărţilor sale pentru copii, care pot fi citite şi de maturi, şi datorită cărţilor sale pentru maturi, care pot fi citite si de cei mici. – Scriitorul Ianoş Ţurcanu.

„A doua şansă” este o carte pentru suflet, remarcă autorul cărţii. Cartea include povestiri şi parabole pentru copii cu un pronunţat mesaj educaţional şi moral-spiritual.

 

La mulți ani, domnule Aurelian Silvestru! Toți împliniți și plini de toate, inclusiv de cărți din partea bibliotecii A. Donici!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.