Ziua internațională a animalelor


Nivelul de civilizație a unei națiuni este dat de atitudinea față de animale – Mahatma Gandhi

Ziua Mondială a Animalelor este o zi internaţională de acţiune pentru drepturile animalelor şi bunăstarea lor, sărbătorită în fiecare an pe 4 octombrie. Rostul ei este de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice. În prezent, Ziua internaţională a animalelor este marcată în majoritatea ţărilor din lume, fiind un bun prilej de unitate a organizaţiilor dedicate bunăstării animalelor şi protecţiei mediului înconjurător.

Cozari, Tudor. Pasările. Enciclopedie ilustrată./ Tudor Cozari. –Chișinău: Arc, 2018. -228p.

„Păsările. Enciclopedie ilustrată” este o lucrare, la care s-a lucrat mai mult de 7 ani de zile și au fost acumulate 229 de specii descris într-un mod inedit.

pasarile-enciclopedie-ilustrata-tudor-cozari-50555-1000x1000

Enciclopedia prezintă, într-o manieră inedită, 229 de specii de păsări din Republica Moldova și din România. Cele peste 1 500 de imagini color ilustrează, pas cu pas, principalele particularități legate de aspectul și modul de viață al fiecărei specii. Pentru ca cititorul să poată examina și recunoaște mai ușor speciile de păsări, ilustrațiile sunt însoțite de note explicative. A fost realizat un volum de lucru titanic, speciile care sunt prezentate în imagini color și informații ample despre fiecare specie, aceasta oferind posibilitate cititorului să-și aprofundeze cunoștințele în acest domeniu. Este o carte monumentală, și asta pentru că ilustrațiile sunt realizate de însuși autor, are o descriere impecabilă și mai ales, pentru caracterul ei nu doar cognitiv, dar și ca lucrare de referință pentru a vedea cum se modifică ornitofauna noastră pe parcursul a sute de ani.

„Bănuiesc că păsările sunt pentru noi, mai întâi de toate, un simbol al năzuințelor noastre de a ne vedea liberi, de a ne lansa în zbor cu gândul și imaginația și de a ajunge până în slăvile cerului – după orizont, peste zări, – acolo unde deja ne vedem mari, puternici, împliniți”
Întrebat ce ar trebui să facem ca să nu dispară speciile de păsări, prof. Cozari a răspuns: „În primul rând, trebuie să le îndrăgim, dragostea și pasiunea apar atunci când le cunoaștem, la început trebuie să le cunoaștem, cunoscându-le le îndrăgim și avem pasiune”.  
Cozari, Tudor. Atlasul zoologic. / Tudor Cozari. –Chișinău: Vox, 1998. -334p.

00003_2_16Atlasul zoologic prezintă animalele din punctul de vedere al diversităţii şi ecologiei lor în condiţiile habitatelor naturale şi artificiale din ţara noastră. Atlasul este structurat în două compartimente: Diversitate şi Ecologie şi include peste 600 de specii de animale reprezentate în peste 1300 de imagini color, realizate în diverse zone biogeografice. Este primul Atlas zoologic ilustrat cu fotografii originale. Pentru căutarea operativă a oricăruia dintre animalele nevertebrate şi vertebrate prezentate în carte, se propune un index al speciilor în limbile latină şi română.

Animalele. Enciclopedia ilustrată a copiilor. –Chișinău: Prut, 2012. -64p.

570076

Volumul Animalele conține peste 200 de ilustrații și informații despre insecte, pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere.  Subiectele, ordonate tematic, sunt explicate într-un limbaj accesibil, fiind însoţite de ilustraţii superbe şi legende. Volumele includ un glosar sau o scurtă cronologie a evenimentelor si un indice de materii.

Parker, Steve. Enciclopedie Vizuala. Mamiferele. / Steve Parker –Chișinău: Litera Internațional, 2004. -64p.

O enciclopedie spectaculoasă, unică în felul ei, despre lumea fascinantă a mamiferelor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

300x300Enciclopedia consacrată mamiferelor conține toate informațiile pe care un copil trebuie să le știe despre mamifere. Ba chiar îl poate ajuta și pe adult să-și completeze cunoștințele, pentru că azi cei mici ne-o cam iau înainte dacă nu ne grăbim să ținem pasul. Care e evoluția mamiferelor, cum se împart, cum nasc, cum se hrănesc, cum se joacă puii lor, cum cresc, ce fel de cuiburi sau ce fel de adăposturi subterane – sunt câteva dintre temele capitolelor traduse de Victoria Dimitriu. Faptul că, din punct de vedere grafic, enciclopedia arată ireproșabil, informația fiind susținută de fotografii (multe cu pisici!), tabele, scheme etc., e un atu în plus ca să fie parcursă cu încântare. Puteţi descoperi: ce mamifere seamănă astăzi cu animalele erei glaciare, de ce unele mamifere au spini în loc de blană, la ce le servesc mamiferelor mustăţile, de ce are cangurul buzunar şi încă atâtea altele…

Colecție vândută în peste 60 de milioane de exemplare!

Vă oferim o enciclopedie bine documentată, cu imagini color ale mamiferelor, conținând o mulţime de amănunte privind comportamentul şi anatomia lor.

Carney, Elizabeth. Totul despre felinele mari. / Elizabeth Carney –Chișinău: National Geographic Kids, 2016. -63p.

1033278Caută pradă prin savane, prin junglă și în munți! Pornește la vânătoare alături de lei, tigri și gheparzi! Află informații despre viaţa și habitatele felinelor. Observă diferențele dintre felinele domestice și cele sălbatice, apoi testează-ţi cunoștințele! Ai știut tot? Perfect! Acum ești expert în domeniul felinelor mari!

Spears, James. Totul despre animalele de companie./ James Spears –Chișinău: National Geographic Kids, 2016. -64p. 

1162259Descoperă o mulțime de informații, fotografii și jocuri cu animale simpatice! Joaca-te cu un porcușor de Guineea, distrează-te alături de cățeluși și află totul despre animalele de companie! Cum au început oamenii să crească animale de companie? Cum comunică animalele și cum se joacă? Fă cunoștință cu animale de companie dintre cele mai diverse, de la papagali la cățeluși, de la pisicuțe la țestoase și pești! Răspunde la întrebările de la final și află ce animal de companie ţi se potrivește. Apoi testează-ţi cunoștințele! Ai știut totul? Super! Acum ești pregătit sa ai propriul animăluţ de companie!

Ce știm despre animale. Prima mea carte. –Chișinău: ARC, 2015. -50p.

Ce știm despre animale este o enciclopedie bogat ilustrată care îi va ajuta pe copii să afle secretele și curiozitățile lumii animale. O călătorie distractivă pentru a descoperi noi specii de animale și mediile pe care le populează!
ce-stim-despre-animale-7-12-ani-editura-arc-1Codrii și pădurile
În codri și păduri își găsesc adăpost animale mici, cum sunt pasările și rozătoarele, dar și animale de prada mari și periculoase, cum sunt ursii și lupii.
De ce broaștele-țestoase au carapace?
Cochilia broaștei-țestoase are o funcție protectoare. Partea superioară se numește CARAPACE, în timp ce partea inferioară, PLASTRON. Carapacea este mai dura la broaștele-țestoase de uscat. Broaștele-țestoase de apa au carapacea mai moale, pentru a se ascunde mai bine în nisipul de pe fundul apei.
Știai că…

Koala mănâncă numai frunze și lăstari de eucalipt, care nu le oferă prea multă energie, aşa ca își petrec cea mai mare parte din timp dormind, pentru a-și economisi forțele.

Mila pentru animale este in mod esențial legată de bunătatea caracterului. Oricine e crud cu ele, nu poate fi bun față de oameni – Arthur Schopenhauer

Câini sau pisici, mari sau mici, de rasă sau nu, primiți-i în viața voastră și vă vor aduce numai bucurie. Pentru clipele grele sau triste, pentru momentele de fericire, nu există companion mai bun decât un animăluț care îți vorbește din priviri, te acceptă cu bune și rele și e mereu acolo pentru tine. Revenim la cuvintele lui Mark Twain, spunând că:Cine nu a iubit animalele, înseamnă că a trăit degeaba.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.