Biserica Romano-Catolice (1840)


  -180 de ani de la înălțarea Bisericii Romano-Catolice (1840)
     BISERICA ROMANO-CATOLICĂ PROVIDENȚA DIVINĂ. A fost înălţată între anii 1840-1843 din mijloacele adunate de enoriași şi din banii (20000 ruble rusești) oferiți de către țarul Nikolai I. Construcțiile, realizate de Ilia Novikov, s-au desfăşurat sub stricta supraveghere a arhitectului principal al orașului L.Zauskevici. 
  Imagini pentru BISERICA ROMANO-CATOLICĂ PROVIDENȚA DIVINĂ  Imobilul, dreptunghiular în plan cu o absidă semicirculară cu faţada flancată de două turnuri-clopotnițe. Pereții, străbătuți de ferestre înalte în arc, sunt în partea din interior încadrați într-o galerie de icoane. Interiorul, nerestabilit în întregime de pe urma devastărilor comuniste, corespunde stilului ionic, fiind împodobit cu 2 șiruri de coloane şi statui lucrate în ghips vopsit; altarul este confecționat din marmură albă. Deasupra uşii de la intrare, înrămată între două tabernacole, se află corul şi orga. Primele slujbe au fost oficiate de către preotul Ignațiu Selvestrovici.
     De la inaugurare până la 1848 parohia a aparținut de Dieceza de Kameneţ-Podolski, până la 1918 —- de cea de Tiraspol, iar mai apoi de Dieceza de Iaşi. În anul 1939 curtea din preajmă, de dimensiuni mult mai mari decât în prezent (120 ari), adăpostea clădirea bisericii, casa parohială, școala, terenul de sport, grădina ş.a. In 1963 autoritățile locale, interzicând „activitatea religioasă pe teritoriul Moldovei”, au distrus casa parohială şi anumite construcții auxiliare (proprietatea parohiei), clădirea bisericii fiind transmisă spre
folosință Ministerului Culturii al R.S.S.M. Abia la sfârșitul anilor ’80 comunitatea catolică de la Chişinău, constituită din peste 1200 credincioși (polonezi, ruşi, germani, români), a izbutit să-şi recapete edificiul în care se susține o perseverentă activitate confesională.
     Biserica Romano-Catolică este nu numai denominația creștină, ci şi confesiunea cu cei mai mulţi aderenţi din lume. Este cea mai timpurie Biserică Creştină alături de Biserica Ortodoxă şi se consideră urmașă de drept a Bisericii Apostolice, formată din apostolii lui Isus Cristos.

Sursa: Chișinău: Enciclopedie. -Chișinău: Editura Museum, 1997. -p. 83

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.