Gheorghe Calamanciuc, dintre cei mai semnificativi dramaturgi din Republica Moldova„Fremătător de lumini, curat ca un înger,
Mi-e cuvântul ce-mi iese din inimă,sincer.”
– Gheorghe Calamanciuc

20001097_big1581093070Dramaturgul, poetul, prozatorul, publicistul Gheorghe Calamanciuc s-a născut la 7 februarie anul 1945 în satul Mihoreni, ţinutul Herţa, reg. Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „A. Russo” din Bălţi (1964-1970). Pe parcursul anilor, a exercitat diverse funcţii: colaborator literar, redactor adjunct la ziarul „Patria”, Făleşti; director al şcolii medii Călineşti, Făleşti; lector la Universitatea Pedagogică de Stat „A. Russo”; redactor literar la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Bălţi.

Debutează în presă cu două poeme în anul 1969. Publică cronici de teatru, recenzii, fragmente de piese, povestiri pentru copii, cicluri de versuri, articole publicistice în publicațiile: „Literatura şi arta”, „Viaţa Basarabiei”, „Contrafort”, „Semn”, „Sud-Est cultural”, „Teatrul azi”, „Teatrul Românesc”, „Cronica”, „Dunărea de Jos”.
S-a făcut cunoscut mai ales ca dramaturg. Unele piese ale sale sunt jucate pe scenele mai multor teatre din Republica Moldova şi din România, fiind premiate la concursurile republicane de dramaturgie: Casa umbrelor, Baladă neterminată, Ultima noapte de mileniu cu un copil îmbătrânit, Împăratul îmbrobodit, Ispita înecului, Câini cu colaci în coadă, Păziţi soarele, Ultimul urmaş al lui Ştefan-Vodă, Ştrengărel şi Motănel.
Publică atât proză pentru copii: Deea – Fecioara din lacrima cerbului (1998), Vise cu brânduşe (2006), Vise cu Dumnezeu (2013), cât şi pentru adulţi: Să-ţi fie dor de tine (2009), trilogia: Donjuan de mucava (2011), Donjuan, în derivă (2012), Donjuan, proscrisul (2013).

Este un poet al sentimentelor umane, care deplânge destinul vitreg al românilor înstrăinaţi din Bucovina, ţinutul Herţei, de unde-şi trage rădăcinile.

Printre volumele de poezie publicate se numără: Poemele repaosului (2001), Toamnele lui Adam (2004), Paradisuri ironice (2010), Singur, în 50 de poeme (2010), Târziu, în 50 de poeme (2011), Alunecarea din vis (2012) ş.a.
Unele dintre cărţile sale i-au adus premii importante, inclusiv: Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2008, pentru cartea Salvați capra lui Creangă!; 2012, pentru romanul Donjuan, în derivă), Premiul pentru roman în cadrul Salonului Internaţional de Carte (2012, pentru Donjuan, în derivă), Premiul „Danaster” pentru proză al Fundaţiei Culturale „Eco Art” din Iaşi (2013, pentru cartea Vise cu Dumnezeu) şi Premiul Bibliotecii
Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (2014, pentru cartea Teatru pentru copii) în cadrul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret.
Este Membru al Uniunii Sriitorilor din Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al Uniunii Oamenilor de Teatru din Moldova (UNITEM).

Poetul Gheorghe Calamanciuc găseşte amănunte şi detalii vii, impresionante, memorabile, care înalţă obsesia personală la nivelul unei stări de suflet şi de conştiinţă generale, fără vreo condiţie sau raportare la vârstă, tip uman…
– Ion Ciocanu

Calamanciuc, Gheorghe. Donjuan în derivă: roman / Gheorghe Calamanciuc. Tipografia Centrală, Chișinău, 2014. -300p.

e7014d0fe796c9ede59524d3cf6b65dfAmintiri, amintiri… Explic pentru acei care n-au ştiut de (sau n-au dorit să-mi citească – e şi mai simplu!) primul meu roman (Donjuan de mucava), în care-mi feştelesc moralul. Mi l-am feştelit, pentru că aşa a insistat autorul – depăşitul! – s-o fac. Că-mi schiţase tiparul din timp! Ehei, nu m-am zămislit eu orbeşte după tiparul lui – peste câteva pagini, cititorul să scuipe şi să mă trimită la origini? Cu toate scornirile lui mirosind urât a fals? Eu, naratorul, sunt, într-un fel, şi autor, dar nu în măsura în care
el mă concepe şi mă vrea.

Calamanciuc, Gheorghe. Donjuan, proscrisul: roman / Gheorghe Calamanciuc. Tipo Moldova, Iași, 2013. -406p.

unnamed (1)Acum vă fac un anunţ care nu urmăreşte să vă şocheze, dar care merită cu tot dinadinsul să fie reţinut: şi cu romanul Donjuan, proscrisul ce încheie trilogia despre care vorbeam, Gheorghe Calamanciuc sfidează, şi o face fără sforăituri teribiliste de deschizător de drumuri, tiparele tradiţionale – cuminţi, „tămăduitoare” de suferinţe, în care noi, românii, ne complacem de secole, zic, tipare adormitoare ca discurs epic, care nu mai interesează, nu mai mişcă pe nimeni într-o lume care vrea să fie înţeleasă, acceptată mai altfel.

 

Calamanciuc, Gheorghe. Teatru pentru copii : Piese, dramatizări / Gheorghe Calamanciuc. Tipo Moldova, Iași, 2013. -274p.

53bfff309fa7d3883beba24b0b6b3945Gheorghe Calamanciuc este astăzi unul dintre cei mai semnificativi dramaturgi din Republica Moldova. Dramele sale aduc un suflu nou necesar în dramaturgia actuală din Moldova, prin tentativa de sincronizare europeană. Textele lui Gheorghe Calamanciuc creează, un joc de oglinzi foarte expresiv care ia naştere în procesul scrisului, între autor şi personajele sale.
– Mircea Ghiţulescu

 

Calamanciuc, Gheorghe. Poeme de citit bătrânețea / Gheorghe Calamanciuc. c, Chișinău, 2016. -172p.

citiţi-mi bătrâneţea
unnamedÎn venele mele smiorcăiește târziul.
Toamnele mi-s tot mai dragi, ca rachiul.
Anii nu-i mai număr, ci orele.
Frunzele moarte mi-s dragi, ca florile.
Mă-nfricoșează de la un timp ninsoarea.
Peste gânduri îmi fulguie înstrăinarea.
Din zorii ceţoşi şi pân΄alunec în noapte,
Cerşesc porţii duble de singurătate.
Tandrul chemărilor iubitei
mă-nspăimântă.
Și floarea-i din surâs mi-e mai puțin sfântă.
Las amintirile să-mi curgă în creier,
Precum dulcele cântului de greier.
Ca Flămânzilă, mă îndop cu tristețe.
Asta să însemne, oameni buni, bătrânețe?
De-i aşa, citiţi-mi-o. Citiţi-o sănătoşi.
Miroase-a Dumnezeu cu ochi blânzi, lăcrămoşi.

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă! Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.