Recenzie: Julie din neamul lupilor


Imagini pentru Julie din neamul lupilorbc1Julie din neamul lupilor, este o carte pentru copii scrisă de Jean Craighead George în anul 1972 și inclusă în lista concursului BĂTĂLIA CĂRȚILOR pentru anul 2020. Eroina principală a acestei povestiri este o fată din neamul eschimoșilor. După moartea mamei sale, este crescută de tatăl ei Capugen. Sub îngrijirea lui, Julie devine o fată inteligentă preocupată de Tundra Arctică. Odată tatăl plecat la vanatoare de foci, nu s-a mai întors, fiind declarat mort. Viața lui Julie se schimbă radical, mai întîi ajunge în casa mătușii sale, în care se simțea ca un oaspete nedorit, din acest motiv la vârsta de 13 ani acceptă o căsătorie cu un bărbat pe nume Daniel, ce suferea de dereglari mintale. Acesta era agresiv și violent. În urma unui incident de natură sexuală, Julie fuge de acasă luînd cu ea ceva merinde, ace de cusut și cîteva blănuri. Julie speră să ajungă la prietena ei din California, dar se rătăcește în sălbăticia arctică și se vede nevoită să supraviețuiască singură. Descurcăreață și curajoasă își construiește adăpost și se alimentează cu plante. După ce întîlnește o haită de lupi, studiindu-i, găsește o metodă de a comunica cu aceștia și în timp ajunge să-i considere familia ei. Căpetenia haitei vâna. Vânatul era împărțit la toți membrii familiei, Julie pregătea bucate din vânat, totul era bine, pînă când, căpetenia haitei a fost împușcat de vânători. Atunci fata se despărți de haită considerând că e spre binele lor. Mergînd mii de km, găsește un loc numai bun pentru adăpost, își construiește un iglu mare, încăpător, împodobit cu blănuri, instalând pretutindeni capcane, vânează păsări, animale, gătește, coase, cîntă, dansează. Julie este satisfăcută de viață, până când găzduiește pe o noapte o familie de eschimosi care vânau prin acel ținut sălbatic. Din discuțiile lor, a înțeles că tatăl ei Capugen, vestitul vanator de foci și balene, trăiește, este bogat, recăsătorit și locuiește în satul Kangic, o așezare eschimosă veche. După plecarea musafirilor, Julie strânge lucrurile în grabă și pornește în căutarea tatălui. Găsindu-l, fata iartă trădarea tatălui și rămâne să locuiască lîngă el.

 Recomandăm această carte în special adolescenților și maturilor, deoarece relevă anumite aspecte existențiale, ne învață să găsim soluții în diferite situații de criză. Iar prietenia poate fi mai puternică și mai sinceră, dintre om și animal, decît dintre om și om.  În cazul dat, noi înțelegem devotamentul lupilor, care i-au păstrat viața eroinei.

bc4

Nu uitați că vă puteți înscrie la concursul “Bătălia Cărților 2020”.

La finală participă cei care au citit toate cărțile din concurs și au completat fișele de lectură pentru fiecare carte citită.

Vă așteptăm cu drag la biblioteca ”Alexandru Donici” .
Vă dorim lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.