Enciclopedii pentru elevi


Ball, Johnny. Misterele matematicii/ Johnny Ball: București: Litera, 2016. -96 p. 

1-max-720Numerele te PLICTISESC?  Mai GÂNDEȘTE-TE!
Dacă nu știai că până în jurul anilor 600 cifra zero nu a existat, că te poți folosi de numărul 1089 pentru a citi gândurile oamenilor, sunt doar câteva curiozități pe care le poți afla, „alegând” această carte.

O călătorie fascinantă către infinit și dincolo de el, plină de informații incredibile, în care ți se dezvăluie labirinturile științei, făcându-te mai isteț decât un calculator. Niciodată matematica nu a fost mai distractivă!

Johnny Ball a conceput si a prezentat mai mult de 20 de serii de emisiuni televizate pentru copii, dedicate matematicii si stiintei, printre care si show-ul BBC Think of a Number. Nimeni nu este mai priceput decat el sa faca matematica nu doar usoara, ci si amuzanta si captivanta.

Fragment:
Matematica nu inseamna doar numere – ea este cu mult mai bogata. Vechii greci nu se pricepeau prea tare la numere, dar erau formidabili la matematica pentru ca intelegeau formele. Ei foloseau linii si unghiuri pentru a obtine forme geometrice care ii ajutau sa inteleaga lumea.
Grecii au inventat geometria – matematica formelor si spatiului. Geometria este o ramura a matematicii care ne ajuta sa cream si sa proiectam orice, de la pix la avioane. Asadar, indiferent daca esti artist sau om de stiinta, geometria din acest capitol te va ajuta sa-ti pastrezi forma matematica. 

Winston, Robert. Misterele chimiei/ Robert Winston: București: Litera, 2016. -96 p. 

999289• Ce are de-a face O UNGHIE cu SÂNGELE TĂU?
• De ce un BALON umplut cu aerul pe care il respiri SE SCUFUNDA, dar unul umplut cu heliu PLUTEȘTE?

Aceasta carte transformă Știința într-un subiect plin de minunății. Poți explora incredibila lume de azi, de la elementele din compoziția stelelor la cele din cerneală din această pagină, descoperind modul în care se combină pentru a alcătui lucrurile care te înconjoară și chiar propriul tău corp.

Om de știință, autor, doctor și prezentator TV, Robert Winston este profesor la Imperial College din Londra.

Fragment:
Ești o stea! Crede-mă, chiar ești praf de stele… sau cel puțin ai fost odată. Toate elementele vin din spațiu și, cum toți suntem făcuți din elemente, putem spune că:
a) provenim din spațiu
b) suntem stele.
Și nu suntem singurii. La fel sunt și câinii, pisicile, podurile, munții și, de fapt, plantele, apa, aerul…  totul provine din spațiu.

Winston, Robert. Misterele corpului uman/ Robert Winston: București: Litera, 2016. -96 p. 

999291

• Știai că AMPRENTELE tale, ca și VOCEA și GÂNDURILE, sunt unice?
• Cum funcționează CREIERUL uman?
• Te-ai întrebat vreodată ce tip de PERSONALITATE ai?
• Ești cu adevărat uluitor, dar ce anume te face să fii TU?

O călătorie plină de informații fascinante, în explorarea trupului și a minții tale, ca să descoperi, în texte și imagini sugestive, de ce fiecare dintre noi este o persoană unica și irepetabilă.

Fragment:
Corpul tău este o mașinărie deosebit de complicată, alcătuită din 5 miliarde de miliarde de miliarde de atomi. De cel puțin 4 000 de ani încoace, oamenii tot încearcă să înțeleagă cum funcționează organismul uman, dar au rămas încă multe mistere — de exemplu, cum funcționează creierul nostru și de ce sughițăm.
Știm totuși, cu siguranță, din ce suntem făcuți: doar apă, carbon și o mână de elemente chimice simple, pe care le găsești pretutindeni în jurul tîu. De fapt, toți atomii de care ai nevoie ca sa alcatuiesti un corp uman i-ai putea scoate chiar din gradina ta.

Richard, Hammond. Misterele fizicii/ Hammond Richard: București: Litera, 2016. -96 p. 

999290

• Afla ce anume face LUMEA atat de complexa.
• Ce se gaseste in interiorul unui ATOM?
• De ce isi schimba culoarea BALOANELE DE SAPUN cand sufli peste ele?

Avandu-i ca mentori pe Arhimede si Galileo, pe Newton si Einstein, faci o calatorie cu viteza luminii prin timp si spatiu, descoperind cum si din ce au aparut universul, viata, lucrurile din jurul tau. 

Richard Hammond indrageste masinile si stiinta si este un foarte cunoscut prezentator de emisiuni TV pe subiecte foarte diverse, cum ar fi animalele si vremea. Emisiunile sale Top Gear si Brainiac s-au bucurat de un succes remarcabil.

Fizica face parte din viata de zi cu zi si iti vorbeste despre toate, tu insuti putand realiza acasa experimente fascinante.

Fragment:
Acum 500 de ani, modul de a gandi al europenilor a cunoscut o schimbare uimitoare. La fel ca in Grecia antica, ei au inceput sa puna semnul intrebarii ideile lor religioase si superstitiile despre lume. Mai mult, au facut experimente pentru a-si verifica teoriile. Acesta a fost inceputul stiintei, iar lumea nu avea sa mai fie la fel.

Lectura placuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.