Revenirea căpitanului Nemo- Insula misterioasă


-carte jubiliară 
– 145 de ani de la publicare

Dincolo de toti maestri din lume, nevoia este cel mai bun profesor.
Insula misterioasa
 Félix_Nadar_1820-1910_portraits_Jules_Verne

Jules Gabriel Verne s-a născut în anul 1828, în Franța, la Nates. În adolescență, având gustul aventurii, a plecat de acasă, pentru a fi asistent camerist pe o navă comercială, dar a fost prins și trimis înapoi la părinții săi. În 1848, Jules a fost îndemnat să studieze Dreptul la Paris, ceea ce nu era însă pe gustul său. Aflându-se acolo mai scria scene dramatice, pentru care a făcut o adevărată pasiune. Tânărul Verne a reușit totuși să obțină un venit din vânzărea povestirilor sale. După ce a petrecut multe ore în bibliotecile din Paris, studiind geologia, ingineria și astronomia, Jules Verne a publicat primul său roman “Cinci săptămâni în balon”,  precedat de alte scrieri de mai mică întindere, dar de o reală importanță atât din punct de vedere literar. Au urmat  apoi alte romane care au devenit în scurt timp foarte cunoscute, aducându-i faimă, dar și bogăție, ceea ce i-a permis, în 1876, să cumpere un iaht, cu care a navigat în jurul Europei și a călătorit foarte mult în țara sa. Scrierile lui Jules Verne și-au câștigat valoarea datorită îmbinării elementelor specifice operei literare – personaje, întâmplări, descrieri etc., cu informații cu caracter documentar, multe dintre ele unice și care au contribuit în mod evident la progresul civilizației.


Verne, Jules. Insula misterioasă/ Jules Verne: Bucureşti : Regis, s. a., – 478 p.
insula-misterioasa_1_fullsize

Insula misterioasă este un roman de Jules Verne, reprezentând o continuare a cărților Douăzeci de mii de leghe sub mări (în care apare căpitanul Nemo) și Copiii căpitanului Grant (în care apare Ayrton). Opera a fost publicată pentru prima dată în foileton în Magasin d’Éducation et de Récréation între 1 ianuarie 1874 și 15 decembrie 1875, apoi în volum pe 22 noiembrie 1875.

În 1865, în timpul războiului de secesiune, cinci oameni au plecat îmbarcaţi într-un balon, din Richmond, capitala Virginiei, care era atunci asediata de sudişti.
Împins de o furtună, balonul eşuează într-o insulă pustie, „insula misterioasă”, unde, graţie curajului, a ingeniozităţii şi a muncii lor, vor trăi timp de patru ani.

„Dorinţa de a face ceva care să dureze mai mult decât viaţa lui este motivul superiorităţii omului faţă de toate celelalte vieţuitoare. Aceasta i-a construit imperiul, şi aceasta i-l justifică, pe toată faţa pământului.”
aa2471fc26306c3bd72b44e89aa1c730


Vor descoperi într-o insulă vecină „un sălbatic”, abandonat acolo de doisprezece ani. Liniştea le va fi tulburată de sosirea unei bande de piraţi.
În sfârşit, vor face cunoştinţă cu misteriosul căpitan Nemo.
Insula misterioasă reprezintă rodul cuprinzătoarei experienţe de romancier a autorului care îşi exprimă în paginile acestei lucrări concepţia sa despre cultură şi despre viaţă. Acest tărâm, cu o înfăţişare sălbatică şi ciudată se schimbă prin munca celor ce îl cuceresc, de fapt. Eroii romanului sunt inteligente vii, care „nu cred in întâmplări norocoase, cum nu cred nici în lucruri „misterioase”.

Insula misterioasa este un roman care a fascinat generaţii de tineri şi trebuie citită şi de cei din epoca noastră. 

Vă aşteptăm la Biblioteca Alexandru Donici să lecturaţi acest roman!


Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Insula_misterioas%C4%83|
https://ro.wikipedia.org/wiki/Jules_Verne

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.