Hai să citim! – „Fata care a băut luna”


Fata care a băut luna – Kelly Barnhill
Bătălia Cărților 2020, categoria copii

Kelly Barnhill este o scriitoare americană care a avut diverse meserii de-a lungul timpului: profesoară, chelneriţă, secretară, pădurar.

4956341După ce a născut cel de-al doilea copil, a început să scrie povestiri, romane şi a primit burse de creaţie de la Jerome Foundation şi de la Minnesota State Arts Board. În 2016 povestirea The Unlicensed Magician a câştigat World Fantasy Award, iar în anul următor Fata care a băut luna a primit Medalia Newbery.

În prezent locuieşte cu soţul şi cu cei trei copii în Minneapolis, iar în timpul liber îi place să facă muncă de voluntariat, să alerge, să meargă cu cortul şi să se ocupe de grădină.

Barnhill, Kelly. Fata care a băut luna / Kelly Barnhill. – București: Arthur, 2018. -360 p

Kelly Barnhill, premiată cu Medalia Newbery în 2017, scrie o poveste atât pentru copii, cât și pentru oameni mari. Dualitatea, binele și răul, contrastele puternice între urât și frumos, iubirea, sunt fundamentele lumii create de Kelly.

Deși ne este prezentată ca fiind o lume fantastică, în care se împletesc detalii magice la tot pasul, se aseamănă izbitor de mult în unele aspecte cu realitatea în care trăim. 

„Imposibil de lăsat din mână! Fata care a băut luna e la fel de captivantă și de complexă ca Peter Pan și Vrăjitorul din Oz.“

The New York Times Book Review

fata-care-a-baut-luna_1_fullsizeAcțiunea începe în Protectorat, un oraș trist, plină de spaimă și de frici, unde soarele apare pentru câteva ore și în care, an de an, un bebeluș este sacrificat pentru a o îmbuna pe Vrăjitoare – pe nume Xan, care salva copiii lăsați în Pădure și îi ducea în Orașele Libere. Pe drum, Xan îngrijea copiii, dându-le să bea lumina stelelor.

Dar o dată, o singură dată, Xan și-a dat seama că a hrănit un prunc cu lumina lunii. Această licoare i-a oferit copilului puteri magice, puteri pe care, din cauza vârstei fragede, nu le putea stăpâni. Luna, cum o chema pe această fetiță, va deveni mai târziu personajul principal al cărții: o fire iscusită, veselă, jucăușă și plină de magie.

Pentru a o proteja, Xan o păstrează pe Luna în loc să o ducă într-un oraș liber al copiilor stelari. Pe drum, pe parcursul a 48 de capitole, cele două au parte de tot felul de peripeții și aventuri. 

O parte a lumii în care s-a născut Luna, este plină de minciuni, de manipulare, de înșelătorie, de restricții, de prizonieri, de oameni adormiți, dar mai există și o lume a oamenilor liberi, a copiilor stelari, a frumuseții, a vieții, a iubirii, iar Luna este speranța pentru aceia care au nevoie de salvare.

Header_1382615_16.9

„Fata care a băut luna” va reuși să te atragă în lumea ei fantastică și să te “plimbe” prin Protectoratul cel monoton, prin Pădurea cea periculoasă – unde locuiește Vrăjitoarea – și prin Orașele Libere, pline de copii stelari.

Este o carte interesantă, care se remarcă prin vocabularul folosit, imaginația scriitoarei și modul în care se transmit emoțiile în această carte, făcând-o greu de lăsat din mână, plus la toate ea se remarcă dintre miile de cărți de aventuri – fantasy – scrise în acest fel.

Unul din mesajele acestei cărți este că va exista mereu speranță în lume, speranță pentru mai bine.

Dragi utilizatori vă așteptăm cu drag la biblioteca ”Alexandru Donici” pentru a împrumuta această carte minunată de la concursul de lectură ”Bătălia cărților”! 

Nu uitați că vă puteți înscrie la concursul “Bătălia Cărților 2020”. Pot participa toți cei care au citit toate cărțile din concurs și au completat fișele de lectură pentru fiecare carte citită.

Verifică disponibilitatea: Fata care a băut luna – https://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=337128

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.