Familia – veriga societății


Scurt istoric

Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. 1994 a fost declarat An Internațional al Familiei, iar începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă. 

Lecturi în familie

Familia este punctul de reper al oricărei persoane, centrul universului său interior. Ea constituie unitatea fundamentală a societăţii, spaţiul favorabil pentru  relevarea sistemului de valori nationale şi general-umane. 

Fiecare părinte îşi doreşte un copil educat, deştept, intelegent, afirmat şi apreciat. Una dintre căile de realizare a acestor obiective este lectura, revigorarea lecturii de familie. Lectura cărţilor trebuie să constituie o activitate cotidiană fundamentală, deoarece contribuie la îmbogăţirea vieţii fiecăruia dintre noi.

Cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a sublinia importanţa familiei, BM „B.P. Hasdeu” vine cu o agendă a evenimentului. Activitățile propuse către Ziua Familiei au rolul de a facilita actul de comunicare în familie; a promova lectura de plăcere în mediul familial; a contribui la dezvoltarea cooperării în echipa familiei; a releva rolul abordării empatice relativ la carte şi familie. 

BM „B.P. Hasdeu” este instituția care dezvoltă comunități inteligente prin carte și lectură.

Cu ocazia Ziua internațională a Familiei vă recomandăm să lecturați cărți despre familie, romane în care apar povestite viețile mai multor generații ale aceleași familii. Și pentru că sărbătorile sunt despre familie și despre relațiile puternice de sânge, vă recomandăm să lecturați în această perioadă o saga de familie.

Noi venim cu propunerile, voi faceți alegerea!

37 Cuznetov tratatCuznețov, Larisa. Tratat de educație pentru familie. Pedagogia familiei / Larisa Cuznețov. -Chiținău: CEP USM, 2008. – 624 p

”… Părinții care au primit ei înșiși o educație sunt deja niște modele după care se îndreaptă copiii. Dar  pentru a-i face pe aceștia mai buni este necesar să facem din pedagogie un studiu, astfel nu este nimic de sperat de la dînsa, iar educația este încredințată unor oameni cu pregătirea rea… ”

Immanuel Kant

Familia ca valoare, fenomen antropologic, instituție socială evocă ideea unui spațiu uman important. Primul volum Fundamente teoretice și metodologia ale educației pentru familie conține analiza abordărilor filosofice, pedagogice și antropologice privind educația pentru familie, redefinirea cocnceptelor familie, educație și definirea conceptelor educașie pentru familie, etc.

Volumul al doilea Pedagogia familiei redă familia în secțiune sociopsihopedagogică, aspectele creării optimului familial în corelație cu autocunoașterea și autoeducația. 

 

proprietarul-forsyte-saga-vol-i_1_fullsizeGalsworthy, John. Forsyte Saga / John Galsworthy.- București: Mondero, 2003. – 267 p.

Saga Forsyte, publicată pentru prima dată sub acest titlu în 1922, este o serie de trei romane și două interludii publicate între 1906 și 1921 de către autorul englez John Galsworthy, premiat cu premiul Nobel. Cronizează vicisitudinile membrilor de frunte ai unei familii engleze mari, de clasă superioară, similară cu familia lui Galsworthy. Doar câteva generații scoase de la strămoșii lor fermieri, membrii familiei sunt conștienți de statutul lor de „bani noi”. Personajul principal, Soames Forsyte, se vede ca un „om al proprietății” în virtutea capacității sale de a acumula posesiuni materiale – dar acest lucru nu reușește să-i aducă plăcere. Secțiuni separate ale saga, precum și povestea lungă în întregime au fost adaptate pentru cinema și televiziune. The Man of Property, prima carte, a fost adaptată în 1949 de Hollywood ca That Forsyte Woman, cu Errol Flynn, Greer Garson, Walter Pidgeon și Robert Young. BBC a produs un serial popular în 26 de părți în 1967, care a dramatizat o trilogie ulterioară cu privire la Forsytes, intitulată A Modern Comedy. În 2002, Granada Television a produs două seriale pentru rețeaua ITV intitulată The Forsyte Saga și The Forsyte Saga: To Let, iar cele două serii Granada și-au făcut spectacolele în SUA ca parte a Masterpiece Theatre. În 2003, The Forsyte Saga a fost listată pe poziția 123 în sondajul The Big Read al BBC al „romanului cel mai iubit” din Marea Britanie. După The Forsyte Saga, Galsworthy a scris încă două trilogii și alte câteva interlude bazate în jurul familiei titular; seria rezultată este denumită colectiv Cronicile Forsyte

0ddf8-1318

Steel, Danielle. Legături de familie / Danielle Steel. -București: litera Internațional, 2011. -287 p. 

Viaţa tinerei Annie Ferguson, arhitect în plină ascensiune, se schimbă pentru totdeauna în urma unui apel telefonic survenit într-o seară de duminică. Peste noapte, ea devine mama celor trei copii ai surorii decedate într-un accident de avion, împlinind, cu preţul renunţării la propria viaţă, o promisiune pe care nu o va regreta niciodată. Ce urmează? Aflaţi citind conţinutul cărţii.

 

 

912c8-familiaO lectură deosebită pe care o recomandăm cu plăcere, deoarece aceste romane sunt bine scrise , inteligente și grijulii cu personajele sale, romane apăsătoare, care oferă o poveste complexă și o atmosferă care lasă cititorul să trăiască singur, neforțat, drama narațiunii care se desfășoară în fața ochilor săi. 

Vă dorim lectură plăcută alături de familie.

După  perioada de pandemie vă invităm la filiala Aexandru Donici, pentru a lectura, a discuta aceste cărți !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.