Captivanta colecție a lui Roald Dahl


Roald Dahl a spus: „Dacă ai gânduri bune, acestea vor străluci din fața ta ca niște raze de soare și vei arăta mereu minunat”.

Roald Dahl a fost spion, pilot militar de elită, istoric al ciocolatei  și  inventator în domeniul medicinei. Este, de asemenea, autorul  volumelor  Charlie și fabrica de ciocolată, Matilda,  Marele  Uriaș Prietenos și a multe alte povești extraordinare.  Rămâne povestitorul nr. 1 din întreaga lume.

rdfantastic_0_d09f63739ba35c_1245_430Roald Dahl (d. 23 noiembrie 1990) a fost un romancier, autor de nuvele și povestiri, dar și un prolific scenarist de film și televiziune. Acesta avea un program zilnic strict. Își lua micul dejun in pat și își citea corespondență. La 10:30 făcea o plimbare prin grădina pana la căsuța unde obișnuia sa scrie și lucra până la ora 12:00, cand se intorcea pentru masa de pranz – un gin tonic, urmat de salata de creveti norvegieni cu maioneza. La sfarsitul fiecărei mese, Roald și familia sa mancau un baton de ciocolata dintr-o cutie rosie de plastic. După un pui de somn, își lua un termos cu ceai si se intorcea in casuta, unde lucra de la ora 16:00 pana la ora 18:00. Apoi se ducea acasă la ora sase fix pentru cina. Scria întotdeauna numai cu un anumit tip de creion: galben cu guma la capăt. Înainte sa inceapa sa scrie, Roald se asigura ca are șase creioane ascuțite in apropiere. In doua ore, acestea se toceau și erau ascuțite din nou.

Dahl ,Roald. Domnul Fox, vulpoi fantastic /Roald  Dahl. – București: Arthur, 2016. – 112 p.

Domnul Fox, vulpoi fantastic-600x600Domnul Fox iese în fiecare noapte și fură în fiecare noapte câte  ceva de-ale gurii de la trei fermieri tare nesuferiți. De la Boggis  fură găini, de la Bunse, rațe și gâște, iar de la Bean, curcani. Asta până când, exasperate, aceștia pun la cale un plan ca să-l  scoată pe vulpoi din vizuină. Însă fermierii  nu știu cât de fantastic este Fox  și de câte de câte este în stare ca să își apere  familia.

 Domnul Fox, vulpoiul, este, firește, viclean. Ca orice vulpe, trăiește din furat. Fură găinile lui Boggis, rațele și gâștele lui Bunce și cidrul lui Bean. În plus, domnul Fox nu este doar vulpoi, ci și soț și tatăl a patru vulpei flămânzi. Are, cum s-ar spune, responsabilitățile unui cap de familie.

În tabăra adversă sunt cei trei fermieri care, deși proprietari de drept ai bunurilor furate de domnul Fox, nu sunt tocmai genul de indivizi pe care să-i îndrăgești. „Toți trei erau cam la fel de afurisiți și de mizerabili” — așa îi introduce autorul în scenă. Boggis, Bunce și Bean sunt ființe rapace, care urlă, rânjesc, put îngrozitor, se scobesc în urechi și extrag din ele lucruri cu care n-ai vrea să ai de-a face, își ies din minți și se comportă ca niște apucați. O, da! Dahl nu face economie în a-i descrie ca ființe total dezagreabile. Iar cântecelul cu care îi „alintau” copiii vecinilor arată că cei trei fermieri își merită pedeapsa de a le fi căzut pe cap vulpoiul Fox… Să-l ascultăm!

Domnul Fox, vulpoi fantastic este un fel de fabulă — e drept, una mai amplă, cu capitole și numeroase personaje —, o poveste despre viață așa cum este ea, crâncenă, o istorie despre familie și prietenie, despre îndârjirea de a nu te da bătut, despre speranță. O reconfirmare a proverbului care spune că „orice naș își are vulpea… ăăă… nașul”.

Dahl ,Roald.  George și miraculosul său medicament /Roald Dah.-București : Arthur, 2016. – 112 p.

1-max-720Povestea George şi miraculosul său medicament de Roald Dahl debutează cu plecarea mamei de acasă, pentru a face câteva cumpărături, timp în care George va fi nevoit să aibă grijă de bunica sa. Dacă în cele mai multe poveşti bunica reprezintă izvorul înţelepciunii, al iubirii şi al bunătăţii, Roald Dahl a prezentat cititorilor săi o nouă versiune a bunicii, contrarul cunoscutelor mituri. Bunica din opera de faţă este una rea, urâtă, care Îşi petrece toată ziua stând în fotoliul ei de la geam, şi nu era zi în care să nu se plângă, să nu cârtească, să nu scrâşnească, să nu critice, să nu se crizeze în legătură cu orice subiect. […] Părea că nici nu-i pasă de ceilalţi — numai şi numai de ea îi păsa. Era o zgripţuroaică îngrozitoare.

Într-o  zi ,Gheorghe rămâne  singur acasă  cu bunica  lui, o zgripțuroaică îngrozitoare, care nu-i  zâmbește și nu se joacă  niciodată cu el. Așa îi vine idee să  facă un medicament miraculos, care s-o transforme pe bunica cea rea într-una bună.

Ori a  greșit George dozajul , ori nu a nimerit ingredientele, cert  e  că bunica începe să crească   și  să tot crească până când e mai mare decât casa!  Ce-o să pățească  George când se întorc părinții și ce o să se Întâmple acum cu bunica?

Dahl ,Roald.  Matillda /Roald Dahl. – București : Arthur, 2016. – 271 p.

matilda-cover_hugeNeînțeleasă de cei din jur, nici măcar de proprii părinți, care îi reproșează că se uită prea puțin la televizor,

Matilda  nu e  totuși  deloc  neajutorată:  pune la cale tot felul de farse și, cu ajutorul cărților preferate, călătorește în toate colțurile lumii. Ambițioasă și amuzantă , Matilda este o  fetiță   care reușește să-și  schimbe viața și ne învață să nu facem niciodată  lucrurile  pe jumătate.

Tatăl ei e un infractor, iar mama, o femeie cicălitoare şi nu tocmai inteligentă. Cei doi cred că Matilda e o adevărată pacoste care pierde prea mult timp cu cititul în loc să se uite la televizor, ca oamenii normali… Nici îngrozitoarea domnişoară Trunchbull, directoarea şcolii, nu are o părere mai bună despre micuţa pasionată de lectură.

Seria de autor a lui Roald Dahl este perfectă pentru orice copil.
Vă dorim lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.