Ura cu care lovești


„Angie Thomas a scris un roman uluitor, intens si ravasitor, care va ramane in istorie drept un clasic al vremurilor noastre.” – John Green, autorul bestsellerului Sub aceeasi stea

Imani-Khayyam-scaledAgnie Thomas s-a născut, a crescut și încă locuiește în Jackson, statul Missippi. Are un master în scriere  creativă, iar în adolescență a fost rapperiță-are chiar și o diplomă neoficială în hip-hop-,realizarea ei cea mai mare în domeniul muzical fiind un articol publicat  despre ea, cu poză, publicat într-o revistă între timp desființată. Romanul ei de debut, Ura cu care lovești, inspirat de mișcarea Black Lives Matters, a ajuns pe locul întâi în topul bestsellerurilor New Times și urmează să fie publicat în peste douăzeci de țări. Cartea este în curs de ecranizare la Hollywood și a obținut două premii Good Reads Choice pe anul 2017: Cel mai bun debut și Cel mai bun roman Young Adult. Agnie Thomas a câștigat ediția inaugurală a bursei Walter Dean Myers (2015), oferită de asociația We Need Diverse Books, precum și Premiul de Literatură Pentru Copii Waterstones.

 

Thomas, Agnie. Ura cu care lovești/ Agnie Thomas. – București : Trei, 2018. – 447 p.

res_d9e12a48dfb6a7f8a8550fe058eef35d_fullUra cu care lovești este un roman de actualitate, încât devine dureros.Aș putea zice că Ura cu care lovești este un roman de formare, mai ales pentru Starr. Este un roman frumos, dar și dureros totuși. Acțiunea este atât de reală și realitatea atât de cruntă încât ți se face pielea de găină și aproape ai lacrimi în ochi. Ura cu care lovești este un roman care adună totul la un loc – momentele bune, frumoase, petrecute alături de prieteni și familie, care te fac să zâmbești și să te bucuri, alături de acelea triste, dureroase și cele care te fac să-ți fie teamă. Este un roman real, atât prin acțiune, cât și prin personajele surprinse. Este un roman real și prin emoțiile care-i împânzesc paginile, prin gândurile și îndrumările pe care le transmite. Un roman dureros de real, cu un mesaj puternic.

Acțiunea romanului este amplă, după ce prietenul lui Starr din copilărie este ucis chiar în fața ei de către un organ de poliție, iadul se dezlănțuie. Oamenii de culoare nu mai pot suporta absurditatea întregii situații, tânărul care a fost ucis fusese neînarmat, așa că ies în stradă. Starr e sfâșiată pe de o parte de pierderea suferită, și pe alta de faptul că dacă vorbește și-ar pune viața în pericol, iar dacă tace, va avea mustrări de conștiință toată viața.       

„De când eram mică am învățat că oamenii fac greșeli și că trebuie să decizi dacă greșelile lor sunt mai importante decât dragostea ta pentru ei. 

      Starr este adevărata eroină a romanului. Nu e alegerea ei să devină una, ci mai degrabă, să fie curajoasă e singura ei opțiune. Protagonista se metamorfozează de-a lungul romanului. Dacă la sfârșitul cărții este în stare să-și dea viața pentru ca lumea să audă ce are ea de spus, la început nu putea să lupte nici împotriva replicilor rasiste ale unei prietene de ale ei. Trăia între două lumi pe care îi era frică să le ciocnească: una era viața din ghetou, alături de familia și prietenii ei de culoare, și cealaltă, viața de la școala de albi, unde erau cele mai bune prietene ale ei și băiatul pe care îl iubea.

O alegere imposibilă: iubitul sau familia?

„Desi povestea lui Thomas este una sfasietor de actuala, cea mai mare forta a ei consta in descrierea autentica a unei adolescente, a familiei ei iubitoare si a incercarilor de a echilibra adevarul despre vietile lor cu felul in care sunt vazuti in societate.” – Publishers Weekly

   Ura cu care lovești este o carte sfâșietoare care nu ar trebui, ci trebuie citită. Pe lângă ideea anti-rasism pe care o transmite, veți întâlni personaje pe care le vei îndrăgi nespus de mult, laolaltă cu niște situații care cu siguranță vă vor smulge un surâs de pe buze. Angie Thomas a scris una dintre acele cărți care rămân cu tine mult timp după ce ai citit ultima pagină.

NU UITAȚI CĂ VĂ PUTEȚI ÎNSCRIE LA CONCURSUL “BĂTĂLIA CĂRȚILOR 2020”. LA FINALĂ PARTICIPĂ CEI CARE AU CITIT TOATE CĂRȚILE DIN CONCURS ȘI AU COMPLETAT FIȘELE DE LECTURĂ PENTRU FIECARE CARTE CITITĂ. ALEGE CARTEA ANULUI CA SĂ DEVII CITITORUL ANULUI!
LECTURA PLACUTA!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.