Programul estival „Provocarea verii” – 2020


83351689_3096917350375161_8434211801839665133_oPe parcursul lunii Iunie 2020, împreună cu copiii din clasa IV – „C” ai Liceului „Socrate”, am realizat întâlniri video online pe platforma Zoom. Copiii au făcut cunoștință cu programul estival „Provocarea verii”, cu sloganul Lectură. Joc. Experiment. În acest an, ne-au bucurat cu prezența lor, nu doar copiii, dar și părinții, buneii, diriginții, care deasemenea au asistat la aceste sesiuni.

Prima etapă, consacrată lecturii, a fost „Turnirul lecturii” la care au participat toți doritorii, utilizând diferite platforme și aplicații online, promovând lectura în familie, alături de părinți, bunici și prieteni. Pe parcursul „Turnirului lecturii” împreună cu copiii am lecturat povești, fabule, legende, și informații utile despre: animale, păsări, fenomene ale naturii, relief, ape subterane, astronomie, etc.

În cadrul „Turnirului de lectură” de prim ordin a fost prezentarea cărții „Moldița-104219506_3096917623708467_1037111458442475726_oCrăița și Zimbrișor-Cornișor de pe muntele Dor” de Viorica Covalschi, carte din programul de lectură „Chișinăul citește – 2020”. Inițial, am făcut cunoștință cu biografia scriitoarei Viorica Covalschi. Apoi, în urma lecturii, împreună cu copiii am discutat cele înțelese, am identificat cuvintele cheie și figurile de stil, am rezolvat diverse ghicitori de logică, asemenea provocări fiind mereu pe placul copiilor. În timpul acestei activități, pentru a pătrunde complet în lumea imaginară a animalelor, le-am propus să vizioneze diverse filmulețe din categoria „top 50 de curiozități”. În cele din urmă, pentru a distinge atmosfera, ei au fost îndemnați să deseneze personajele principale întâlnite în poveste, precum: zimbrul, bufnița, Calea-Lactee, căprioara, șarpele Boa, izvorul, vița de vie, etc.

Copiii au rămas profund impresionați de această operă. Prin intermediul acestei povestiri ei au aflat despre temperament, caracter, prietenie, generozitate, hărnicie, etc. Personajul principal – zimbru, le-a sugerat copiilor să rămână ei însăși, mereu blânzi, cumpătați, ambițioși, modești, curajoși și niciodată făloși și fricoși.

De asemenea, am realizat „ora de lectură” live prin intermediul rețelei de socializare Facebook după „Basmele copilăriei ilustrată” de Tony Wolf: Vulpea și strugurii, Iepurele și țestoasa, Cioara ingâfată, Caprele încăpățînate, Țăranul și șarpele, Cîinele lacom, Graurul cîntăreț, etc.

La fel de minunate și interesante pentru copii au fost și povestirile din colecția Cartier Codobelc: „Melcușorul” de Lavinia Braniște, „Povestea melcilor” de Lidia Hlib, etc.

La acest program distractiv au participat cititorii fideli ai bibliotecii care au socializat și interacționat unii cu alții învățând gesturi sociale și informații utile. Acest program estival promovează educația non-formală, pune accentul pe comunicare, creativitate, originalitate, sensibilitate, colectivitate și individualitate.

Astăzi, biblioteca înseamnă mult mai mult decât o școală, ea e și mamă, ea e și tată, ea e cărți și educație, ea e zâmbet și succes, ea e soare și mare, ea e o lume tradițională, garnisită cu ferestre virtuale, tehnologii informaționale și servicii moderne de bibliotecă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.