Specii de crocodili


Gavialul de gange

Gavialis-gangeticusGavialul de Gange se distinge de ceilalți loricați prin lungimea și prin grația botului, a cărui dimensiune îi triplează lungimea și ale cărui mandibule prezintă o mulțime de dinți ascuțiți. Masculii adulți se recunosc după botul mare. Gavialul, perfect adaptat la viața acvatică, așa după cum arată coada puternică și membrele mai puțin dezvoltate, părăsește foarte rar râul în care trăiește (Gange , Brahmaputra și alted râuri din India). Gavialul se hrănește cu pește și broaște, pe care le prinde cu o mișcare laterală rapidă a mandibulelor. Prinde și păsări, mamifere mici și șerpi. Nu risipește resturile animalelor moarte și are faima de a devora cadavrele oamenilor aruncați în Gange, în urma unor ritualuri funerare. Reproducerea este similară celorlați membri ai clasei: femela alege un loc lângă o dună de nisip, sapă o groapă și depune acolo ouăle. Zeul Vișnu i-a oferit gavialului sacralitatea și din această cauză a scăpat mult timp de atacurile oamenilor.

Reproducere: ovipară
Dimensiunile oului: 9×7 cm
Lungimea puilor la ecloziune: 35-40 cm
Lungimea unui adult: până la 5 m

Crocodilul de Nil

NileCrocodileReproducere: ovipară
Incubație: 40-90 ouă
Lungimea puilor la ecloziune: 23-35 cm
Lungimea unui adult: până la 6 m

Crocodilul de Nil practic a dispărut de pe valea Nilului. Este prezent însă în apele din întreaga Africă. Datorită obiceiului de a se aventura în mare, s-a instalat în diferite insule, inclusiv Madagascar. În ciuda familiarității sale cu apa, se mișcă ușor și pe sol. Are pielea acoperită cu plăci osoase, ce o fac dură și protejează animalul de dușmani. Petrece majoritatea timpului dormitând și ținându-și gura deschisă, pentru a reduce temperatura corpului. Atacă toate tipurile de animale – broaște țestoase, păsări și mamifere -, dar se hrănește doar când este apă. Femelele depun ouăle într-un cuib săpat în nisip și le păzesc cu atenție, fără a se îndepărta. Fiecare crocodil are propriul său teritoriu, pe care îl protejează de rivali, iar atunci când simte pericolul, scoate un sunet puternic asemănător unui muget.

Știați că …?

Gavialul de Gange trăiește deseori în același loc cu crocodilul din golfuri, dar nu intră în competiție, deoarece au tipuri diferite de hrană.

Gavialul- sondă este asemănător gavialului de Gange, datorită botului lung și subțire, fiind deseori confundat cu acesta. Cu toate că este răspândit în sud-estul Asiei și în multe insule ale arhipelagului malaezian și Sonda, este crocodilul cel mai puțin cunoscut: nu se știe nimic despre comportament, anatomie și reproducere. Moare dacă este ținut în captivitate. Se hrănește exclusiv cu pește. Nu reprezintă un pericol pentru oameni. Este o specie pe cale de dispariție.

Crocodilul de baltă, sau crocodilul negru, cu greu depășește 1,5 m lungime. Este unul dintre reprezentanții cei mai mici ai ordinului. Este răspândit în parte tropicală a Africii de vestl. Crocodilul de baltă este un animal pașnic și foarte lent. Trăiește în râuri mici și domoale și în golfuri și se hrănește îndeosebi cu broaște și pești. Este o specie pe cale de dispariție.

Caimanul Maur

melanosuchus-niger-profile-alligator-açu-great-sun-50394244

Reproducere: ovipară
Incubație: 35-50 ouă
Lungimea unui adult: până la 5 m

Caimanul Maur este cel mai cunoscut crocodil din sudul Americii, răspândit prin bazinul amazonian. Seamănă cu cea apropiată rudă a sa, aligatorul, dar spre deosebire de acesta din urmă, pielea de pe abdomenul său este printre zonele calme ale apelor curgătoare. Este găsit și în mlaștini întinse și în păduri. Aceștia rămân sub ape câteva luni din an și sunt cunoscuți de brazilieni sub denumirea de „igapos”.
Mai agresiv și mai flămând ca orice alt crocodil, caimanul va ataca și va rămâne orice tip de animal. Este o reptilă care nu are vreo preferință pentru un anumit fel de mâncare și nimic nu este prea mic sau prea mare – pești, mamifere, lăcuste. Caimanul migrează din bazinul amazonian vara, pentru a-și petrece cele mai călduroase luni în lagune. De asemenea, bea din aceste lagune, în timpul sezonului secetos.

Aligatorul de Mississippi

20190613131315Reproducere: ovipară
Incubație: 20-80 ouă
Lungimea unui adult: până la 6 m

Mai mult decât alte specii de crocodili, Aligatorul a fost vânat de-a lungul anilor pentru pielea lui foarte valoroasă în industria pielăriei.
S-au creat acum legi împotriva vânării excesive și pentru protejarea crocodililor și a aligatorilor. Distribuția geografică a aligatorilor este la polul opus al globului – s-au găsit unele specii în China, altele în Statele Unite. Trăiesc în râuri și mlaștini și-și petrec cea mai mare parte a timpului în apă, unde se mișcă cu o rapiditate surprinzătoare. Aligatorul are un fel de radar pe obraji. Aici este o zonă destul de sensibilă pentru a simți cea mai mică unduire a apei și care semnalează aligatorului prezența pradei. Iarna, aligatorul hibernează, îngropându-se în noroi. 

Sursa: Mansi, Marina/ Enciclopedia animalelor. Marina Mansi. – Flamingo GD: București, 2005. – 237 p. 

2 comentarii la „Specii de crocodili

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.